2.864 views
În actuala reglementare art. 155 prevede că:
„Art. 155 („Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate”)
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99;
c) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) – (9);
Modificări (1)
e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investiții, definite conform art. 91;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117;
i) indemnizații de șomaj;
j) indemnizații pentru creșterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
(2) Pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate și în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situațiile prevăzute la art. 60”.
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 155 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 155 („Categorii de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”)
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), datorează, după caz, contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, definite potrivit art. 76, realizate din România şi din afara României, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România.
(2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri lunare, cumulate cel puțin egale cu salariul de bază minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 și 671;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 116 .
(3) Prevederile alin. (1) și (2) sunt aplicabile şi în cazul în care veniturile sunt realizate de persoane fizice aflate în situaţiile prevăzute la art. 60”.
Art. 156 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)
În actuala reglementare art. 156 prevede că:
„Art. 156 („Cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate”)
Cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
a) 5,5% pentru contribuția individuală;
b) 5,2% pentru contribuția datorată de angajator”.
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 156 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 156 („Cota de contribuţie de asigurări sociale de sănătate”)
Cota de contribuţie de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prezentei legi”.
Art. 157 alin. (1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)
În actuala reglementare art. 157 alin. (1) prevede că:
„Art. 157 („Baza de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor”)
(1) Baza lunară de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în țară și în străinătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, o reprezintă câștigul brut care include:
(…)”.
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 157, denumirea marginală și partea introductivă al alin. (1) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în ţară și în străinătate, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, o reprezintă câştigul brut care include:
(…)”.
Art. 158 – 167 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 158 – 167 se abrogă.
Titlul Secțiunii a-4-a a Capitolului III al Titlului V „Contribuţii sociale obligatorii” se modifică și va avea următorul cuprins:
„Stabilirea, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor”
Art. 168 alin. (1), (3), (4), (5) și (8) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)
În actuala reglementare art. 168 alin. (1), (3), (4), (5) și (8) prevăd că:
„Stabilirea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
(1) Persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, precum și instituțiile prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. g) -o) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuțiile individuale de asigurări sociale de sănătate, precum și obligația de a calcula contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de aceștia, după caz.
(…)
(3) Contribuțiile de asigurări sociale de sănătate individuale calculate și reținute potrivit alin. (1) se plătesc, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz, împreună cu contribuția angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legii.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), persoanele fizice care își desfășoară activitatea în România și obțin venituri sub formă de salarii de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România și care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor, potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, au obligația de a calcula și de a reține contribuțiile individuale și pe cele ale angajatorului, precum și de a le plăti lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, numai dacă există un acord încheiat în acest sens cu angajatorul.
(5) Calculul contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate individuale se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul menționate la art. 157, art. 160-167, după caz.
(…)
(8) Calculul contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte se realizează de către acestea, prin aplicarea cotei integrale de contribuție rezultate din însumarea cotei individuale cu cea datorată de angajator prevăzute la art. 156, asupra bazei lunare de calcul prevăzute la art. 157. Contribuția se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile”.
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 168, denumirea marginală și alin. (1), (3), (4), (5) și (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Stabilirea şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligaţia de a calcula şi de a reţine la sursă contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor..
(…)
(3) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată şi reţinută potrivit alin. (1) se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz, potrivit legii.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1), persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri sub formă de salarii de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanţă în România şi care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în România, potrivit prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, au obligaţia de a calcula contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi de a o plăti lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, numai dacă există un acord încheiat în acest sens cu angajatorul.
(5) Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 asupra bazei lunare de calcul menţionată la art. 157.
(…)
(8) Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea, conform prevederilor alin. (5) și alin. (51). Contribuţia se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile”.
În actuala reglementare art. 168, alin. (6) prevede că:
„ (6) Calculul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. b) asupra bazei lunare de calcul prevăzute la art. 158, cu respectarea prevederilor specifice prevăzute la art. 159”.
Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 168, alin. (6) se abrogă.
De asemenea, art. 168, după alin. (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:
„(51) Prevederile art. 146 alin. (51) – (53) se aplică în mod corespunzător”.