Franţa intră în carantină generală

Creşterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de COVID-19 l-a determinat pe Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să anunţe că, începând de vineri, va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.

„Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron, scrie Cotidianul.

„Care sunt obiectivele noastre? Protejarea persoanelor vârstnice, a celor mai fragili. Vârsta este un factor preponderent, 85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani. Avem şi obiectivul de a proteja tinerii, dat fiind că 35% dintre persoanele aflate la reanimare au mai puţin de 35 de ani. (…) Nu vom permite niciodată să moară sute de mii dintre concetăţenii noştri”, a mai spus Macron, scrie Cotidianul.

Recent revenit din Franța, premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul Guvernului trebuie să fie acela de a opri creşterea numărului de cazuri COVID-19, fără ca activitatea economică să fie afectată.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident, păstrând economia într-o stare de funcţionare fără să afectăm activitatea economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetăţenilor români, dar în acelaşi timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat”, a afirmat Ludovic Orban, în cadrul Ședinţei de Guvern, notează Evenimentul Zilei.

În România, în fiecare zi, noi localităţi anunţă intrarea în scenariul roşu.

„Un număr de 368 de localități din țară au depășit, până miercuri, coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori în 14 zile”, a declarat, miercuri seară, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, scrie Cotidianul.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat, miercuri, un ordin care prevede reguli noi pentru suspecții de COVID-19 și pentru pacienții confirmați.

„Marea noutate prevăzută de ordin este că persoanele care ajung la spital cu simptome specifice ale infecției cu COVID-19 vor face teste rapide în Unitățile de Primiri Urgențe, pentru ca triajul să poată fi făcut mai ușor. Testele rapide nu sunt recomandate pentru suspecții asimptomatici, ci doar pentru cei care au simptome. Potrivit ordinului, pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv in perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o noua infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestivă”, relatează Ştirile Transilvaniei.

Adevărul scrie că simptomele care anunţă infectarea cu COVID-19 s-au diversificat.

„Infecţiile virale, cum este şi cea cu SARS-CoV-2, duc la o varietate foarte mare de simptome. Cazurile atipice de boală, în care semnele pot fi somnolenţa, durerile de cap sau de burtă, pot fi periculoase prin faptul că nu ne duc cu gândul la COVID-19 şi pacienţii pot ajunge prea târziu la medic. Mesajul postat de un medic de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, care atrage atenţia că simptomele infecţiei cu noul coronavirus pot fi foarte diferite de la o persoană la alta, a devenit viral pe internet. Febra, dificultăţile de respiraţie ori tusea sunt cele mai frecvente care determină în majoritatea cazurilor forme uşoare de boală”, relatează Adevărul.

Presa străină scrie că Uniunea Europeană urmează să aloce 100 de milioane de euro în vederea cumpărării şi distribuirii unor teste rapide (antigenice), în vederea opririi unei noi intensificări a COVID-19.

„Mobilizăm, în prezent, 100 de milioane de euro (…) în vederea achiziţionării unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Şi lansăm o procedură comună de achiziţie publică pentru a obţine şi mai multe”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene (CE), într-o alocuţiune de presă, relatează AFP, citată de News.ro.

„Testele antigenice – mai puţin performante decât testele PCR – nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în zece până la 30 de minute”, mai arată News.ro.

„Aceste teste rapide «pot juca un rol important», însă noi propunem o abordare la scara UE în domeniul aprobării şi utilizării. Abia în acel moment va exista o recunoaştere reciprocă a testelor şi rezultatelor testelor”, a insistat preşedintele CE, Ursula von der Leyen, scrie News.ro.

Seară frumoasă!