O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – PROIECT

Art. 123 alin. (1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 123 alin. (1) prevede că:

„(1) Impozitul anual datorat se stabilește de organul fiscal competent pe baza declarației privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra fiecăruia dintre următoarele:

a) venitul net anual impozabil;
b) câștigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 123, prima tează a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„ (1) Impozitul anual datorat se stabileşte de organul fiscal competent pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 10% asupra fiecăruia dintre următoarele:

(…)”.

 

Art. 130 alin. (3) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 130 alin. (3) prevede că:

„(2) Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 130, alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Pentru veniturile obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România şi neimpozabile/scutite în conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obţinute din România”.

 

Art. 132 alin. (2) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 132 alin. (2) prevede că:

„(2) Plătitorii de venituri, cu regim de reținere la sursă a impozitelor, au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 132, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepţia plătitorilor de venituri din salarii şi asimilate salariilor, din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din arendare, precum şi a persoanelor juridice care au obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului datorat de persoana fizică potrivit art. 125 alin. (8) – (9), care au obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”.

 

Art. 133 alin. (9) – (13) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)     

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 133 după alin. (8), se introduc 5 noi alineate, alin. (9) – (13), cu următorul cuprins:

„(9) Pentru veniturile realizate în anul fiscal 2017, obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării venitului.

(10) Prevederile prezentului titlu se aplică pentru veniturile realizate şi cheltuielile efectuate de persoanele fizice începând cu data de 1 ianuarie 2018.

(11) Calificarea veniturilor din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme într-un an fiscal, prevăzută la art. 62 lit. m) punctul i), ca venituri din alte surse, se aplică numai pentru transferurile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

(12) În cazul veniturilor din dobânzi pentru depozitele la termen/la vedere/conturi curente constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate, anterior datei de 1ianuarie 2018, cota de impozit de 10% se aplică începând cu veniturile înregistrate în contul curent/de depozit/răscumpărate/plătite, începând cu această dată.

(13) În cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și în cazul veniturilor din pensii, prevederile prezentului titlu se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018”.

 

Titlul V („Contribuţii sociale obligatorii”)

 

Art. 137 alin. (1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 137 alin. (1) prevede că:

„(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri: (…)”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 137 alin. (1), partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţia de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România şi din afara României, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România: (…)”.

 

Art. 138 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 138 prevede că:

„Art. 138 („Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat”)

Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

a) 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator;

b) 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator;

c) 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 138 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 138 („Cotele de contribuţii de asigurări sociale”)

Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele:

a) 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;

b) 4 % datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

c) 8 % datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă şi altor condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora”.

 

Art. 139 partea introductivă a alin. (1) și (4) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 139 părțile introductive ale alin. (1) și (4) prevăd că:

„Baza de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

(1) Baza lunară de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor, în țară și în alte state, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, care include:

(…)

(4) Sumele prevăzute la alin. (1) lit. d) și f) intră în baza lunară de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale, indiferent dacă persoanele respective sunt din cadrul aceleiași societăți ori din afara ei, indiferent dacă sunt pensionari sau angajați cu contract individual de muncă”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 139, denumirea marginală, partea introductivă a alin. (1) și alin. (4), se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Baza de calcul al contribuţiei  de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei  de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, în ţară şi în alte state, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, care include:

(…)

(4) Sumele prevăzute la alin. (1) lit. d) şi f) intră în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, indiferent dacă persoanele respective sunt din cadrul aceleiaşi societăţi ori din afara ei, pensionari sau angajaţi cu contract individual de muncă”.

 

Art. 140 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 140 prevede că:

„Art. 140 („Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevăzute la art. 136 lit. c)”)

Pentru persoanele prevăzute la art. 136 lit. c), baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o reprezintă suma câștigurilor brute prevăzute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor. Baza de calcul nu poate fi mai mare decât produsul dintre numărul asiguraților pentru care angajatorul datorează contribuție diferențiată în funcție de condițiile de muncă, din luna pentru care se calculează această contribuție datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, și valoarea corespunzătoare a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. În situația depășirii acestui plafon, în cazul angajatorilor care datorează contribuție la bugetul asigurărilor sociale de stat, diferențiată în funcție de condițiile de muncă, baza de calcul la care se datorează această contribuție, corespunzătoare fiecărei condiții de muncă, se stabilește proporțional cu ponderea, în total bază de calcul, a câștigurilor salariale brute realizate în fiecare dintre condițiile de muncă”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 140 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 140 (”Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora”)

Pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale o reprezintă suma câştigurilor brute prevăzute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuţia, pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă”.

 

Art. 141 lit. b) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 141 lit. b) prevede că:

„b) veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum și de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 141, lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, din activități pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii;”.

 

Art. 142 lit. ș) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

În actuala reglementare art. 142 lit. ș) prevede că:

„ș) veniturile acordate la momentul disponibilizării, venitul lunar de completare sau plățile compensatorii, suportate din bugetul asigurărilor de șomaj, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii”.


Potrivit O.U.G. pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 142, lit. ș) se modifică și va avea următorul cuprins:

„ș) veniturile obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din cap. IV Secțiunea a 3-a al anexei nr. IV la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.