439 views
Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul CSM (www.csm.ro), în ședința din 17 decembrie 2015, CSM a adoptat mai multe hotărâri. Vă prezentăm, în continuare, o parte din respectivele hotărâri.
Modificarea Regulamentului privind organizarea şi desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor şi procurorilor
Plenul CSM a aprobat modificarea Regulamentului privind organizarea şi desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor şi procurorilor, conform celor decise de Comisia nr. 2 în şedinţa din data de 21.09.2015:
– La art. 4, alin. (2) se modifică şi va avea următorul conţinut:
„(2) Posturile scoase la concurs pentru promovarea efectivă, respectiv locurile scoase la concurs pentru promovarea pe loc se stabilesc de către Consiliul Superior al Magistraturii, în mod distinct”.
– La art. 4, după alin. (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) şi (2).
„(21) La promovarea efectivă, posturile se stabilesc pentru fiecare instanţă şi fiecare parchet, inclusiv pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pentru tribunale şi curţi de apel, pe secţii şi specializări, în urma consultării instanţelor şi parchetelor, în funcţie de necesarul de resurse umane.
(22) La promovarea pe loc, locurile scoase la concurs se stabilesc la nivel naţional, corespunzător gradelor instanţelor sau parchetelor ierarhic superioare pentru care se organizează concursul; în interiorul fiecărui grad, locurile se stabilesc separat, pe materii de concurs. Numărul de locuri scoase la concurs se stabileşte cu consultarea prealabilă a ordonatorilor principali de credite, iar alocarea locurilor pe materii de concurs se realizează de către Consiliul Superior al Magistraturii ţinând cont de ponderea numărului de cauze la nivelul gradului de jurisdicţie pentru care se scot locurile la concurs şi de necesităţile sistemului”.
– Art. 6 se modifică şi va avea următorul conţinut:
„(1) Data şi locul organizării concursului, posturile, respectiv locurile scoase la concurs, stabilite conform art. 4 alin. (21) şi (22), modul de desfăşurare a concursului, calendarul de desfăşurare, precum şi tematica şi bibliografia de concurs se aprobă prin hotărâre a Plenului CSM, la propunerea INM şi a Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul CSM, după caz, şi se publică pe paginile de internet ale CSM şi INM, cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs. În acelaşi termen, aceste date se comunică, împreună cu cererea tipizată de înscriere, elaborată de comisia de organizare, tuturor curţilor de apel şi parchetelor de pe lângă acestea, care le vor transmite de îndată instanţelor şi parchetelor din circumscripţia lor, pentru a fi afişate la sediile acestora şi aduse la cunoştinţa tuturor judecătorilor şi procurorilor.
(2) Data şi locul organizării concursului, posturile, respectiv locurile stabilite pentru concurs, precum şi modul de desfăşurare a concursului se publică şi în 3 cotidiene centrale, în termenul prevăzut la alin. (1).
(3) În cuprinsul anunţului privind organizarea concursului de promovare se precizează materiile la care se susţine concursul. Pentru promovarea efectivă, materiile la care se susţine concursul se stabilesc în funcţie de secţia şi specializarea posturilor scoase la concurs.
(4) În termen de 15 zile de la data publicării datelor prevăzute la alin. (1), cei interesaţi pot depune cereri de înscriere la concurs la Consiliul Superior al Magistraturii, în care se menţionează felul promovării, efectivă sau pe loc, instanţa ori parchetul la care se solicită promovarea, respectiv gradul profesional în care se doreşte promovarea pe loc, specializarea şi secţia pentru care optează sau, în cazul promovării pe loc, materia de concurs aferentă locului pentru care se optează.
(5) Fiecare candidat poate formula o singură opţiune cu privire la felul promovării, instanţa ori parchetul la care solicită promovarea, respectiv secţia şi specializarea pentru care optează, în vederea stabilirii materiilor de concurs. În cazul promovării pe loc, opţiunea candidatului poate privi un singur loc.
(6) În cazul promovării efective, pentru tribunale şi curţi de apel, candidaţii sunt obligaţi să aleagă una dintre specializările secţiei pentru care au optat. Prin excepţie de la prevederile alin. (5), în cazul acelor instanţe în cadrul cărora funcţionează mai multe secţii pentru care s-au scos la concurs posturi pentru a căror ocupare este necesară cel puţin o specializare comună, candidaţii care aleg specializarea comună pot opta pentru una sau pentru mai multe dintre aceste secţii, indicându-le în ordinea preferinţelor.
(7) Candidatul are dreptul de a reveni asupra opţiunii formulate sau asupra ordinii de preferinţă a opţiunilor multiple prevăzute la alin. (6) teza a II-a până la data expirării termenului de înscriere”.
– La art. 16 alin. (2), lit. a) se modifică şi va avea următorul conţinut:
„a) una dintre următoarele materii, în funcţie de secţia şi specializarea sau, după caz, de locul pentru care optează judecătorul sau procurorul: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar şi fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei, drept internaţional privat”.
– La art. 28, alin. (3) se abrogă.
– La art. 28, alin. (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul conţinut:
„(4) Promovarea efectivă se face în ordinea mediilor obţinute, în limita numărului de posturi aprobate, în raport de opţiunea candidatului. În cazul în care candidaţii au optat pentru mai multe secţii pentru care s-au scos la concurs posturi pentru a căror ocupare este necesară cel puţin o specializare comună, în condiţiile art. 6 alin. (6) teza a II-a, la promovarea efectivă se va ţine seama de ordinea de preferinţă indicată de candidaţi.
(5) În cazul promovării pe loc, ocuparea locurilor se realizează în ordinea mediilor obţinute, în limita numărului de locuri scoase la concurs aferente gradului profesional şi materiei pentru care s-a optat”.
– La art. 30, alin. (2) se modifică şi va avea următorul conţinut:
„(2) Dispoziţiile art. 28 alin. (4) şi ale art. 29 se aplică în mod corespunzător”.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr. 2/2013
Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare.
Completarea Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media
Plenul CSM şi-a însuşit propunerile Direcției legislaţie, documentare şi contencios de completare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media cu două noi secţiuni – cuprinzând articolele 481-483, cu observaţiile formulate în şedinţa Plenului, în sensul introducerii unui nou capitol după capitolul III, Capitolul III1. Reguli aplicabile în procedurile disciplinare care îi vizează pe magistraţi, precum şi în procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi verificarea condiţiei bunei reputaţii, capitol care prevede următoarele:
Secţ. 1 („Reguli aplicabile în procedurile disciplinare”)
Art. 481
„Comunicarea de informaţii privind procedurile disciplinare ce îi vizează pe magistraţi nu trebuie să fie de natură să creeze aparenţa de afectare a independenţei justiţiei”.
Art. 482
„(1) Comunicarea din oficiu a informaţiilor de către Inspecţia Judiciară se poate realiza doar la momentul sesizării secţiei corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acţiunii disciplinare.
(2) Aspectele comunicate din oficiu, potrivit alin. (1), pot viza doar faptul exercitării acţiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acţiunea disciplinară şi o prezentare sintetică a acestei fapte.
(3) Anterior sesizării secţiei corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acţiunii disciplinare, comunicarea de informaţii se poate realiza de către Inspecţia Judiciară numai la cererea persoanelor interesate, în condiţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”.
Secţ. a 2-a („Reguli aplicabile în procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi verificarea condiţiei bunei reputaţii”)
Art. 483
„Comunicarea, din oficiu, a informaţiilor referitoare la procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi verificarea condiţiei bunei reputaţii, se realizează doar de către secţia corespunzătoare a CSM. Dispoziţiile art. 481 se aplică în mod corespunzător”.
Alte hotărâri ale CSM
Plenul CSM a hotărât admiterea, de principiu, a propunerii INM în ceea ce priveşte aprobarea, anuală, a listei persoanelor care îşi exprimă disponibilitatea de a face parte din comisiile concursurilor şi examenelor ce ar urma să fie organizate de CSM, prin INM, în cursul următorului an, cu precizarea că până la data stabilită de Institutul Naţional al Magistraturii, în raport cu calendarul de desfăşurare a fiecărui concurs, urmează să formuleze cereri de a face parte din comisia de concurs şi alţi magistraţi care nu fac parte din lista aprobată anual.
Plenul CSM a hotărât organizarea concursului de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Bucureşti, în perioada 4 ianuarie – 1 iunie 2016. Plenul CSM a aprobat:
– calendarul estimativ de desfăşurare a concursului, conform anexei 1 la nota direcţiei de specialitate;
– posturile vacante, pe secţii, pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum urmează:
– 4 posturi de judecător la Secţia a II-a civilă;
– 4 posturi de judecător la Secţia penală;
– 4 posturi de judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal;
– tematica şi bibliografia concursului, propuse de Institutul Naţional al Magistraturii, conform anexei 2 la nota direcţiei de specialitate;
– modelul de cerere tip de înscriere, conform anexei 3 la nota direcţiei de specialitate.
Plenul CSM a aprobat componenţa comisiei de organizare a concursului de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 4 ianuarie – 1 iunie 2016.
Plenul CSM a hotărât modificarea Programului privind pregătirea profesională a magistraţilor numiţi în condiţiile art. 33 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, pentru anul 2016, propus de Institutul Naţional al Magistraturii.
Plenul CSM a aprobat Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, conform discuţiilor din cadrul Grupului de lucru pentru analizarea propunerilor de modificare şi completare a Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, a Comisiei nr. 2 din şedinţa de la data de 15.12.2015 şi din cadrul şedinţei Plenului.
Plenul CSM şi-a însuşit punctul de vedere al Direcției legislaţie, documentare şi contencios privind proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
Plenul CSM a apreciat că participarea judecătorilor şi procurorilor la studii universitare de master, inclusiv beneficiul unei burse de studii în această perioadă, nu se circumscrie niciuneia dintre interdicţiile ori situaţiile de incompatibilitate prevăzute de lege şi, prin urmare, nu este incompatibilă cu statutul de magistrat.
Plenul CSM a apreciat că nu există incompatibilitate între funcţia de judecător sau procuror şi calitatea de executor judecătoresc suspendat din funcţie.
Plenul CSM a hotărât declanşarea unei proceduri de ocupare, prin detaşare, de către judecători şi procurori, a unui post/unor posturi de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul aparatului propriu al CSM. Plenul CSM a aprobat:
– componenţa comisiei de analizare a candidaturilor depuse pentru ocuparea, prin detaşare, a posturilor de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor;
– bibliografia, precum şi anunţul.
Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitai site-ul CSM (www.csm.ro).