CCR amână discutarea sesizării de neconstituționalitate a legii referitoare la încetarea unor interdicţii pentru parlamentari

Deciziile Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și CSM țin prima pagină a presei de astăzi.

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la încetarea unor interdicţii pentru parlamentari, urmează să fie discutată, pe 10 mai, de Curtea Constituţională a României, scrie azi Agerpres.

Pe 20 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. Şeful statului menţionează că, pe 13 aprilie, Parlamentul i-a transmis, în vederea promulgării, această lege, care prin obiectul de reglementare vizează încetarea de drept a interdicţiilor aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat, în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013”, menționează Agerpres.

Procesul liderului PSD, Liviu Dragnea, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost amânat.

Instanţa supremă a amânat, miercuri, pentru 15 mai, judecarea dosarului în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. La termenul de miercuri, magistraţii au admis o cerere a avocaţilor şi au solicitat DNA să spună dacă a existat o cooperare cu SRI în instrumentarea acestui dosar”, scrie Agerpres.

Agerpres consemnează și declarația avocatului Floarei Alesu, care a formulat cererea menționată anterior: „Am o adresă în care procurorul-şef de direcţie spune că beneficiar secundar este UM 9060 a SRI din Alexandria. Solicităm să cereţi DNA şi SRI în ce a constat cooperarea dintre aceste instituţii în instrumentarea acestui dosar. Prevăd chestiuni care pot privi legalitatea urmăririi penale. În protocoalele de cooperare DNA-SRI se spune, la articolul 2, că se creează echipe comune şi că SRI acordă procurorilor asistenţă tehnică de specialitate. Apărarea are dreptul să vă ceară eliminarea probelor care nu au fost administrate legal”.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, excluderea din magistratură a Alinei Manuela Baciu, judecător la Tribunalul Dolj.

Decizia Secţiei pentru judecători din cadrul CSM poate fi atacată cu recurs, în 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, menționează Agerpres.

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost audiată de DNA în dosarul „Belina”.

„Sevil Shhaideh este vizată de DNA în dosarul «Belina», alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de Rovana Plumb. Din cauza implicării în acest dosar, în 12 octombrie 2017, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat din funcţiile de ministru al Dezvoltării, respectiv ministru al Fondurilor Europene, într-o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD. Shhaideh a mai fost la DNA în 17 ianuarie, când i-a fost înmânată expertiza în acest dosar”, precizează News.ro.

Deținuții din penitenciarele românești ar putea fi puși la treabă.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) să-i comunice o serie de date legate de posibilităţile de valorificare a forţei de muncă în cazul deţinuţilor.

„«În vederea unei mai bune reintegrări sociale, precum şi a valorificării potenţialului uman existent în penitenciare, de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor am solicitat următoarele: numărul deţinuţilor apţi de muncă; disponibilitatea acestora de a munci în afara penitenciarelor; domeniile în care aceştia sunt pregătiţi să muncească; repartiţia pe fiecare penitenciar. Ulterior, în condiţiile legii, pe baza unui contract de prestări servicii, deţinuţii vor putea presta diferite activităţi lucrative», a scris ministrul Toader pe pagina sa de Facebook”, citată de Agerpres.

În finalul Revistei, revenim asupra calității produselor alimentare din rafturile supermarketurilor din România.

Scriem azi despre un produs suspectat de a fi infestat cu toxina Patulină, ce este retras de la raft.

Ziarul Financiar anunță că: „retailer-ul Lidl a postat miercuri, pe site, o informare în atenţia consumatorilor cu privire la rechemarea şi returnarea produsului «Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L»”.

„«Producătorul român S.C. Mărul Argintiu S.R.L. recheamă preventiv produsul Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L, cu data de valabilitate 24 ianuarie 2019. În cadrul verificărilor interne, într-o probă a fost depistată toxina Patulină. Patulina poate avea efecte toxice asupra organismului uman. Întrucât nu poate fi exclus vreun risc asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi insistent să ţină cont de această rechemare şi să nu consume produsul în cauză», se arată în postarea de pe site-ul Lidl”, mai notează Ziarul Financiar.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II