Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
867 views
Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 60/2020
NCPC: art. 33 teza I, art. 32 alin. (1) lit. d)
Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată şi susţinută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.
Interesul este o condiţie de fond pentru exercitarea acţiunii în justiţie. Acesta reprezintă folosul practic pe care o parte îl urmăreşte prin punerea în mişcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca el să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual, astfel cum impun dispoziţiile art. 33 teza I C. proc. civ.
Condiţia actualităţii interesului, ca o componentă a acestei condiţii de fond a acţiunii, trebuie să se verifice nu numai la data sesizării instanţei, ci pe tot parcursul procesului, ori de câte ori se apelează la una sau alta dintre formele procedurale care alcătuiesc conţinutul acţiunii civile (cereri, excepţii, exercitarea căilor de atac etc.).
Pentru a stabili dacă o parte are interes în exercitarea căii de atac, instanţa trebuie să prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obţine în ipoteza admiterii cererii în procedura specifică.
În speţă, instanţa supremă reţine că demersul procesual al debitoarei de a ataca cu recurs încheierea din 14 februarie 2018 a Curţii de Apel Braşov, iniţial justificat, a rămas fără o finalitate practică, de vreme ce prin decizia civilă nr. 431/Ap din 17 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, în dosarul nr. x/2017, s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 1522/SIND/2017 a Tribunalului Braşov, aceasta fiind păstrată; apelanta-debitoare S.C. A. S.R.L. a fost obligată să plătească intimatei-creditoare D. S.A. suma de 3102,23 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.
Pentru raţiunile înfăţişate, Înalta Curte va respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva încheierii din 14 februarie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, în dosarul nr. x/2017.
Sursa informației: www.scj.ro.