[UPDATE: Precizări referitoare la procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță] Întrevederea dintre ministrul sârb al Justiției și Tudorel Toader

28 mart. 2018
Vizualizari: 932
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 28 martie 2018: Informații suplimentare solicitate de către Ministerul Justiției sârb pentru soluționarea cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiță

Potrivit unui comunicat din data de 27 martie 2018, Ministerul Justiției a dat publicității câteva precizări referitoare la informațiile suplimentare solicitate de către Ministerul Justiției sârb pentru soluționarea cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

În acest context, instanța competentă din Serbia a apreciat faptul că sunt necesare unele informații suplimentare în vederea soluționării respectivei cereri de extrădare, Ministerul Justiției sârb transmițând o solicitare în acest sens Ministerului Justiției român.

Astfel, adresa emisă de către Ministerul Justiției sârb a fost înregistrată, la Ministerul român al Justiției, la data de 27 februarie 2018.

Pentru a fi în măsură să răspundă solicitărilor autorităților sârbe, Ministerul Justiției, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanței române competente, Curtea de Apel Ploiești, în vederea furnizării elementelor de răspuns.

După primirea unui răspuns complet al instanței române, la data de 7 martie 2018, și după traducerea în limba sârbă a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justiției român a înaintat, prin fax, respectivul răspuns către Ministerul Justiției din Serbia, având confirmarea transmiterii prin fax.

Deoarece documentele urmau să fie înaintate și în original, Curtea de Apel Ploiești le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate în aceeași zi prin curier rapid către Ministerul Justiției din Serbia.

Documentele au fost primite, conform fișei de expediție, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiției din Serbia.

Este de precizat faptul că, în materia extrădării, deși corespondența este transmisă între autoritățile centrale, respectiv cele două ministere de justiție, documentele primite și transmise pe aceasta cale trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din statul solicitat către instanța competentă pentru a decide asupra extrădării.

Sursa informației


Întrevederea dintre ministrul sârb al Justiției și Tudorel Toader

Potrivit unui comunicat, în data de 26 martie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Justiției din Serbia, întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu doamna Nela Kuburović, ministrul justiției din Serbia.

Din delegația română au făcut parte doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, E.S. doamna Oana Cristina Popa, Ambasador al României în Serbia și doamna Mihaela Osorio, adjunct-șef misiune.

În cadrul acestei întrevederi s-au purtat discuții privitoare la intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiție și continuarea parcursului european al Serbiei.

Doamna Nela Kuburović și domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader au subliniat faptul că între Serbia și România există relații bune, de prietenie, precum și o strânsă cooperare între cele două ministere de justiție, la nivelul schimbului de experiență în domeniul procesului de integrare europeană.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Totodată, ministrul justiției din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiției, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 și 24.

Cei doi miniștrii au menționat, de asemenea, necesitatea intensificării acestei cooperări, având în vedere faptul că Protocolul care definește relațiile dintre cele două state în domeniul justiției a fost semnat în 2007. De asemenea, cei doi miniștrii au convenit negocierea și încheierea unui nou protocol care să dezvolte evoluțiile realizate până în prezent.

Domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader a subliniat faptul că sistemul judiciar din România este, de asemenea, o temă actuală care trezește atât interesul specialiștilor, cât și al opiniei publice.

Ministrul Nela Kuburović a precizat că, în Serbia, o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, sârb al justiției a adăugat că se lucrează și la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituția Serbiei cu propunerile și sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneția pentru avizare.

Miniștrii au purtat, de asemenea, discuții despre cererea României de extrădare a lui Sebastian Ghiță. Ministrul KUBUROVIĆ a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte și că, ulterior hotărârii instanței, ministrul justiției va adopta o decizie cât mai curând posibil.

Vezi și Întrevederea ministrului justiției cu Președintele Curții Constituționale a Serbiei

Miniștrii au ajuns la concluzia că România și Serbia au obiective comune, care reprezintă mai presus de toate o viață mai bună pentru cetățeni, standarde mai bune, precum și promovarea drepturilor omului.

Sursa informației

[UPDATE: Precizări referitoare la procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță] Întrevederea dintre ministrul sârb al Justiției și Tudorel Toader was last modified: martie 29th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: