333 views
Potrivit informației publicate pe site-ul CSM (www.csm.ro), în ședința din 10 noiembrie 2015, au fost luate mai multe hotărâri, printre care și următoarele:
Modificarea Legii nr. 317/2004
Plenul CSM a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu următoarea propunere de modificare a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare, după cum urmează:
– la art. 62 alin. (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Preşedintele CSM are calitatea de ordonator principal de credite, care poate fi delegată vicepreşedintelui, secretarului general, secretarului general adjunct”.
Modificarea H.G. nr. 1275/2005
Plenul CSM a hotărât sesizarea ministrului justiţiei în vederea modificării H.G. nr. 1275/2005, după cum urmează:
– introducerea unui nou articol, art. 41, cu următorul cuprins:
Art. 41
„(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu persoanele aflate în vreuna din situaţiile prevăzute de art. 832 alin. (1) din lege.
(2) Dispoziţiile art. 832 din lege se aplică şi în privinţa infracţiunilor comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 118/2014, începând cu data intrării în vigoare a acesteia din urmă legi”.
– modificarea art. 23, după cum urmează:
Art. 23
„(1) La cererea persoanei îndreptăţite, casa teritorială de pensii are obligaţia de a recalcula pensia de serviciu, eliberând în acest sens o nouă decizie de pensionare.
(2) La recalcularea pensiei de serviciu, baza de calcul este reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data cererii de recalculare.
(3) În acest scop, la cererea persoanei îndreptăţite, ultima unitate angajatoare va elibera o nouă adeverinţă, conform modelului din anexa nr.7.
(4) Recalcularea pensiilor de serviciu poate fi solicitată de persoana îndreptăţită şi în condiţiile art. 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare”.
– introducerea unui articol, art. 151, cu următorul cuprins:
Art. 151
„Înainte de eliberarea deciziei de pensionare, casa teritorială de pensii solicită avizul CSM cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea pensiei de serviciu, în cazul judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
Alte hotărâri adoptate de CSM
– Plenul CSM a apreciat că funcţia de judecător este compatibilă cu calitatea de membru în cadrul Grupului de experţi privind politica Uniunii Europene în materie penală, raportat la practica constantă a CSM în materie de incompatibilităţi, la specificul activităţii preconizată a fi desfăşurată de judecătorul român în cadrul Grupului de experţi privind politica Uniunii Europene în materie penală, activitate ce presupune formularea de recomandări cu privire la chestiuni de ordin juridic în materie penală şi colectarea de dovezi factuale care să permită o evaluare a caracterului esenţial al măsurilor de drept penal ale Uniunii Europene în vederea asigurării aplicării efective a unei politici a Uniunii;
– Plenul CSM a decis că se impune adoptarea unei hotărâri de principiu, în sensul că judecătorii şi procurorii pot fi membri ai unor comisii de examinare numai din cadrul sistemului judiciar;
– Plenul CSM a decis că se impune adoptarea unei hotărâri de principiu în sensul că efectuarea, în cursul unui an, a concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la un an, până la 2 ani sau, după caz, până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, nu afectează nici dreptul la concediu de odihnă pentru anul respectiv, nici durata acestuia;
– Plenul CSM a apreciat că funcţia de judecător sau procuror nu este compatibilă cu cea de preşedinte al comitetului de părinţi al unei unităţi de învăţământ.
– Plenul CSM a desemnat psihologii pentru testarea psihologică, respectiv reexaminarea psihologică a candidaţilor admişi la probele scrise ale concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesiunea 25 august – 23 noiembrie 2015.
Plenul CSM a luat act de conţinutul notei Direcției resurse umane şi organizare privind adresa nr. 36285/2015 a Ministerului Justiției, având ca obiect stadiul de implementare a modului resurse umane şi salarizare din cadrul Sistemului integrat de management al resurselor materiale, financiare şi umane din sistemul judiciar (RMS).
– Plenul CSM a desemnat reprezentanţii CSM în vederea participării la întâlnirea cu experţii Comisiei Europene din cadrul misiunii privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV), în perioada 16-19 noiembrie 2015, cu precizarea că la întâlnire pot participa şi alţi membri care vor anunţa în termen util că doresc participarea la această întâlnire.
Pentru a vedea ordinea de zi soluționată, vizitați site-ul CSM (www.csm.ro).