Fostul ministru, Ionuţ Mişa – numit preşedinte la ANAF

Deschidem Revista din această seară cu noi numiri în cabinetul Dăncilă.

Începând de azi, ANAF are un nou preşedinte, Ionuţ Mişa, fost ministru al Finanţelor în mandatul Tudose.

Ionuţ Mişa a fost numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, publicată miercuri în Monitorul Oficial. (…) Printr-o altă decizie a premierului, Mirela Călugăreanu a fost eliberată din funcţia de preşedinte al ANAF”, notează Agerpres.

Profesorii şi-ar putea primi drepturile salariale restante, câstigate în instanţe. Senatorii au adoptat, azi, Proiectul de lege prin care plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către personalul din învăţământ este eşalonată pe următorii cinci ani, iniţiativa aparţinând lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu.

Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora să se facă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, «ca urmare a întârzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a plăţii respectivelor cheltuieli, cât şi fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ», potrivit actului normativ”, notează Cotidianul.

Un alt subiect din presa de azi este legat de desecretizarea protocoalelor încheiate de Parchetul General şi SRI. Parchetul General a anunțat marți seară că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituție și SRI, iar concluzia este aceea că sunt îndeplinite condițiile legislației în vigoare pentru declasificarea documentului.

La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General, scrie Cotidianul.

Discuţiile din spaţiul public în legătură cu solicitările de informaţii referitoare la cazurile unor politicieni români acuzaţi de corupţie din corespondenţa Comisiei Europene nu rămân fără ecou la CSM. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare în care să ceară clarificări referitoare la solicitările de informaţii cu privire la anumite cazuri de corupţie adresate de organismul european autorităţilor române.

Prin hotărârea nr. 237 pronunţată azi, (…) Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului, convinsă fiind de rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, ţinând cont de ampla dezbatere determinată de apariţia în spaţiul public a documentului datat 10 octombrie 2012, trimis Ministerului Justiţiei de către Comisie, a apreciat ca utilă transmiterea unei scrisori acestui organism european, în vederea lămuririi exacte a sensului solicitărilor cuprinse în paragrafele 18 şi 20, aceste informaţii fiind menite să înlăture orice speculaţii în această privinţă”, se precizează într-un comunicat al CSM, transmis Agerpres.

Secţia pentru judecători a mai hotărât să transmită o solicitare către Ministerul Justiţiei pentru comunicarea oricăror clarificări în legătură cu documentul respectiv, inclusiv cu privire la instanţele angrenate în procedurile de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, mai scrie Agerpres.

În Finalul Revistei scriem despre sistemul antirachetă polonez, care devine o certitudine prin semnarea contractului de achiziţie de către statul polonez.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a semnat miercuri, la Varşovia, un contractul de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro)”, relatează AFP, citat de News.ro.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Andrzej Duda, care a vorbit despre un «moment istoric», şi a premierului Mateusz Morawiecki, dar şi a ambasadorului Statelor Unite Paul W. Jones, căruia i-a fost remis contractul semnat. (…) Polonia a semnat săptămâna trecută cu Statele Unite un acord cu privire la offset – investiţii compensatorii – în cadrul acestui contract, în valoare totală de 225 de milioane de euro”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!