Radio Europa Liberă reia programele de ştiri pentru România

Comisia Europeană trimite România, alături de Grecia şi Irlanda, în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu a implementat, în legislaţia naţională, Directiva a IV-a privind combaterea spălării banilor. Comisia a mai propus plata unei sume forfetare, precum şi a unor penalităţi pentru fiecare zi de întârziere în transpunerea directivei, care ar fi trebuit să fie transpusă în legislaţia naţională până la data de 26 iunie 2017.

„«Spălarea banilor şi finanţarea terorismului afectează întreaga Uniune Europeană. Nu ne putem permite să lăsăm nicio ţară UE să fie veriga slabă. Banii spălaţi într-o ţară pot şi, adesea, chiar susţin infracţiuni într-o altă ţară. Tocmai de aceea cerem ca toate statele membre să ia măsurile necesare pentru a combate spălarea banilor», a declarat Věra Jourová, comisar european pentru Justiţie”, scrie News.ro.

Preşedintele Iohannis a sesizat din nou Curtea Constituțională.

„Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale sesizarea asupra Legii nr. 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, recent reexaminată de către Parlament, el arătând că o serie de dispoziţii ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind neclare şi contradictorii şi ar avea un puternic impact negativ asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar. Principala modificare făcută asupra acestei legi a fost aceea că preşedintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. În forma iniţială a legii, nu era limitat numărul de refuzuri pe care preşedintele le putea formula”, mai scrie azi News.ro.

După ce preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocarea a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, postul a fost scos la concurs.

„Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că, până în prezent, nu s-a înscris nimeni la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi-a exprimat convingerea că, până la finalul perioadei de înscrieri, vor fi mai mulţi candidaţi care să intre în cursa pentru şefia DNA”, notează Agerpres.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 9 iulie, începerea selecţiei pentru funcţia vacantă de procuror-şef al DNA. Conform MJ, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie a.c. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

„«Propunerea/propunerile ministrului justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiţiei înaintează propunerea Preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi», precizează MJ”, scrie Agerpres.

Comentând decizia de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, afirmă că decizia a fost „inadmisibil de mult politizată”.

„Nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror-şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple”, a declarat Cristina Tarcea, într-un interviu pentru Realitatea TV”, scrie News.ro.

În acelaşi interviu acordat postului Realitatea TV, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că le-a dat termen judecătorilor până la 1 septembrie pentru a motiva toate deciziile, ea afirmând că, în caz contrar, va fi sesizată Inspecţia Judiciară.

„Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penal este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactărilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a explicat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, pentru Realitatea TV, scrie News.ro.

Dacă, în 2008, Radio Europa Liberă a încetat să emită în România, considerându-se că sunt respectate valorile democraţiei în ţara noastră, acum postul intenţionează să lanseze noi servicii de ştiri în România şi Bulgaria, în decembrie 2018, într-o încercare de a consolida peisajul media din cele două ţări, potrivit unui comunicat de presă.

„«Sperăm ca acoperirea noastră, realizată de jurnalişti locali, să ajute la creşterea unei prese libere, să promoveze valorile şi instituţiile democratice şi să stârnească discuţii în ambele ţări privind locul lor în NATO, UE şi alte organizaţii internaţionale. Suntem nerăbdători să încheiem parteneriate cu presa locală independentă şi societatea civilă», a transmis Thomas Kent, preşedintele RFE/RL”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!