EDIȚIE SPECIALĂ „LEGAL POINT” 74 cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept – Sibiu, 2018

26 apr. 2018
Vizualizari: 1764
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bun găsit, doamnelor și domnilor, la o nouă ediție a emisiunii Legal Point, o ediție specială, de la Sibiu, cu ocazia Hexagonului facultăților de drept, o competiție bine cunoscută în lumea noastră juridică, care reunește principalele facultăți de drept din România. Spunem bine ați revenit la emisiunea Legal Point colegilor decani din aceste șase facultăți de drept și începem cu dumneavoastră, domnule decan Radu Geamănu, gazdă a acestui eveniment. Care sunt particularitățile acestei ediții de la Sibiu? Care sunt lucrurile pozitive care se întâmplă aici, dacă ne puteți face o prezentare generală a acestei ediții?

Radu Geamănu: Aș începe cu particularitățile și aș dori să subliniez faptul că, în ceea ce privește fairplay-ul, s-a constatat că, într-adevăr, a ajuns la un nivel normal, n-au mai existat niciun fel de incidente, niciun fel de, știu eu, reclamații sau contestații cu privire la desfășurarea probelor – în general la cele sportive apăreau din când în când. Deci eu țin să mulțumesc tuturor participanților pentru acest nivel de fairplay la care am ajuns și probabil că ne va fi foarte greu să oferim cupa fairplay-ului în acest an. În orice caz, eu mulțumesc tuturor echipelor care s-au prezentat, se pare că și rezultatele sunt bune, deși, din cât am înțeles eu, subiectele, și la civil – sau mai ales la Civil – au fost destul de complicate și greu de soluționat. Acum, sigur că cei mai buni au trebuit să învingă. Și vor învinge cei mai buni. Mai avem câteva probe sportive de terminat, să vedem și rezultatele de la Civil, și apoi să facem rezultatul final. Dar, oricum ar fi, eu încă o dată vă mulțumesc, dragi colegi, că echipele dumneavoastră s-au prezentat cu mult fairplay și cu încercarea de a ajunge la spiritul Hexagonului, adică să se întâlnească, să se cunoască și să se pregătească pentru viitor. Vă mulțumesc încă o dată.

Nicolae Cîrstea: Dle decan Flavius Baias, acest concurs studențesc, de tradiție, care a început cu trei facultăți, acum câteva zeci de ani, s-a transformat în ultimii ani într-o voce a celor șase facultăți, practic toată lumea juridică cunoaște proiectul Hexagonului – ce reprezintă el din punctul de vedere al celor șase facultăți, în lumea juridică? Observ chiar o voce unitară în ultimii ani, diverse lucruri care sunt expuse în spațiul public din partea tuturor celor șase facultăți.

Flavius Baias: În primul rând vă mulțumesc pentru invitație, vă mulțumesc că și dumneavoastră începeți, iată, să aveți o tradiție, dacă nu mă înșel, prima ediție a fost la Iași…

Nicolae Cîrstea: Așa este, este a treia ediție unde suntem prezenți și cu zona video.

Flavius Baias: Ceea ce este foarte bine, foarte frumos și sunt convins că lumea juridică sau, în orice caz, profesioniștii care urmăresc emisiunea dumneavoastră s-au obișnuit deja și cu această ediție specială. Vreau să mulțumesc, de asemenea, gazdelor, domnului decan Radu Geamănu, pentru realizarea impecabilă a Hexagonului de la Sibiu și această ediție nu face altceva decât să continue determinarea noastră în a continua frumoasa tradiție a acestui concurs studențesc, concurs care, așa cum spuneați și dumneavoastră, are, cu o mică sincopă, cu o mică întrerupere după ’90, o tradiție de 40 de ani. Este, cum s-a spus și în deschiderea festivă de alaltăieri, o tradiție unică în România – nu cunosc dacă, de exemplu, în țări ale Uniunii Europene, mai există asemenea manifestare a unor facultăți, nu neapărat a facultăților de drept, care să fie comparabilă cu ceea ce se întâmplă în cadrul Hexagonului.

Acum trebuie să spun câteva lucruri și pe linia a ceea ce conține întrebarea dumneavoastră. Semnificația, în primul rând vreau să mulțumesc tuturor colegilor, în special domnului decan Geamănu, pentru că și la această ediție au acceptat să-i avem ca invitați speciali, ca asociați ai Hexagonului, pe colegii noștri basarabeni, de la Chișinău. Din păcate, după cum știm noi, cei care ne aflăm aici, dl decan Sergiu Brânză, noul decan al facultății de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, de la Chișinău, nu a putut participa la emisiunea dumneavoastră, dar delegația de la Chișinău a fost prezentă – este încă prezentă la Sibiu – participând, așa cum se știe, în calitate de membru asociat la probele științifice. Aceasta după cum, de asemenea, dumneavoastră, ca realizator al acestei emisiuni, știți, anul trecut ediția Hexagonului s-a desfășurat într-o formulă extinsă, la Chișinău, în organizarea Facultății de Drept de acolo, la inițiativa fostului decan, dl profesor Sergiu Băieșu, și a fost un prilej extraordinar să arătăm, o dată în plus, unitatea și din punctul de vedere al relațiilor noastre personale între, pe de o parte, facultățile de drept din stânga și din dreapta Prutului și, de ce nu, și o tendință de unitate în ceea ce privește învățământul și organizarea învățământului juridic românesc. Sigur, la nivel ideal, pentru că altfel lucrurile sunt evident diferite.

În afară de acest lucru, după cum s-a spus și la deschiderea de alaltăieri, ceea ce vor să arate – și arată în mod concret – facultățile de drept din Hexagon este atașamentul lor față de un învățământ juridic de excelență. Pentru că cele șase facultăți au păstrat întotdeauna standardele învățământului ridicate, au păstrat ceea ce ne-au transmis înaintașii noștri, cel puțin în ceea ce privește facultățile de drept tradiționale, care existau și înainte de 1989, valori la care s-au asociat, în mod statornic, ferm, facultățile de drept de la Craiova și de la Timișoara.

Și, așa cum s-a spus, în contextul unor discuții care au loc, după cum se știe, în România, în momentul de față, în legătură cu anumite măsuri pe care le-a luat Ministerul Educației Naționale, noi am dovedit în toți acești ani, prin rezultatele noastre, rezultatele absolvenților noștri, rezultatele colegilor noștri, în domeniul cercetării științifice, în domeniul realizării lor pe această linie, mulți dintre noi și în domeniul relațiilor internaționale și chiar al concursurilor internaționale studențești, am dovedit că, într-adevăr, valorile pe care le promovăm sunt autentice și că îi pregătim în mod temeinic pe cei care, cum se spunea la un moment dat într-un comunicat de presă, vor fi viitorii juriști ai țării, care vor fi în mod ferm, vor sta în mod ferm în calea încălcărilor de lege și a abuzurilor care, din păcate, se mai înregistrează în viața reală.

În acest context, nu pot decât să subliniez încă o dată că Hexagonul nu face altceva decât să promoveze excelența în învățământul juridic românesc, să-i promoveze pe cei mai buni studenți și, pe de o parte, evident, în contextul acestui concurs, probele sportive, dar și probele științifice, care sunt foarte importante, ceea ce dovedește până la urmă faptul că ne leagă nu numai atașamentul de valorile despre care vorbeam, ci și o reală prietenie, pe noi, ca profesori, ca decani, dar și pe studenții noștri, studenții celor șase facultăți sau 6+1, dacă îi socotim și pe colegii basarabeni. Vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Mulțumim și noi. Domnule decan Florin Streteanu, este această competiție și această structură sub care funcționează deja, mai mult formal decât, să zic, reglementat, sub anumite forme, facultățile de drept, acest Hexagon este o competiție elitistă?

Florin Streteanu: Categoric da. Hexagonul reprezintă o asociere, un consorțiu informal, pentru că nu a parcurs procedurile prevăzute de lege, care de altfel implică universități, nu facultăți, el nu este dotat cu personalitate juridică, este o structură informală, o structură stabilă, așa cum spunea colegul meu, este o structură elitistă, bazată pe excelență. Până la urmă, vorbim aici de o excelență în pregătirea studenților, vorbim de o excelență în pregătirea doctorală, vorbim de o excelență în cercetarea științifică și, evident, toate aceste lucruri nu ar fi posibile fără studenți de excelență. Pentru că, practic, hexagonul reprezintă – și lumea conștientizează, deja, acest lucru – facultățile din Hexagon reprezintă principalele puncte de atracție pentru cei care vor să urmeze o carieră juridică în România. Sigur că asistăm – și nu de azi, de ieri – la discursuri și discuții de tot felul, până la urmă dreptul se poate învăța oriunde, nu trebuie să mergi neapărat la București, sau la Iași, la Craiova sau la Cluj, la Sibiu… ca să-l faci, până la urmă se poate învăța oriunde și oricum. Realitatea dovedește că nu este așa și nu este aici orgoliul nostru, ci este, așa cum s-a mai spus în deschidere și cum am spus-o ori de câte ori am avut ocazia, sunt rezultatele obținute de studenții noștri. Iar asta dovedește, sigur, dincolo de eforturile și de valoarea corpului profesoral din toate cele 6 facultăți ale Hexagonului, că acest lucru se datorează și faptului că reușișm să atragem cei mai buni dintre candidații sau aspiranții la o profesie juridică din România.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Deci da, este o grupare elitistă, este o grupare elitistă, însă, care are la bază criterii de calitate, criterii de excelență, criterii de care suntem cu toții atașați și de la care nu facem niciun fel de rabat, indiferent dacă vorbim de pregătirea de bază, la nivel licență, sau dacă vorbim de pregătirea la nivel doctoral sau post-doctoral. Deci da, este o grupare elitistă și suntem mândri, fiecare, că facem parte din această structură și că putem să ducem mai departe aceste standarde ridicate de calitate, pe care le-am asumat cu toții și pe care vrem să le promovăm în continuare.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc. Domnule decan Sevastian Cercel, de ce ar trebui un student să-și dorească să participe la această competiție, să participe, până la urmă, la preselecție, pentru că știu că fiecare facultate derulează un proces anterior desemnării echipelor care vor participa?

Sevastian Cercel: Mai întâi bună ziua, domnule Cîrstea, bună ziua prietenilor de la Sibiu, gazdele noastre, prietenilor noștri din țară și privitorilor dumneavoastră de astăzi și de mâine. Apreciez și eu „recidiva” dumneavoastră și curajul de a fi prezent la întâlnirea noastră în Hexagon. E o întrebare foarte bună, am avut o bună ocazie să răspund, în parte, chiar la deschiderea, în ziua de miercuri, a întâlnirii noastre din acest an. Nu cred neapărat în statistici, dar o statistică a Craiovei, cel puțin, arată un lucru foarte simplu: Studenții care au trecut în timpul studenției și prin ceea ce înseamnă fenomenul Hexagon sunt, la momentul acesta, în poziții profesionale foarte bune. Și nu mă gândesc doar la cei care participă la probele științifice deja renumite – de altfel așa a început Triunghiularul: cu probele științifice, s-au adăugat în timp, acum este o competiție complexă, frumoasă… apar și mici probleme – când juriștii joacă fotbal, sigur că apar acolo tot felul de dispute de Drept constituțional. Este o întâlnire foarte importantă pentru Craiova. Craiova este facultatea care s-a alăturat, în 1999, acestui fenomen, la Sibiu – mulțumesc și pe această cale colegilor care au propus invitarea Craiovei și care au acceptat participarea facultății noastre în această întâlnire. Eu văd în primul rând, în cadrul Hexagonului, șansa unei comunicări și a unei colaborări profesionale benefice pentru toți cei implicați. În acest plan aș aminti că, dacă anul trecut, când eram la Chișinău, anunțam că, împreună, facultățile din Hexagon și-au asumat un proiect foarte frumos, finanțat din fonduri europene pe care atunci îl aplicam, doar depusesem documentele, se întâmplă în chip fericit ca acum, când suntem la Sibiu, să putem anunța că acel proiect, pe o temă foarte generoasă și de actualitate – Liberul acces la justiție în România – să fie în situația de a fi finanțat. Deci în curând se va semna contractul de finanțare. Cele șase facultăți sunt parteneri în acest proiect și o perioadă de timp această temă va fi, pe agenda fiecărei facultăți, un obiectiv-cheie. E un bun prilej ca întâlnirile noastre să ne ofere șansa să analizăm această problemă, să vedem ce se întâmplă în sistemul românesc în această materie, și nu doar, și pentru Craiova este șansa de a fi întotdeauna conectată la excelența învățământului românesc și de a încerca să țină pasul. Anul viitor vor fi – și vom sărbători la București – 20 de ani de când Craiova participă la Hexagon, aproape jumătate din perioada de când acesta ființează, studenții noștri sunt atașați și implicați în acest eveniment. Aveți dreptate, în fiecare facultate există o întreagă procedură de selecție, de pregătire. Este o întâlnire importantă și pentru colegii profesori și cei care vin la această întâlnire, pe fiecare specialitate – Drept civil, Drept penal, Drept constituțional – dar și cei care acasă se ocupă de pregătirea studenților noștri.

Eu le mulțumesc foarte mult colegilor din Hexagon pentru colaborarea din cadrul acestui eveniment, al acestui parteneriat profesional și mulțumesc foarte mult colegilor de la Sibiu pentru organizarea acestei ediții. Suntem de două zile la Sibiu, ne simțim excelent, evenimentele sunt în curs de desfășurare. Spunea dl decan Geamănu, anul trecut, acum doi ani, Craiova a obținut un rezultat foarte bun. M-ați provocat anul trecut și m-ați întrebat dacă îl mai menținem – era vorba de Chișinău. Vă mulțumesc că anul ăsta nu mă întrebați, dar vă răspund eu: Craiova luptă cu succes pentru cupa fairplay. Vom vedea, alături de încă vreo două echipe suplimentare, dar vom vedea exact cum stau lucrurile, în momentul acesta echipele de la probele științifice s-au relaxat, profesorii de la Drept civil continuă competiția și sunt echipele sportive – de fapt baschetul și fotbalul – încă în priză.

Mulțumim foarte mult pentru șansa pe care o oferiți întâlnirilor noastre, de a transmite mesajul nostru academic comunității profesionale din țară. Mulțumesc foarte mult.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu. Domnule decan Lucian Bercea, dacă nu mă înșel, după Hexagonul desfășurat… nu, cred că a fost o conferință la Timișoara. Știu că a fost un prim comunicat, pe care a fost semnat Hexagonul Facultăților de Drept. Ce ar trebui să reprezinte, în zona juridică, această voce a Hexagonului?

Lucian Bercea: Într-adevăr, dacă îmi amintesc bine, anul trecut, după o conferință pe care Facultatea de Drept din Timișoara a organizat-o cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare, decanii aflați la această masă au semnat împreună un comunicat, în care își arătau susținerea vizavi de importanța educației juridice a tinerilor în România și susțineau promovarea disciplinei Educație juridică cu statut de disciplină obligatorie în curicula învățământului universitar. E un exemplu, într-adevăr, cred, relevant, pentru ceea ce dumneavoastră ați numit mai devreme „o voce unitară a Hexagonului”. Pentru că e evident că atașamentul facultăților din Hexagon pentru valorile statului de drept, pentru valorile importanței științelor juridice în societate, este unul care stă la baza acestei asocieri. Și, într-o paranteză fiind spus – sau nu doar în paranteză – trebuie să vă mulțumesc dumneavoastră pentru aceste inițiative, pentru că, în mod evident, fără genul ăsta de acțiuni prin care inclusiv dumneavoastră faceți vizibile mesajele comune ale facultăților de drept din Hexagon, această voce, indiferent cât de unitară ar fi, nu ar fi atât de puternică. Sigur, situația pe care noi o traversăm – și învățământul juridic o traversează – în momentul de față, așa cum s-a spus aici, nu este cea mai comodă. Și evident că în aceste condiții, în acest context, facultățile de Drept din elita învățământului juridic trebuie să își mențină, să-și conserve și să-și promoveze solidaritatea.

Timișoara, în calitate de membră mai tânără a acestei familii de elită – și le mulțumesc colegilor care reprezintă facultățile de Drept de tradiție din România pentru faptul că au acceptat această asociere – Timișoara încearcă să își dovedească atașamentul față de aceste valori și sigur că nu e deloc facil să recuperezi decalajul care desparte facultățile de drept tinere de facultățile de drept cu tradiție, cu experiență, care au o istorie foarte serioasă în spate.

Le mulțumesc, în aceste condiții, colegilor mei decani, pentru prietenia pe care o arată și pentru modul solidar în care acționează în această calitate. Și, evident, gazdelor noastre de astăzi, care au făcut toate eforturile pentru organizarea în condiții foarte bune a acestui eveniment.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule decan. Domnule decan Septimiu Panaite, cu ce ar trebui să rămână colegii noștri mai tineri care participă, care sunt implicați în acest concurs anual și de tradiție? Cu ce ar trebui să se întoarcă la facultățile din care provin, în sălile de curs, de seminar…? Și, până la urmă, cu ce ar trebui să rămână acest concurs în cariera lor și în viața lor?

Septimiu Panaite: Vă mulțumesc și eu pentru invitație și sperăm că în continuare veți susține acest proiect – mă refer la Editura Universul Juridic și proiectul Universul Juridic. Sigur, la acest moment competiția este încă în desfășurare, să sperăm că colegii de la Drept civil ne vor permite să plecăm mâine acasă și să aibă loc festivitatea de premiere. De asemenea, trebuie să mulțumesc și eu, în numele întregii delegații de la Iași, organizatorilor, domnului decan Geamănu și colegilor de la Sibiu, o organizare într-adevăr desăvârșită. Acum, vă mărturisesc, eu mă bucur de ospitalitatea Facultății de Drept din Sibiu în fiecare an, când are loc Conferința Națională de Dreptul Muncii, și revin și voi reveni întotdeauna cu mare plăcere aici.

Organizarea este desăvârșită și în același timp inspirată, este foarte bine că avem inclusiv un echipaj SMURD pe terenul de sport… și, slavă Domnului, lucrurile sunt în parametri fairplay-ului.

Da, este o experiență plenară. Așa după cum s-a subliniat, Hexagonul înseamnă și solidaritate, înseamnă comunicare în plan științific și personal, între colegii noștri cadre didactice și între studenți. Este o experiență foarte intensă, de asemenea, așa cum am trăit-o și eu, acum 21 de ani și, cu siguranță, este de natură să îmbogățească experiența academică a studenților și colegilor noștri în fiecare an.

Este deosebit de important acest proiect și el este asumat de către aceste facultăți de drept care, așa cum s-a subliniat, promovează cele mai înalte standarde de excelență, acest proiect ne permite nouă, facultăților de drept prezente aici, să ne diferențiem și să subliniem rolul formator al învățământului juridic românesc. Faptul că încercăm să pregătim profesioniști și oameni pentru sistemul juridic românesc și să transcendem, să utilizăm activitatea didactică pentru a transmite un set de valori, pe care îl așteptăm regăsit, apoi, în activitatea absolvenților noștri, în sistemul judiciar. Cred că reușim acest lucru, încercăm să ne facem această datorie și Hexagonul este unul din planurile… o componentă, până la urmă, a acestei activități pe care ne-o asumăm.

Deci aș spune că Hexagonul, într-adevăr, reușește să marcheze, în special pentru studenți, viața lor și să-i confrunte cu niște standarde extrem de ridicate și să-i ajute să performeze.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Domnule decan Radu Geamănu, în fiecare an gazdele fac o desfășurare de forțe impresionantă, sunt un număr, cred, de aproximativ 200 de studenți, câteva zeci de colegi însoțitori, pe fiecare dintre probele desfășurate. Ce a presupus efectiv această ediție de la Sibiu? Câți studenți invitați aveți? Câți profesori? Ce sprijin ați avut de la universitate pentru a reuși să faceți față ediției de anul acesta?

Radu Geamănu: Ca număr, nu diferă nici numărul studenților, nici al profesorilor. În ceea ce privește organizarea acestei ediții, într-adevăr, am avut un sprijin deosebit din partea rectoratului, a conducerii universității, dar trebuie să subliniez că nu s-ar fi putut realiza o astfel de întâlnire decât cu sprijinul colegilor și studenților noștri. Eu pe această cale nu pot decât să le mulțumesc și să vă spun că elementul esențial al succesului acestei ediții este o colaborare, într-adevăr, bine pusă la punct, între toate cadrele didactice din Sibiu și a studenților care s-au implicat în organizarea acestei ediții.

Eu cred că cel mai important lucru a fost faptul că am ajuns la înțelegerea că nu se poate realiza nimic favorabil, decât dacă suntem în unitate și fiecare își aduce contribuția sa la realizarea idealului pe care și l-au propus. Idealul a fost o organizare bună a acestui eveniment, pentru ca toți participanții să se simtă, într-adevăr, bine în Sibiu.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Domnule decan Flavius Baias, am discutat și la edițiile anterioare ale acestei emisiuni speciale, transmise din locațiile unde s-au desfășurat anterior edițiile Hexagonului. Am discutat, spuneam, foarte mult despre trecutul acestei competiții. Cum se vede, din punctul dumneavoastră de vedere, viitorul acestui concurs?

Flavius Baias: Nu poate să se vadă decât bine. Eu sunt foarte optimist în ceea ce privește permanența Hexagonului și în viitor. Dincolo de caracterul trecător al funcțiilor noastre administrative, sunt convins că succesorii noștri vor continua acest concurs, care, cum spuneam și mai înainte, și cred că o spuneam și la deschidere, dincolo de competiție, este o manifestare evidentă a prieteniei dintre noi.

Dar, dacă îmi permiteți, aș vrea să fac două sau trei precizări, la care m-am gândit după ce mi-ați dat prima dată cuvântul, și anume faptul că această ediție a Hexagonului are loc la Sibiu în anul Centenarului Marii Uniri și este foarte frumos că acest lucru se întâmplă în Ardeal. Am spus-o atunci, n-am fost singurul, în organizarea impecabilă a domnului decan Geamănu, cu sprijinul universității, a fost și o intervenție a unui domn profesor de la Teologie, care a vorbit despre semnificația Centenarului Marii Uniri, și atunci am găsit prilejul de a spune ceva ce repet acum, și anume de a menționa faptul că facultățile de drept, ca întreaga societate românească, atunci, în 1916-1918, și facultățile de drept au dat jertfa lor de sânge, prin studenții lor și chiar prin profesorii lor, pentru realizarea idealului Marii Uniri. Și i-am îndemnat pe studenții participanți la Hexagon, cum am făcut-o, de altfel, și în facultatea noastră, ca în acest an să trimitem și gândul nostru de recunoștință către cei ce s-au jertfit pentru unitatea țării românești.

A doua precizare pe care voiam să o fac era apropo de ceea ce am spus și eu – au spus, de altfel, toți colegii – ceea ce ați spus și dumneavoastră: Elita facultăților de drept din România este categoric reprezentată de facultățile de drept din Hexagon. Și poate că este momentul – nu știu cât de potrivit – să fac o precizare în legătură cu o întâmplare de zilele sau săptămânile trecute. Într-o dispută pe care nu noi am declanșat-o, cu Ministerul Educației Naționale, am fost nevoit să răspund unor afirmații făcute cu acel prilej chiar de către ministru, subliniind calitatea foarte bună a învățământului juridic românesc de la facultatea noastră. Răspunzând în numele facultății, poate luat de tensiunea generată de acel moment – nu știu dacă dumneavoastră ați preluat comunicatul pe saitul Universul Juridic – m-am referit la caracterul de excelență și la calitatea învățământului la noi în facultate. Dar aceasta nu a însemnat altceva, decât că am răspuns în numele facultății noastre și în niciun caz nu a însemnat faptul că, prin afirmațiile făcute atunci, am vrut să fac o ierarhie oarecare între facultățile de drept din Hexagon, pentru că, din punctul de vedere al standardelor menționate și de dumneavoastră, și de colegii noi, noi suntem în mod evident egali și reprezentăm, cum se spunea pe vremuri, „plutonul fruntaș” al facultăților de drept din România.

Și, în sfârșit, pentru că bănuiesc că este ultimul prilej de a vorbi în emisiunea dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc încă o dată, trebuie să închei, lansând invitația – care oricum există – de a ne reîntâlni în aceeași formulă, la ediția Hexagonului din 2019, care va avea loc la București. 2019, care va fi pentru facultatea noastră un an aniversar, pentru că se împlinesc 160 de ani de la înființarea Facultății de Drept prin decretul domnitorului Alexandru Ioan I. Așa că, dragi colegi, vă așteptăm la București, în aprilie 2019, evident, și pe dumneavoastră, domnule director Cîrstea. Mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc, domnule decan. Domnule decan Florin Streteanu, un concurs care vine atât cu probe științifice, cât și cu probe sportive – șah, baschet, fotbal. De ce ar fi nevoie, la o asemenea competiție, de îmbinarea celor două – știință și sport?

Florin Streteanu: Poate pentru că e bine să avem, cum spuneau strămoșii, o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Și, cu siguranță, minte sănătoasă au studenții noștri, dar sunt tineri, sunt dornici să-și afirme și aptitudinile sportive. Și, nu în ultimul rând, probabil pentru că, dacă e să vorbim de un spirit de echipă, de o coeziune a unei echipe și, până la urmă, a fiecăreia dintre echipele participante, evident că acest spirit de echipă e mult mai puternic într-o echipă sportivă, mai ales într-o echipă mai mare, cum sunt echipele de fotbal sau cea de baschet, decât, poate, în cadrul unei echipe care participă la probele științifice. Eu cred că este o îmbinare fericită în ceea ce privește structura probelor din cadrul Hexagonului, ca dovadă că mergem de foarte multă vreme cu aceleași probe, atât în ceea ce privește sporturile la care ne raportăm, cât și în ceea ce privește probele științifice.

Și aș mai face o precizare, dacă-mi îngăduiți. Sigur, suntem la o ediție a Hexagonului, dar cei care ne urmăresc trebuie să știe că Hexagonul există și în afara celor trei zile de competiție din fiecare an. Noi încercăm, în cadrul acestui consorțiu informal despre care vorbeam în intervenția precedentă, să organizăm multe lucruri pentru studenții noștri. Avem bucuria să constatăm că ei organizează foarte multe lucruri – și aici probabil proiectul cel mai cunoscut din ultimii ani este așa-numita autostradă de drept, în care în fiecare semestru un număr de studenți de la fiecare facultate din Hexagon participă, timp de o săptămână, la o altă facultate din Hexagon, la cursuri, la seminarii, tocmai pentru a se cunoaște mai bine, pentru a cunoaște profesorii din celelalte facultăți. Și, practic, avem o săptămână, în fiecare semestru, în care fiecare facultate găzduim un număr de 25-30 de studenți care provin de la celelalte facultăți din Hexagon și uneori și de la Facultatea de Drept din Chișinău. De asemenea, organizăm împreună conferințe științifice, organizăm tot felul de alte evenimente, așa încât această structură informală are o existență și se manifestă pe tot parcursul anului, nu doar în cele trei-patru zile în care ne întâlnim și în care Hexagonul dobândește un maximum de vizibilitate.

Mulțumesc și eu, pentru că e ultima intervenție, mulțumesc încă o dată colegilor noștri de la Sibiu pentru invitație, pentru căldura cu care ne-au primit, pentru organizarea impecabilă și, evident, mă grăbesc, dat fiind că sunt primul care intervine după colegul și prietenul Flavius Baias, să accept, cu mare bucurie, invitația care a fost lansată. Vă mulțumesc încă o dată și doresc succes tuturor echipelor în probele care au rămas până la finalizarea ediției din acest an și doresc mult succes colegilor noștri de la București, care sunt convins că, dacă nu de luni, că e zi liberă, probabil de miercuri vor începe pregătirile pentru ediția următoare, așa cum a făcut-o fiecare dintre noi, atunci când am fost în postura de organizatori. Este un efort de durată, este un efort care nu se întinde doar pe o săptămână sau două în preajma organizării evenimentului, dar sunt convins că, așa cum ne-au obișnuit, și organizarea de la București va fi una de înaltă ținută. Mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc și eu. Domnule decan Sevastian Cercel, într-adevăr, cum spune dl decan Streteanu, practic Hexagonul începe să fie pregătit – nu știu dacă chiar în prima sau a doua zi, dar, cu siguranță, foarte apropiat de momentul la care ediția anterioară s-a încheiat. Ce presupune preselecția pentru acest concurs în interiorul facultății de la Craiova și, poate, dacă știți și la celelalte facultăți? Cum sunt selectați studenții pentru acest concurs? Știu că unele facultăți fac chiar întâlniri speciale pentru a se pregăti pentru probele care sunt la Hexagon.

Sevastian Cercel: Amintea dl decan Florin Streteanu de formatul în care funcționează întâlnirile noastre, de parteneriatul nostru, de consorțiul informal al Hexagonului. Această formulă acceptată și, de fapt, deja tradițională a întâlnirilor noastre, este cea care oferă acțiunilor noastre multă flexibilitate; pe de o parte. Pe de altă parte, cum bine a spus, colaborarea noastră este permanentă. Și în cadrul acestor întâlniri există deja, la nivelul fiecărei facultăți, proceduri, pași pe care-i urmăm, o selecție a facultății pentru întâlnirea de anul viitor, spre exemplu, de la București, în fiecare dintre cele 6 centre, este o bătaie de cap pentru conducerea administrativă a facultății. Acum, știți foarte bine, și este foarte important, că din perspectiva studenților, participarea la Hexagon înseamnă în primul rând voluntariat. Ei vin pentru că-și doresc să vină, și ce este îmbucurător este că își doresc să vină din ce în ce mai mulți și mai buni. Nu întotdeauna reușesc să și ajungă cei care doresc să vină, sunt multe aspecte, multe elemente care stau și trebuie rezolvate în ecuația selecției. Există în fiecare facultate, există și la Craiova, deja, colegi care pe fiecare specializare se ocupă de selecție. Îmi amintesc cu multă plăcere de perioada în care mă ocupam de sport la Hexagon; îmi amintesc cu plăcere și de perioada în care m-am apucat de Drept civil – recunosc că în prima formulă am avut mai multe rezultate bune…

Flavius Baias: Dar poate fă întoarceți…

Sevastian Cercel: Sunt și niște criterii de vârstă acolo și nu mă mai primesc colegii nici la Civil, nici la Sport. Ce este foarte important este că studenții noștri au șansa să se întâlnească cu colegii lor din țară, în cadrul edițiilor din fiecare an, dar și în cadrul acelor proiecte, cum este autostrada de care amintea dl decan Streteanu, și să se cunoască foarte bine, să-i cunoască pe colegii studenți din celelalte centre, să cunoască profesorii din celelalte centre, pe care, de multe ori, sunt studenți care termină facultatea și nu-i cunosc decât din bibliotecă, din titlurile cărților pe care le deschid. Este, cum se știe deja, o bună practică în cadrul Hexagonului nostru, ca fiecare partener să încerce să aducă aici cea mai bună experiență din facultate, de la momentul la care se organizează ediția respectivă.

Ce observ cu bucurie este că, de la an la an, standardele, răspunsurile studenților noștri cresc, în sensul cel mai bun, sunt foarte concentrați, sunt foarte implicați, se leagă prietenii, cum foarte bine s-a spus… Ei se revăd după aceea în viața profesională – am avut și eu plăcerea să asist la astfel de întâlniri – și își amintesc cu drag: Ne-am cunoscut, eu știu, în 2018, la Hexagon, la Sibiu. Sau la București, sau la Chișinău… Acum, la Chișinău anul trecut a fost prima participare și organizare chiar acolo. Este, însă, puntea – vorbesc de Hexagon – construită pentru ca studenții de la Facultatea de Drept din Universitatea de Stat din Moldova să poată să vină în proiecte de care se amintea.

Toate acestea, adunate, înseamnă, pentru studenții noștri, dar și pentru profesori, o experiență profesională foarte utilă pentru moment și – vorbind de studenți – pentru viitorul lor profesional.

Mulțumesc și eu, la final, organizatorilor, pentru această ediție, domnului decan Baias pentru invitația de anul viitor. Ne vom întâlni în această formulă, probabil extinsă, în noiembrie, la București, la o conferință foarte frumoasă – amintea dl decan de Centenar – dedicată Centenarului Dreptului românesc. În noiembrie, dacă-mi amintesc foarte bine…

Flavius Baias: 21-25 noiembrie.

Sevastian Cercel: Și sunt sigur că nici dumneavoastră, domnule Cîrstea, nu veți lipsi de acolo. Anul 1918 a fost – și rămâne – în istorie o pagină foarte frumoasă a istoriei naționale. Pentru juriști a deschis, însă, o problemă foarte interesantă, complicată, delicată și greu de rezolvat: unificarea Dreptului românesc. Sunt probleme care au fost atunci, care au ținut agenda multă vreme – vorbesc acum de Dreptul privat – care și astăzi pot să inspire soluții, în măsura în care se caută, într-o materie sau alta, la momentul acesta, sigur, rezolvate. Așa încât întâlnirea din toamnă, din acest an, la București, în conferința organizată de Facultatea de Drept din București, de echipa domnului decan Baias, căruia îi mulțumesc pentru invitație, va fi, probabil, o deschidere a Hexagonului din anul 2019, din aprilie, înțeleg eu – în ultima vreme ne întâlnim cam între Sf. Gheorghe și 1 Mai. Așa încât primăvara este deja un obicei ca să se desfășoare ediția din acel an a Hexagonului. E un lucru foarte bun, țineți seama și de agenda obișnuită a facultăților noastre, dar este foarte bun și pentru că avem timp să pregătim partea din anul respectiv care a mai rămas, din perspectiva activităților obișnuite din cadrul facultății, discutând colegii decani cu colegii decani din cadrul Hexagonului și problemele curente – în această perioadă nu ducem lipsă de ele, sunt foarte multe provocări pe care de multă vreme învățământul le are, învățământul juridic nu face excepție, dar și Dreptul în general, sistemul nostru național, are încă, și este și normal, oferă foarte multe probleme. Întâlnirile din Hexagon sunt tot atâtea situații în care putem și deschidem discuții, în care găsim și soluții în aceste materii. Mulțumesc foarte mult.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc. Dle decan Lucian Bercea, încă din anul I studenții sunt preocupați de examenele de admitere în profesiile juridice – examene foarte grele, de altfel. Cât de apropiate sunt subiectele pe care le primesc spre rezolvare studenții la acest concurs de cele de admitere în profesiile juridice? Urmăriți ca această pregătire pe care o fac ei pentru Hexagon să le profite și în perspectiva acestor examene?

Lucian Bercea: În mod cert le profită, cel puțin celor care fac parte din echipele de Drept civil și de Drept penal, dar cred că și o formare superioară în materie de Drept constituțional ajută la formarea unui jurist de calitate. Dacă punem problema în perspectiva pe care ați formulat-o dumneavoastră, nu știu dacă nu formulele de examinare pe care le practică profesorii de la probele științifice din Hexagon sunt mai inspirate și mai relevante decât modul în care în momentul de față se desfășoară concursurile și examenele de admitere în profesiile juridice, pentru că, dacă mă întrebați pe mine – și poate că și colegii decani sunt de acord – un test-grilă, oricât de bine ar fi formulate întrebările și de inspirat ar fi formulate, oricât de ridicat ar fi gradul de dificultate al acestora, este mult mai puțin relevant pentru a creiona imaginea pregătirii profesionale a unui student la Drept, a unui viitor profesionist al Dreptului, decât rezolvarea unor subiecte teoretice dificile și a unor cazuri practice dificile, care pun probleme complexe, care te obligă să traversezi întreaga materie a Dreptului civil sau a Dreptului penal pentru a găsi rezolvarea corectă și completă.

Evident că aceste subiecte sunt, cel puțin cele din al doilea exemplu, mult mai aproape de ceea ce viitorul profesionist al Dreptului urmează să practice și, deci, mult mai relevante pentru o selecție și o ierarhizare a acestora. Dincolo, însă, de această incongruență între modurile de examinare a studenților participanți la Hexagon, versus absolvenții care participă la aceste examene și concursuri, e evident că o pregătire de excelență în domeniul Dreptului Civil, în domeniul Dreptului Penal, în domeniul dreptului constituțional, nu fac altceva decât să crească exponențial șansele acestor studenți, în momentul în care ei se vor prezenta la examenele de admitere în profesie. Ei văd aceasta, în mod evident, cei mai buni studenți participă la procesele de selecție în facultăți, realizează că efortul pe care-l presupune pregătirea concentrată pentru probele științifice e un efort care nu va produce numai rezultate imediate, în competiția Hexagonului, ci și mai departe. În facultăți sunt creați adevărați poli de pregătire, și în materie de Drept civil, și în materie de drept penal, și de drept constituțional, formați din profesorii de specialitate, formați din asistenții profesorilor de specialitate, din doctoranzii profesorilor de specialitate, din foști participanți la Hexagon care aleg să rămână aproape de aceste echipe pentru că rămân, practic, conectați la spiritul Hexagonului. Și Timișoara – presupun că și celelalte facultăți, nu văd niciun fel de motiv să nu fie așa – e un exemplu de bune practici în această privință, pentru că în ultimii ani foști participanți la Hexagon nu numai că pregătesc aceste echipe sau contribuie la pregătirea lor, dar rămân aproape de echipe până în momentul participării lor la competiție, le însoțesc în orașele care găzduiesc aceste competiții și, repet, reușesc să rămână conectați la atmosfera Hexagonului, să păstreze legăturile care s-au creat de-a lungul anilor și care reprezintă realmente o experiență absolut excepțională.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule decan. Domnule decan Septimiu Panaite, nu putem, implicați fiind, sau chiar neimplicați, să nu observăm că lumea noastră juridică este destul de dezbinată. Observăm, iată, o excepție în această lume a Hexagonului Facultăților de Drept. Ce șanse sunt și care sunt bazele pe care această competiție și această structură a celor șase facultăți ar trebui să stea pentru ca această unitate să se păstreze și în viitor?

Septimiu Panaite: Eu sunt absolut convins că această unitate se va păstra și în viitor, și nu văd niciun motiv pentru care lucrurile să involueze; dimpotrivă. Faptul că lumea juridică este văzută astăzi ca fiind destul de divizată, faptul că există dezbateri intense are și o latură pozitivă. Pentru că, până la urmă, dezbaterile pe care le regăsim în spațiul public atrag atenția asupra unor probleme, asupra unor necesități și contribuie la ridicarea gradului de cultură juridică, sigur, și a cetățenilor, care ar trebui să fie principalii beneficiari, dar nu numai la aceștia ar trebui să mă refer, ci chiar și la cei care sunt în poziții importante și, prin activitatea lor, influențează sau pot influența sistemul juridic.

Datoria noastră, ca facultăți de drept, rămâne aceea de a forma, după cum spuneam, profesioniști foarte buni și, în același timp, de a transmite valori pe care să le regăsim, după aceea, în activitatea practică și apoi datoria noastră instituțională, inclusiv în această formulă unită, a Hexagonului, este să fim implicați și în ceea ce se întâmplă în spațiul public. Uneori suntem nevoiți să fim implicați – iată, dl decan Baias a făcut mai devreme referire la un eveniment recent și, deși poziția pe care a exprimat-o domnia sa vizează, după cum este și firesc, Facultatea de Drept din București, în contextul respectiv, în ceea ce ne privește suntem în totalitate de acord cu faptul că există niște probleme, niște erori care se impune – sigur, poate și prin explicarea unor realități – să fie corectate la nivelul Ministerului. Deci până la urmă cred și îndrăznesc să cred că implicarea aceasta, uneori prin anumite facultăți din Hexagon, foarte adesea exprimă ceea ce gândim cu toții sau majoritatea dintre noi.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc.

Septimiu Panaite: Mulțumesc și eu invitației pe care a formulat-o domnului decan Baias, de a participa în anul următor la Hexagonul pe care-l va organiza la București, mai ales că, înțelegem, este un eveniment aniversar și, evident, vom veni cu toată bucuria. Vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Am ajuns la finalul ediției de astăzi și aș vrea să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră să caracterizați, printr-un cuvânt – poate reușim să fim complementari – această lume a Hexagonului Facultăților de Drept. Domnule decan Geamănu…

Radu Geamănu: Un gând de satisfacție pentru că există o înțelegere perfectă între toți din cadrul Hexagonului.

Nicolae Cîrstea: Și care ar fi cuvântul care ar contrage toate aceste elemente?

Radu Geamănu: Mulțumire.

Nicolae Cîrstea: Dle decan Baias:

Flavius Baias: Prietenie.

Nicolae Cîrstea: Dle Streteanu…

Florin Streteanu: Excelență.

Nicolae Cîrstea: Dle Cercel…

Sevastian Cercel: Colaborare profesională.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan Bercea…

Lucian Bercea: Cred că aș opta tot pentru excelență, chiar dacă e cuvântul rostit de Florin, mai devreme, pentru că de excelență, dincolo de orice, cred că are nevoie lumea juridică românească.

Nicolae Cîrstea: Dle Panaite…

Septimiu Panaite: Spirit.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această ediție specială, sper să ne revedem cu drag și anul viitor, la ediția de la București. În continuarea demersurilor făcute și a eforturilor pe care le-am făcut pentru a fi alături de Hexagon, în aceste ultime trei ediții, inclusiv pe această zonă video, v-aș lansa propunerea de a realiza, până la ediția de anul viitor, de la București, și un sait al acestor competiții, în care putem să încărcăm toate aceste interviuri, emisiuni, transmisii live pe care le-am făcut, comunicatele pe care dumneavoastră le faceți, ați început să le emiteți în spațiul public din partea Hexagonului Facultăților de Drept.

Doamnelor și domnilor, am fost în direct de la Sibiu, cu ocazia ediției din 2018 a Hexagonului Facultăților de Drept. Vă dăm, așadar, întâlnire anul viitor la București, unde, cu siguranță, va fi o ediție festivă, facultatea, așa cum spunea dl decan Baias, sărbătorește 160 de ani de existență. La revedere.

 


Cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept ce a avut loc în perioada 25-28 aprilie 2018, am organizat o ediție specială Legal Point 74…

Vineri, 27 aprilie 2018, a avut loc ediția specială a emisiunii TV „Legal Point”, pe canalul „UJ-TV”, găzduit de Portalul universuljuridic.ro, emisiune transmisă LIVE de la Facultatea de Drept din Sibiu.

Realizatorul emisiunii, dl Nicolae Cîrstea a adus, în fața reflectoarelor, invitați speciali: Decanii celor 6 facultăți de drept din România și din Republica Moldova.

Emisiunea Legal Point este transmisă, în direct, pe www.universuljuridic.ro.

Redăm în continuare o scurtă prezentare a prestigiosului concurs școlar.

Hexagonul Facultăților de Drept a fost organizat prima dată în anul 1970, reunind Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Generații de profesori și studenți au întreținut spiritul colaborării academice, colegiale și prietenești, promovând valorile învățământului juridic românesc, având drept scop preocuparea pentru excelență în selecția și pregătirea studenților în cercetarea științifică desfășurată de cadrele didactice.

În prezent, „Hexagonul Facultăților de Drept” este un consorțiu informal al celor mai prestigioase facultăți de drept din România:

– Facultatea de Drept a Universității din București,
– Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj,
– Facultatea de Drept a Universității din Craiova,
– Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
– Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și
– Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

Cele șase facultăți reprezintă, prin cadrele lor didactice, cercetări științifice în domeniul dreptului, tratatele, cursurile, monografiile, comentariile legislative, articolele și studiile redactate de aceștia, reprezentând titluri de referință pentru întreaga lume juridică românească.

Colaborarea în cadrul Hexagonului se concretizează prin coordonarea planurilor de învățământ și activități științifice comune (colaborarea pentru redactarea de articole, cursuri, tratate, organizarea de conferințe, seminare, sesiuni științifice).

În fiecare an se adoptă un regulament de desfășurare al Hexagonului. Potrivit acestui regulament, participanții trebuie să fie studenți la specializarea Drept a facultăților reprezentate. Nu pot face parte din echipe studenți înscriși la: studiile universitare de masterat și doctorat, cursuri postuniversitare, învățământ la distanță sau învățământ cu frecvență redusă.

Probele Hexagonului Facultăților de Drept sunt împărțite în două secțiuni astfel:

– Secțiunea științifică: drept civil, drept penal și drept constituțional;

– Secțiunea sportivă: fotbal, streetball, șah și tenis de masă.

Acest concurs se desfășoară în baza legislației române, ceea ce constituie o dublă provocare pentru participanții Facultății de Drept, USM.

De asemenea, regulamentul prevede un barem după care se va acorda calificativul obținut de către Facultăți la anumite probe. Pe lângă calificarea la proba științifică și sportivă, participanții pot obține și Cupa Fairplay, care se acordă de către organizatorii acelei echipe și care s-a remarcat prin comportament ireproșabil pe parcursul întregii manifestări sportive. Cupa este transmisibilă.

În anul 2014, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a participat pentru prima dată la Hexagon cu statut de invitat special.

La propunerea gazdelor, la ediția din anul 2016 a Hexagonului Facultăților de Drept, au fost adoptate două decizii foarte importante.

 În primul rând, s-a decis ca, pentru prima dată în istoria sa, ediția 2017 a Hexagonului să se desfășoare la Chișinău, fiind organizată de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova.

 În al doilea rând, facultățile partenere au convenit înființarea Asociației „Hexagonul Facultăților de Drept”, având ca obiect promovarea excelenței în activitatea didactică și cercetarea științifică, dezvoltarea colaborării instituționale precum și derularea de proiecte comune specifice domeniului juridic. În cadrul asociației, facultățile partenere sunt reprezentate de decanii în funcție și, la rândul lor, în condițiile legii, reprezintă universitățile din care provin.

EDIȚIE SPECIALĂ „LEGAL POINT” 74 cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept – Sibiu, 2018 was last modified: mai 6th, 2018 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: