Actualitatea interesului. Condiţie de fond pentru exercitarea acţiunii în justiţie (NCPC)

24 nov. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
442 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 60/2020

NCPC: art. 33 teza I, art. 32 alin. (1) lit. d)

Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată și susținută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.

Interesul este o condiție de fond pentru exercitarea acțiunii în justiție. Acesta reprezintă folosul practic pe care o parte îl urmărește prin punerea în mișcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca el să fie determinat, legitim, personal, născut și actual, astfel cum impun dispozițiile art. 33 teza I C. proc. civ.

Condiția actualității interesului, ca o componentă a acestei condiții de fond a acțiunii, trebuie să se verifice nu numai la data sesizării instanței, ci pe tot parcursul procesului, ori de câte ori se apelează la una sau alta dintre formele procedurale care alcătuiesc conținutul acțiunii civile (cereri, excepții, exercitarea căilor de atac etc.).

Pentru a stabili dacă o parte are interes în exercitarea căii de atac, instanța trebuie să prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obține în ipoteza admiterii cererii în procedura specifică.

În speță, instanța supremă reține că demersul procesual al debitoarei de a ataca cu recurs încheierea din 14 februarie 2018 a Curții de Apel Brașov, inițial justificat, a rămas fără o finalitate practică, de vreme ce prin decizia civilă nr. 431/Ap din 17 aprilie 2018, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, secția Civilă, în dosarul nr. x/2017, s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva sentinței civile nr. 1522/SIND/2017 a Tribunalului Brașov, aceasta fiind păstrată; apelanta-debitoare S.C. A. S.R.L. a fost obligată să plătească intimatei-creditoare D. S.A. suma de 3102,23 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.

Pentru rațiunile înfățișate, Înalta Curte va respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva încheierii din 14 februarie 2018, pronunțate de Curtea de Apel Brașov, secția Civilă, în dosarul nr. x/2017.

Sursa informației: www.scj.ro.

Actualitatea interesului. Condiție de fond pentru exercitarea acțiunii în justiție (NCPC) was last modified: noiembrie 24th, 2020 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter