243 views
Actul publicat în Monitorul Oficial |
Sumar |
Legea nr. 236/2022 privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (M. Of. nr. 737 din 22 iulie 2022)
|
Prezenta lege reglementează următoarele aspecte: a) capitalul iniţial al societăţilor de servicii de investiţii financiare, denumite în continuare S.S.I.F.; b) competenţele şi instrumentele pentru supravegherea prudenţială a S.S.I.F. de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.; c) supravegherea prudenţială a S.S.I.F. de către A.S.F. într-o manieră coerentă cu normele prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/2.033 al Parlamentului European şi al Consiliului; d) cerinţele de publicare aplicabile A.S.F. în domeniul reglementării şi supravegherii prudenţiale a S.S.I.F.
|
În M. Of. nr. 737 din 22 iulie 2022 s-a publicat Legea nr. 236/2022 privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții regăsite în respectivul act normativ.
Structură
TITLUL I: Obiect, domeniu de aplicare şi definiţii
TITLUL II: Autorităţi competente. Cooperarea dintre autorităţile competente
TITLUL III: Capitalul iniţial
TITLUL IV: Supraveghere prudenţială
CAPITOLUL I: Principii de supraveghere prudenţială
SECŢIUNEA 1: Competenţele şi atribuţiile A.S.F., în calitate de autoritate competentă din statul membru de origine şi în calitate de autoritate competentă din statul membru gazdă
SECŢIUNEA 2: Secretul profesional şi obligaţia de raportare
CAPITOLUL II: Procesul de control
SECŢIUNEA 1: Procesul de evaluare a adecvării capitalului intern şi a riscurilor interne
SECŢIUNEA 2: Guvernanţa internă, transparenţa, tratamentul riscurilor şi remunerarea
SECŢIUNEA 3: Procesul de supraveghere şi evaluare realizat de A.S.F.
SECŢIUNEA 4: Măsuri şi competenţe de supraveghere
CAPITOLUL III: Supravegherea grupurilor de firme de investiţii
SECŢIUNEA 1: Supravegherea grupurilor de firme de investiţii pe bază consolidată şi supravegherea conformării cu testul capitalului la nivel de grup
SECŢIUNEA 2: Societăţi de investiţii holding, societăţi financiare holding mixte şi societăţi holding cu activitate mixtă
CAPITOLUL IV: Sancţiuni şi măsuri administrative
TITLUL V: Obligaţia de a informa ABE şi publicarea informaţiilor de către A.S.F.
TITLUL VI: Prevederi aplicabile S.S.I.F. prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (5) din Regulamentul (UE) 2019/2.033
TITLUL VII: Modificarea şi completarea unor acte normative
TITLUL VIII: Dispoziţii tranzitorii şi finale
Dispoziții relevante
„Art. 2
(1)Prezenta lege se aplică S.S.I.F. autorizate şi supravegheate potrivit prevederilor Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 126/2018.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), dispoziţiile titlurilor IV şi V din prezenta lege nu se aplică S.S.I.F. prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (5) din Regulamentul (UE) 2019/2.033, care sunt supravegheate, potrivit prevederilor art. 82-89 din prezenta lege, în legătură cu respectarea cerinţelor prudenţiale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, şi de reglementările A.S.F. emise în aplicarea acesteia, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2019/2.033.”
„Art. 4
(1) A.S.F. este autoritatea competentă care supraveghează respectarea prevederilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033 prin exercitarea prerogativelor prevăzute de prezenta lege, precum şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, A.S.F. notifică Comisia Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, denumită în continuare ABE, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, denumită în continuare AEVMP, cu privire la desemnarea acesteia potrivit prevederilor alin. (1).”
„Art. 5
(1) A.S.F. supraveghează activităţile S.S.I.F. şi, atunci când este cazul, activităţile societăţilor de investiţii holding şi ale societăţilor financiare holding mixte pentru a verifica respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033.
(2) A.S.F. are toate competenţele necesare, inclusiv competenţa de a efectua verificări la faţa locului în conformitate cu prevederile art. 19 şi 20, în vederea obţinerii informaţiilor necesare pentru a verifica respectarea de către S.S.I.F. şi, atunci când este cazul, de către societăţile de investiţii holding şi societăţile financiare holding mixte a dispoziţiilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033, precum şi pentru a investiga eventualele încălcări ale acestor dispoziţii.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor cu privire la supravegherea prudenţială, investigaţiile şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta lege şi de Regulamentul (UE) 2019/2.033, A.S.F. are competenţele necesare, acţionează în mod independent şi dispune de cunoştinţele de specialitate, resursele şi capacitatea operaţională necesare.”
„Art. 6
(1) S.S.I.F. furnizează A.S.F. toate informaţiile necesare pentru evaluarea respectării de către S.S.I.F. a prevederilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033.
(2) S.S.I.F. dispun de mecanisme de control intern şi de proceduri administrative şi contabile care permit A.S.F. să verifice în orice moment respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033.
(3) S.S.I.F. asigură înregistrarea tuturor tranzacţiilor şi documentarea sistemelor şi proceselor care fac obiectul prezentei legi şi al Regulamentului (UE) 2019/2.033 într-un mod care să permită A.S.F. să evalueze în orice moment respectarea prevederilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033.”
„Art. 7
(1) A.S.F. poate decide să aplice cerinţele Regulamentului (UE) nr. 575/2013 în temeiul art. 1 alin. (2) primul paragraf lit. c) din Regulamentul (UE) 2019/2.033 unei S.S.I.F. care desfăşoară oricare dintre activităţile prevăzute la pct. 3 şi 6 din secţiunea A a anexei nr. 1 la Legea nr. 126/2018, în cazul în care valoarea totală a activelor consolidate ale S.S.I.F., calculată ca medie a ultimelor 12 luni, este mai mare sau egală cu echivalentul în lei al sumei de 5 miliarde euro şi dacă este îndeplinit cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) respectivele activităţi desfăşurate de S.S.I.F. au o asemenea amploare încât, dacă S.S.I.F. intră în dificultate sau este în curs de a intra în dificultate, acest lucru ar putea conduce la un risc sistemic;
b) S.S.I.F. este un membru compensator, astfel cum este definit la art. 4 alin. (1) pct. 3 din Regulamentul (UE) 2019/2.033;
c) A.S.F. consideră că acest lucru este justificat în raport cu dimensiunea, natura, amploarea şi complexitatea activităţilor S.S.I.F. în cauză, luând în considerare principiul proporţionalităţii şi având în vedere unul sau mai mulţi dintre următorii factori:
(i) importanţa S.S.I.F. pentru economia României sau a Uniunii Europene;
(ii) importanţa activităţilor transfrontaliere ale S.S.I.F.;
(iii) gradul de interconectare a S.S.I.F. cu sistemul financiar.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică comercianţilor de mărfuri şi de certificate de emisii, organismelor de plasament colectiv sau societăţilor de asigurare.”
„Art. 12
(1) Capitalul iniţial al unei S.S.I.F., potrivit art. 46 din Legea nr. 126/2018, pentru ca aceasta să fie autorizată să furnizeze oricare dintre serviciile de investiţii sau să desfăşoare oricare dintre activităţile de investiţii prevăzute la pct. 3 şi 6 din secţiunea A a anexei nr. 1 la Legea nr. 126/2018, este egal cu echivalentul în lei al sumei de 750.000 euro.
(2) Capitalul iniţial al unei S.S.I.F., potrivit art. 46 din Legea nr. 126/2018, pentru ca aceasta să fie autorizată să furnizeze oricare dintre serviciile de investiţii sau să desfăşoare oricare dintre activităţile de investiţii prevăzute la pct. 1, 2, 4, 5 şi 7 din secţiunea A a anexei nr. 1 la Legea nr. 126/2018, în cazul în care S.S.I.F. respectivă nu este autorizată să deţină fonduri sau valori mobiliare ale clienţilor, este egal cu echivalentul în lei al sumei de 75.000 euro.
(3) Capitalul iniţial al unei S.S.I.F., potrivit art. 46 din Legea nr. 126/2018, în cazul altor S.S.I.F. decât cele prevăzute la alin. (1), (2) şi (4), este egal cu echivalentul în lei al sumei de 150.000 euro.
(4) Capitalul iniţial al unei S.S.I.F. autorizate să furnizeze serviciile de investiţii sau să desfăşoare activităţile de investiţii prevăzute la pct. 9 din secţiunea A a anexei nr. 1 la Legea nr. 126/2018, în cazul în care S.S.I.F. respectivă se angajează sau este autorizată să tranzacţioneze pe cont propriu, este egal cu echivalentul în lei al sumei de 750.000 euro.”
„Art. 57
Supravegherea pe bază consolidată sau supravegherea conformării cu testul capitalului la nivel de grup se exercită de către A.S.F. în următoarele situaţii:
a) în situaţia în care o S.S.I.F. deţine calitatea de firmă de investiţii-mamă din Uniune care conduce un grup de firme de investiţii;
b) în situaţia în care societatea-mamă a unei S.S.I.F. este o societate de investiţii holding-mamă din Uniune sau o societate financiară holding mixtă-mamă din Uniune;
c) în situaţia în care două sau mai multe firme de investiţii autorizate în două sau mai multe state membre au aceeaşi societate de investiţii holding-mamă din Uniune sau aceeaşi societate financiară holding mixtă-mamă din Uniune, cu condiţia ca societatea de investiţii holding sau societatea financiară holding mixtă să fie stabilită pe teritoriul României;
d) în cazul în care societăţile-mamă a două sau mai multe firme de investiţii autorizate în două sau mai multe state membre cuprind mai multe societăţi de investiţii holding sau societăţi financiare holding mixte ale căror sedii centrale se află în state membre diferite, inclusiv România, iar în fiecare dintre aceste state există o firmă de investiţii, cu condiţia ca S.S.I.F. să aibă cel mai mare total al activului bilanţier;
e) în situaţia în care două sau mai multe firme de investiţii autorizate în Uniune au aceeaşi societate de investiţii holding-mamă din Uniune sau aceeaşi societate financiară holding mixtă-mamă din Uniune şi niciuna dintre aceste firme de investiţii nu a fost autorizată în statul membru în care a fost înfiinţată societatea de investiţii holding sau societatea financiară holding mixtă, cu condiţia ca S.S.I.F. să aibă cel mai mare total al activului bilanţier.”
„Art. 66
Societăţile de investiţii holding şi societăţile financiare holding mixte sunt incluse în supravegherea conformării cu testul capitalului la nivel de grup.”
„Art. 67
Membrii organului de conducere al unei societăţi de investiţii holding sau al unei societăţi financiare holding mixte trebuie să aibă o bună reputaţie, precum şi cunoştinţele, competenţele şi experienţa necesare pentru a exercita în mod eficace aceste atribuţii, având în vedere rolul specific al unei societăţi de investiţii holding sau al unei societăţi financiare holding mixte.”
„Art. 68
(1) În situaţia în care societatea-mamă a unei S.S.I.F. este o societate holding cu activitate mixtă, A.S.F. poate:
a) solicita societăţii holding cu activitate mixtă să furnizeze orice informaţie care ar putea fi relevantă pentru supravegherea S.S.I.F. respective;
b) supraveghea tranzacţiile între S.S.I.F. şi societatea holding cu activitate mixtă şi filialele acesteia din urmă şi poate impune ca S.S.I.F. să dispună de procese adecvate de administrare a riscurilor şi de mecanisme de control intern adecvate, inclusiv de proceduri riguroase de raportare şi de contabilitate, în vederea identificării, măsurării, monitorizării şi controlării tranzacţiilor respective.
(2) A.S.F. poate efectua prin personal propriu sau poate dispune efectuarea, prin experţi externi, de verificări la faţa locului pentru a verifica informaţiile primite de la societăţile holding cu activitate mixtă şi de la filialele acestora.”
„Art. 69
(1) În situaţia în care două sau mai multe firme de investiţii care sunt filiale ale aceleiaşi societăţi-mamă, al cărei sediu central se află într-o ţară terţă, nu fac obiectul unei supravegheri eficace la nivel de grup, A.S.F. evaluează dacă firmele de investiţii sunt supuse, de către autoritatea de supraveghere din ţara terţă, unei supravegheri echivalente cu supravegherea stabilită în prezenta lege şi în partea I din Regulamentul (UE) 2019/2.033.
(2) În situaţia în care evaluarea prevăzută la alin. (1) concluzionează că nu se aplică o astfel de supraveghere echivalentă, A.S.F. permite aplicarea unor tehnici de supraveghere corespunzătoare care să îndeplinească obiectivele supravegherii în conformitate cu prevederile art. 7 sau 8 din Regulamentul (UE) 2019/2.033.
(3) Tehnicile de supraveghere prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de A.S.F., în situaţia în care aceasta ar fi supraveghetorul grupului dacă societatea-mamă ar fi fost stabilită în Uniunea Europeană, după consultarea celorlalte autorităţi competente implicate.
(4) Orice măsură luată în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (3) se notifică celorlalte autorităţi competente implicate, ABE şi Comisiei Europene.
(5) În situaţia în care A.S.F. este supraveghetorul grupului dacă societatea-mamă ar fi stabilită în Uniunea Europeană, A.S.F. poate, în special, să solicite înfiinţarea unei societăţi de investiţii holding sau a unei societăţi financiare holding mixte în cadrul Uniunii, precum şi aplicarea prevederilor art. 7 sau 8 din Regulamentul (UE) 2019/2.033 respectivei societăţi de investiţii holding sau societăţii financiare holding mixte.”
„Art. 70
A.S.F. poate solicita Comisiei Europene transmiterea de recomandări Consiliului Uniunii Europene în vederea negocierii, cu una sau mai multe ţări terţe, a unor acorduri privind mijloacele de supraveghere a conformării cu testul capitalului la nivel de grup în cazul următoarelor firme de investiţii:
a) firmele de investiţii a căror întreprindere-mamă are sediul central într-o ţară terţă;
b) firmele de investiţii stabilite într-o ţară terţă a căror întreprindere-mamă are sediul central în Uniunea Europeană.”
„Art. 71
A.S.F. stabileşte şi aplică sancţiuni şi măsuri administrative pentru încălcarea prevederilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033.”
„Art. 72
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de S.S.I.F., de membrii organului de conducere al unei S.S.I.F., precum şi de persoanele fizice responsabile de încălcare, care intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi şi ale Regulamentului (UE) 2019/2.033:
a) nerespectarea prevederilor art. 30 privind obligaţia de a institui mecanisme de guvernanţă internă;
b) nerespectarea obligaţiei de raportare a informaţiilor sau furnizarea către A.S.F. de informaţii incomplete sau inexacte privind cerinţele de fonduri proprii prevăzute la art. 11 din Regulamentul (UE) 2019/2.033, cu încălcarea prevederilor art. 54 alin. (1) lit. b) din acelaşi regulament;
c) nerespectarea obligaţiei de a transmite A.S.F. informaţii privind riscul de concentrare sau furnizarea de informaţii incomplete sau inexacte, cu încălcarea prevederilor art. 54 alin. (1) lit. e) din Regulamentul (UE) 2019/2.033;
d) expunerea la un risc de concentrare care depăşeşte limitele stabilite la art. 37 din Regulamentul (UE) 2019/2.033, fără a aduce atingere prevederilor art. 38 şi 39 din regulamentul menţionat;
e) neîndeplinirea, în mod repetat sau sistematic, prin încălcarea ulterioară, a obligaţiei de a deţine active lichide, cu încălcarea prevederilor art. 43 din Regulamentul (UE) 2019/2.033, fără a aduce atingere art. 44 din regulamentul menţionat;
f) nerespectarea obligaţiei de a transmite A.S.F. informaţii sau furnizarea de informaţii incomplete sau inexacte, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în partea a şasea a Regulamentului (UE) 2019/2.033;
g) efectuarea de plăţi către deţinătorii instrumentelor incluse în fondurile proprii ale S.S.I.F. în cazurile în care art. 28, 52 sau 63 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 interzice astfel de plăţi către deţinătorii de instrumente incluse în fonduri proprii;
h) S.S.I.F. permite uneia sau mai multor persoane care nu respectă prevederile art. 24 din Legea nr. 126/2018 să devină sau să rămână membri ai organului de conducere;
i) prezentarea incorectă a poziţiei financiare sau expunerii S.S.I.F. ca urmare a efectuării de operaţiuni fictive şi fără acoperire reală.
(2) Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu următoarele sancţiuni contravenţionale principale:
a) în cazul persoanelor juridice, amendă de la 10.000 lei până la 10% din valoarea totală netă anuală a cifrei de afaceri, care include venitul brut constând în dobânzile de primit şi alte venituri similare, venitul rezultat din acţiuni şi alte titluri cu randament fix sau variabil, precum şi comisioanele sau taxele percepute de societate în exerciţiul financiar precedent, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001;
b) în cazul persoanelor juridice, amendă de la 10.000 lei până la dublul cuantumului profiturilor obţinute sau al pierderilor evitate ca urmare a încălcării, în cazul în care aceste profituri sau pierderi pot fi calculate, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001;
c) în cazul persoanelor fizice, amendă de la 5.000 lei până la 23.899.500 lei, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.
(3) În funcţie de natura şi gravitatea faptei, pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute la alin. (1), A.S.F. poate aplica şi următoarele sancţiuni contravenţionale complementare:
a) interzicerea pentru membrii organului de conducere al S.S.I.F. şi pentru persoanele fizice responsabile de încălcare, în temeiul prezentei legi, de a exercita funcţii în cadrul S.S.I.F. pentru o perioadă cuprinsă între 90 de zile şi 5 ani;
b) retragerea sau suspendarea, pentru o perioadă menţionată în decizia de suspendare emisă de A.S.F., dar care nu poate depăşi 12 luni, a autorizaţiei acordate S.S.I.F., dacă aceasta nu mai îndeplineşte cerinţele prudenţiale prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/2.033 sau măsurile dispuse de A.S.F. potrivit art. 49 alin. (2) şi art. 54 din prezenta lege.
(4) În cazul constatării unor deficienţe care nu se încadrează, ţinând cont de natura şi gravitatea acestora, în categoria faptelor contravenţionale, A.S.F. poate aplica una sau mai multe măsuri administrative, precum:
a) atenţionarea membrilor organului de conducere al unei S.S.I.F. şi a persoanelor fizice din cadrul S.S.I.F. responsabile de încălcare pentru faptele constatate de o gravitate scăzută;
b) publicarea de către A.S.F., pe site-ul propriu, a unei declaraţii publice prin care se indică persoana fizică sau juridică, S.S.I.F., societatea de investiţii holding sau societatea financiară holding mixtă responsabilă şi natura încălcării;
c) emiterea unei decizii prin care i se solicită persoanei fizice sau juridice responsabile să înceteze comportamentul respectiv şi să se abţină de la repetarea comportamentului respectiv;
d) dispunerea de către A.S.F., în sarcina S.S.I.F., a unui plan de măsuri în scopul remedierii deficienţelor constatate şi/sau prevenirii apariţiei/materializării unor riscuri în activitatea S.S.I.F.
(5) Sancţiunile contravenţionale principale prevăzute la alin. (2) se pot aplica cumulativ cu una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare prevăzute la alin. (3) sau cu măsurile administrative prevăzute la alin. (4) lit. b) şi d).
(6) Măsurile administrative prevăzute la alin. (4) lit. a), c) şi d) pot fi aplicate distinct de sancţiunile principale sau complementare prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3).
(7) În cazul în care o societate prevăzută la alin. (2) lit. a) este o filială, venitul brut relevant este venitul brut rezultat din conturile consolidate ale societăţii-mamă de cel mai înalt rang din exerciţiul financiar precedent.
(8) Săvârşirea contravenţiilor se constată de către persoanele împuternicite din cadrul structurilor de specialitate ale A.S.F.
(9) În situaţia în care se constată nerespectarea uneia dintre dispoziţiile legale a căror încălcare este prevăzută drept contravenţie la alin. (1), persoanei în cauză i se acordă un termen de 5 zile de la data comunicării celor constatate, în care să formuleze obiecţiuni cu privire la încălcarea săvârşită.
(10) Procedura de soluţionare a obiecţiunilor este prevăzută de reglementările A.S.F. privind activitatea de control desfăşurată de către A.S.F.
(11) În situaţia nerespectării de către S.S.I.F. a prevederilor Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, A.S.F. aplică sancţiuni potrivit dispoziţiilor cap. X din legea menţionată.”
Totodată, potrivit Titlului VII, prezenta Lege modifică și completează următoarele acte normative:
1. O.U.G. nr. 98/2006 privind supravegherea suplimentară a instituţiilor de credit, a societăţilor de asigurare şi/sau de reasigurare, a societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a societăţilor de administrare a investiţiilor dintr-un conglomerat financiar;
2. O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului;
3. Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar;
4. Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.