962 views
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 24 prevedea:
„(1) DCAERIIP este condusă de un director și are în componență următoarele structuri:
a) Serviciul pentru relația cu teritoriul și serviciile publice comunitare (SRTSPC);
b) Compartimentul coordonarea relațiilor internaționale pentru instituțiile prefectului (CCRIIP).
(2) Atribuțiile DCAERIIP se exercită prin structurile prevăzute la alin. (1)”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) DPEOCIP este condusă de un director şi are în componenţă următoarele structuri:
a) Serviciul pentru relaţia cu teritoriul şi serviciile publice comunitare (SRTSPC);
b) Compartimentul reforma instituţională la nivelul UE;
c) Compartimentul PRES RO.
(2) Atribuţiile DPEOCIP se exercită prin structurile prevăzute la alin. (1)”.
Art. 25 alin. (2^1) şi (2^2) din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 25, după alin. (2) se introduc două noi alineate, alin. (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
„(2^1) SRTSPC gestionează, potrivit dispoziţiei directorului general, şi alte grupuri de lucru ce se înfiinţează, pe domeniile sale de competenţă, la nivelul Consiliului UE sau al Comisiei Europene.
(2^2) În scopul coordonării activităţilor din domeniul de competenţă şi pentru fundamentarea poziţiilor exprimate la nivelul UE, SRTSPC iniţiază, ori de câte ori este nevoie, constituirea unui grup de lucru la care să participe reprezentanţi ai structurilor MAI cu atribuţii în domeniu şi promovează la conducerea direcţiei generale rezultatele activităţii în cadrul acestuia”.
Art. 26 alin. (1) lit. e) din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 26 alin. (1) lit. e) prevedea:
„(1) În exercitarea rolului său, SRTSPC acționează pentru respectarea prevederilor Tratatului de aderare a României la UE, a angajamentelor asumate de către România în cadrul negocierilor de aderare la UE și a prevederilor strategiilor și programelor naționale care pun în aplicare politicile UE în domeniile prevăzute la art. 23, scop în care:
(…)
e) avizează strategiile și politicile publice ale MAI, urmărind asigurarea compatibilității și coerenței acestora cu obiectivele, politicile și acțiunile UE;”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 26 alin. (1), lit. e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e) fundamentează avizarea strategiilor şi altor documente programatice ale MAI, urmărind asigurarea compatibilităţii şi coerenţei acestora cu obiectivele, politicile şi acţiunile UE;”.
Art. 26 alin. (1) lit. n) din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Noua reglementarePotrivit noii reglementări, la art. 26 alin. (1), după lit. m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:
„n) verifică activitatea de monitorizare de către prefecţi a implementării acquis-ului european, la nivel local, prin:
(i) monitorizarea permanentă a actelor normative emise de către autorităţile administraţiei publice locale şi publicate pe paginile de web ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene şi consiliilor locale, în scopul verificării conformităţii acestora cu legislaţia UE în domeniu;
(ii) vizite la nivelul instituţiilor prefectului în scopul identificării necesităţilor de îndrumare şi pentru acordare de sprijin în activitatea de verificare a legalităţii actelor normative emise de către autorităţile administraţiei publice locale, din punctul de vedere al respectării acquis-ului european”.
Art. 26 alin. (2) lit. f) din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 26 alin. (2) lit. f) prevedea:
„(2) SRTSPC asigură coordonarea unitară a procesului de fundamentare, elaborare și promovare a pozițiilor MAI privind problematica dosarelor europene pentru domeniile prevăzute la art. 25, scop în care:
(…)
f) elaborează sau, după caz, avizează, în mod obligatoriu, următoarele categorii de documente: contribuția MAI pentru materialele necesare participării reprezentanților României la Consiliul European, COREPER II și Consiliul pentru afaceri generale și relații externe; mandatele reprezentanților MAI în comitetele și grupurile de lucru organizate de instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE; pozițiile MAI în structurile Sistemului național de gestionare a afacerilor europene; materialele pentru întâlnirile bilaterale între reprezentanții MAI și reprezentanți ai partenerilor săi din state membre ale UE; materialele pentru reuniunile privind problematica afacerilor europene la care participă conducerea MAI; documentele pe care MAI și instituțiile din subordinea sa le transmit structurilor UE;”.
Noua reglementarePotrivit noii reglementări, la art. 26 alin. (2), lit. f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„f) elaborează sau propune directorului general avizarea, după caz, pentru următoarele categorii de documente: contribuţia MAI pentru materialele necesare participării reprezentanţilor României la Consiliul European, COREPER şi Consiliul Afaceri Generale şi Relaţii Externe; mandatele reprezentanţilor MAI în comitetele şi grupurile de lucru organizate de instituţiile, organismele, oficiile şi agenţiile UE; poziţiile MAI în structurile Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene; materialele pentru întâlnirile bilaterale între reprezentanţii MAI şi reprezentanţi ai partenerilor săi din state membre ale UE; materialele pentru reuniunile privind problematica afacerilor europene la care participă conducerea MAI; documentele pe care MAI şi instituţiile din subordinea sa le transmit instituţiilor sau organismelor UE;”.
Art. 27 din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 27 prevedea:
„În domeniul relațiilor internaționale, SRTSPC exercită, pentru domeniile prevăzute la art. 23, următoarele atribuții:
(…)
d) avizează, sprijină și coordonează, după caz, acțiunile întreprinse de celelalte structuri ale MAI și instituțiile aflate în subordinea acestuia în domeniul relațiilor internaționale, în scopul asigurării unității și coerenței mesajelor transmise de MAI pe plan internațional;”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 27, lit. d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) propune directorului general avizarea, respectiv acordă sprijin şi/sau coordonează, după caz, acţiunile întreprinse de celelalte structuri ale MAI şi instituţiile aflate în subordinea acestuia în domeniul relaţiilor internaţionale, în scopul asigurării unităţii şi coerenţei mesajelor transmise de MAI pe plan internaţional;”.
Art. 27 lit. i)-k) din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 27, după lit. h) se introduc trei noi litere, lit. i)-k), cu următorul cuprins:
„i) fundamentează/propune directorului general avizarea activităţilor de relaţii internaţionale desfăşurate de instituţiile prefectului;
j) asigură legătura MAI cu misiunile diplomatice şi cu oficiile consulare ale altor state în România, precum şi cu cele ale României în alte ţări, în conformitate cu legislaţia naţională, cu regulile şi practica internaţională, pe domeniile de competenţă;
k) efectuează formalităţile administrative prevăzute de art. 3 din H.G. nr. 189/2001 privind unele măsuri referitoare la efectuarea deplasărilor în străinătate, în interes de serviciu, de către demnitarii şi asimilaţii acestora din administraţia publică, pentru participarea în străinătate, a prefecţilor şi subprefecţilor, la activităţi de relaţii internaţionale sau de afaceri europene”.
Art. 28 din Regulamentul aprobat prin OMAI nr. 163/2016 (modificat prin OMAI nr. 17/2018)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 28 prevedea:
„În domeniul relațiilor internaționale, CCRIIP exercită, pentru domeniile prevăzute la art. 23, următoarele atribuții:
a) asigură legătura MAI cu misiunile diplomatice și cu oficiile consulare ale altor state în România, precum și cu cele ale României în alte țări, în conformitate cu legislația națională, cu regulile și practica internațională;
b) avizează activitățile de relații internaționale desfășurate de instituțiile prefectului;
c) efectuează formalitățile administrative prevăzute de art. 3 din H.G. nr. 189/2001 privind unele măsuri referitoare la efectuarea deplasărilor în străinătate, în interes de serviciu, de către demnitarii și asimilații acestora din administrația publică, pentru participarea în străinătate, a prefecților și subprefecților, la activități de relații internaționale sau de afaceri europene”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Compartimentul reforma instituţională la nivelul UE, denumit în continuare CRIN UE, are următoarele atribuţii:
a) monitorizează evoluţiile instituţionale la nivelul UE;
b) elaborează analize şi sinteze legate de evoluţiile instituţionale la nivelul UE;
c) coordonează fundamentarea poziţiei MAI cu privire la eventualele reforme instituţionale intervenite la nivelul UE;
d) gestionează problematica aferentă domeniului afacerilor interne în contextul procesului de activare, de către un stat membru, a art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, scop în care desfăşoară următoarele activităţi:
(i) în scopul coordonării activităţilor pe care le implică activarea art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană iniţiază constituirea unui grup de lucru la care participă reprezentanţi ai structurilor MAI, cu atribuţii în domeniu;
(ii) coordonează elaborarea documentelor de poziţie şi a punctelor de vedere ale MAI pe problematica aferentă domeniului afacerilor interne, realizează evaluări ale impactului instituţional şi legislativ al modificărilor instituţionale intervenite la nivelul UE şi propune înaintarea acestor documente conducerii MAI spre aprobare;
(iii) informează şi consultă structurile MAI reprezentate în grupul de lucru constituit în cadrul MAI pe problematica aferentă domeniului afacerilor interne, în ceea ce priveşte documentele de poziţie şi alte documente elaborate de instituţiile europene în procesul de negociere;
(iv) monitorizează problematica aferentă domeniului afacerilor interne şi întocmeşte materiale pentru informarea conducerii MAI;
(v) asigură reprezentarea MAI în grupuri de lucru interinstituţionale pe problematica aferentă domeniului afacerilor interne, constituite la iniţiativa coordonatorului Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene;
(vi) pregăteşte participarea reprezentanţilor conducerii MAI la reuniuni pe problematica aferentă domeniului afacerilor interne, organizate de coordonatorul Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene”.