CCR amână discutarea sesizării de neconstituționalitate a legii referitoare la încetarea unor interdicţii pentru parlamentari

26 apr. 2018
Vizualizari: 880

Deciziile Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și CSM țin prima pagină a presei de astăzi.

Sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la încetarea unor interdicții pentru parlamentari, urmează să fie discutată, pe 10 mai, de Curtea Constituțională a României, scrie azi Agerpres.

Pe 20 aprilie, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative. Șeful statului menționează că, pe 13 aprilie, Parlamentul i-a transmis, în vederea promulgării, această lege, care prin obiectul de reglementare vizează încetarea de drept a interdicțiilor aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat, în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator și/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013”, menționează Agerpres.

Procesul liderului PSD, Liviu Dragnea, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost amânat.

Instanța supremă a amânat, miercuri, pentru 15 mai, judecarea dosarului în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. La termenul de miercuri, magistrații au admis o cerere a avocaților și au solicitat DNA să spună dacă a existat o cooperare cu SRI în instrumentarea acestui dosar”, scrie Agerpres.

Agerpres consemnează și declarația avocatului Floarei Alesu, care a formulat cererea menționată anterior: „Am o adresă în care procurorul-șef de direcție spune că beneficiar secundar este UM 9060 a SRI din Alexandria. Solicităm să cereți DNA și SRI în ce a constat cooperarea dintre aceste instituții în instrumentarea acestui dosar. Prevăd chestiuni care pot privi legalitatea urmăririi penale. În protocoalele de cooperare DNA-SRI se spune, la articolul 2, că se creează echipe comune și că SRI acordă procurorilor asistență tehnică de specialitate. Apărarea are dreptul să vă ceară eliminarea probelor care nu au fost administrate legal”.

Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, excluderea din magistratură a Alinei Manuela Baciu, judecător la Tribunalul Dolj.

Decizia Secției pentru judecători din cadrul CSM poate fi atacată cu recurs, în 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, menționează Agerpres.

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost audiată de DNA în dosarul „Belina”.

„Sevil Shhaideh este vizată de DNA în dosarul «Belina», alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de Rovana Plumb. Din cauza implicării în acest dosar, în 12 octombrie 2017, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au demisionat din funcțiile de ministru al Dezvoltării, respectiv ministru al Fondurilor Europene, într-o ședință a Comitetului Executiv al PSD. Shhaideh a mai fost la DNA în 17 ianuarie, când i-a fost înmânată expertiza în acest dosar”, precizează News.ro.

Deținuții din penitenciarele românești ar putea fi puși la treabă.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să-i comunice o serie de date legate de posibilitățile de valorificare a forței de muncă în cazul deținuților.

„«În vederea unei mai bune reintegrări sociale, precum și a valorificării potențialului uman existent în penitenciare, de la Administrația Națională a Penitenciarelor am solicitat următoarele: numărul deținuților apți de muncă; disponibilitatea acestora de a munci în afara penitenciarelor; domeniile în care aceștia sunt pregătiți să muncească; repartiția pe fiecare penitenciar. Ulterior, în condițiile legii, pe baza unui contract de prestări servicii, deținuții vor putea presta diferite activități lucrative», a scris ministrul Toader pe pagina sa de Facebook”, citată de Agerpres.

În finalul Revistei, revenim asupra calității produselor alimentare din rafturile supermarketurilor din România.

Scriem azi despre un produs suspectat de a fi infestat cu toxina Patulină, ce este retras de la raft.

Ziarul Financiar anunță că: „retailer-ul Lidl a postat miercuri, pe site, o informare în atenția consumatorilor cu privire la rechemarea și returnarea produsului «Cămara Noastră Suc de mere și sfeclă roșie, 2L»”.

„«Producătorul român S.C. Mărul Argintiu S.R.L. recheamă preventiv produsul Cămara Noastră Suc de mere și sfeclă roșie, 2L, cu data de valabilitate 24 ianuarie 2019. În cadrul verificărilor interne, într-o probă a fost depistată toxina Patulină. Patulina poate avea efecte toxice asupra organismului uman. Întrucât nu poate fi exclus vreun risc asupra sănătății, clienții sunt rugați insistent să țină cont de această rechemare și să nu consume produsul în cauză», se arată în postarea de pe site-ul Lidl”, mai notează Ziarul Financiar.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
CCR amână discutarea sesizării de neconstituționalitate a legii referitoare la încetarea unor interdicții pentru parlamentari was last modified: aprilie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: