Declarararea unei căi de atac fără a se indica vreun motiv pentru care hotărârea recurată ar fi nelegală, recurenta menţionând doar că solicită admiterea recursului şi repunerea pe rol a dosarului. Sancțiunea nulității recursului

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând recursul în raport de excepţia nulităţii recursului reţinută prin raportul întocmit în temeiul dispoziţiilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:

Recursul este o cale extraordinară de atac care poate fi exercitată în termenul şi condiţiile prevăzute de lege, numai pentru motivele expres şi limitativ reglementate prin dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 1 – 8 din C. proc. civ.

Potrivit art. 486 alin. (1) lit. d) din C. proc. civ., cererea de recurs trebuie să cuprindă motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor sau, după caz, menţiunea că motivele se vor depune printr-un memoriu separat. Lipsa acestor menţiuni este sancţionată cu nulitatea, potrivit alin. (3) din acelaşi articol.

În speţă, cererea de recurs conţine o simplă declarare a căii de atac împotriva încheierii din 22 noiembrie 2022 a Curţii de Apel Oradea – secţia I civilă, fără a se indica vreun motiv pentru care hotărârea recurată ar fi nelegală, recurenta menţionând doar că solicită admiterea recursului şi repunerea pe rol a dosarului nr. x/2018, dosarul nr. x/2020 fiind soluţionat definitiv.

Astfel, prin cererea respectivă nu s-a depus decât o declaraţie de recurs, nu şi dezvoltarea motivelor de recurs, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ.

Cât priveşte completarea motivelor de recurs depusă la data de 30 octombrie 2023, ulterior comunicării raportului, prin care s-au invocat motivele de recurs prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 6 şi 8 C. proc. civ., se constată sub un prim aspect, că aceasta este depusă tardiv, întrucât s-a depăşit termenul de motivare de 30 zile reglementat de art. 485, art. 487 în referire la art. 470 alin. (5) C. proc. civ., în raport de data comunicării încheierii, 07.12.2022 şi de data declarării recursului împotriva încheierii (18 aprilie 2023).

De altfel, se constată şi că respectiva completare conţine critici raportat exclusiv la soluţia pronunţată pe fondul pricinii, iar nu critici care să vizeze încheierea recurată, completarea suferind aşadar de aceeaşi carenţă procedurală de nulitate anterior enunţată.

Pentru ansamblul acestor considerente, întrucât în cuprinsul cererii de recurs nu s-a indicat niciun motiv de fapt sau de drept în susţinerea căii de atac, Înalta Curte constată că recurenta nu şi-a îndeplinit obligaţia de motivare a recursului, astfel încât este incidentă sancţiunea nulităţii instituită de art. 486 alin. (3) din C. proc. civ., nefiind incidentă nici ipoteza art. 489 alin. (3) din C. proc. civ. privind invocarea din oficiu a unor eventuale motive de casare de ordine publică.

Sursa informației: www.scj.ro.