Magistratul Mirela Stancu de la Tribunalul Bucureşti – propunerea MJ pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut ieri o serie de întâlniri la Bucureşti cu reprezentanţii justiţiei din România.

„«În data de 13 septembrie 2018, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere, la sediul Consiliului, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, compusă din: Alexander Baramidze (Georgia), Martin Kuijer (Olanda), Guido Neppi Modona (Italia), Marc Touillier (Franţa) – experţi; Thomas Markert, Artemiza Chisca (de la Secretariatul Comisiei). Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală», au precizat reprezentanţii CSM, printr-un comunicat de presă”, scrie Mediafax.

Tot ieri, şi ministrul justiţiei s-a întâlnit cu membrii Comisiei de la Veneţia. Ministrul Toader a spus că a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre proiectele de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

„Discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale – deciziile de admitere, deciziile interpretative – şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscare extinsă. După aceea cunoaşteţi că proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acum au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie”, a spus ministrul Toader, arată Agerpres.

„Ministrul Justiției a adăugat că a explicat Comisiei de la Veneţia câteva dintre soluţiile adoptate, iar pe 16 şi 17 octombrie va participa, în calitate de membru titular, la sesiunea plenară a a acestui for”, mai scrie Agerpres.

Ministerul Justiţiei a anunţat ieri propunerea României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

„Magistratul Mirela Stancu de la Tribunalul Bucureşti este propusă de Ministerul Justiţiei (MJ) pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, post pentru care au existat şaisprezece candidaturi. […] De asemenea, MJ a făcut două propuneri de rezervă: Irina Zlătescu şi Mircea Criste”, scrie News.ro.

Presa scrie azi şi despre avizul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la propunerea pentru şefia DNA, despre care ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spune că este unul consultativ, care nu blochează procedura, ci îl ajută pe decident să ia cea mai bună decizie.

„Sigur, au fost şase candidaţi, am prezidat comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie secţia de procurori a CSM va analiza candidatul, programul managerial şi va da un aviz consultativ. Aici aş adăuga ceva, avizul consultativ, spune şi denumirea lui, este consultativ, sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experţi, procurorii de la CSM, care prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii. Vedem ce va fi pe data de 27”, a afirmat ministrul Tudorel Toader, scrie News.ro.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost ieri în Parlament pentru a discuta cu membrii Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. Întrebările parlamentarilor au vizat şi aflarea adevărului în legătură cu evenimentele din 10 august.

„Directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat Comisia parlamentară de control al activităţii SRI că Serviciul Român de Informaţii a transmis mai multe note Ministerului de Interne şi Jandarmeriei şi înainte şi după evenimentele din 10 august, inclusiv informaţii că exista pericolul ca protestul paşnic «să escaladeze», a declarat preşedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Claudiu Manda, la finalul audierii lui Eduard Hellvig”, arată News.ro.

La audierile de ieri din Comisia parlamentară de control al activităţii SRI s-a discutat şi despre protocoalele încheiate de SRI, inclusiv despre cele încheiate în decembrie 2016.

„SRI a semnat, începând din 1990, peste 560 de protocoale sau acorduri, dintre care 137 sunt active. Dintre acestea, 18 au fost semnate cu instituţiile din justiţie şi mai sunt în vigoare două, ambele pe securitate naţională, care sunt însă secrete, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda”, mai scrie News.ro.

„«Am avut o discuţie legată de protocoalele din decembrie 2016 – cel secret şi cel nesecret. Opinia conducerii SRI a fost următoarea: au avut la bază O.U.G. nr. 6, care, în opinia SRI, presupunea că pe vidul legislativ apărut pe Decizia nr. 51 a CCR nu exista acea structură de interceptări care era la SRI şi a fost nevoie să apară această O.U.G. nr. 6, ca interceptările făcute pe mandate, supravegherea tehnică, să poată să continue şi cea de-a doua de a defini organele de cercetare specială şi aici ne-a fost prezentat faptul că în zona militară există această noţiune sub coordonarea procurorului militar, că acesta a fost sensul şi că în modificările aduse la legislaţie, ca urmare a deciziei CCR în zona de competenţă a SRI, nu exista această noţiune de cercetare specială pentru infracţiuni de terorism sau ameninţări la adresa securităţii naţionale. Ne-au fost prezentate şi documentele din zona justiției, am solicitat să ne parvină. Conducerea SRI doreşte să desecretizeze mare parte dintre acestea», a mai declarat Claudiu Manda”, notează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre fondurile europene nerambursabile care vor susţine un sector vital al României, sănătatea.

„Guvernul va achiziţiona peste 1.200 de noi ambulanţe, care vor fi distribuite la toate serviciile de ambulanţă din ţară, anunţă joi premierul Viorica Dăncilă. Costul total este de peste 476 de milioane de lei, o parte din bani provenind din fonduri europene nerambursabile”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II