CA al BNR – audiere în Parlament pe 12 februarie

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis azi premierului motivele pentru care refuză numirea Liei Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării.

Potrivit News.ro, printre acestea se numără şi faptul că Lia Olguţa Vasilescu „nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă”.

„«De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice», mai spune preşedintele, reproşându-i acesteia şi «declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei»”, mai scrie News.ro.

Lia Olguţa Vasilescu anunţă că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a respins numirea sa la Ministerul Dezvoltării.

„«Nefiind vorba de niciun fel de motiv de legalitate pentru respingere, ci doar de ura personală, consider că dl Klaus Johannis se încadrează perfect la infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) şi (2) Cod Penal, motiv pentru care am început deja redactarea unei plângeri penale în acest sens», anunţă Lia Olguţa Vasilescu”, arată Cotidianul.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a comentat decizia preşedintelui şi a declarat, pentru Mediafax, că „singura variantă este ca Guvernul să sesizeze CCR în legătură cu un conflict constituţional, din cauza unui nou refuz al preşedintelui Klaus Iohannis de a o numi pe Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării”.

Presa scrie azi că dialogul dintre parlamentari şi BNR intră într-o nouă etapă: Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat joi că întreg Consiliul de Administraţie al BNR va merge la audierea de la comisiile Senatului, programată pentru data de 12 februarie.

„«Am primit, în sfârşit, o invitaţie validă», a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul briefing-ului de presă, după şedinţa de politică monetară”, scrie Mediafax.

„CA al BNR a fost invitat, pentru a treia oară în acest an, de comisiile reunite economică şi de buget-finanţe a Senatului la audiere pentru data de 11 februarie sau data de 12 februarie. Reprezentanţii Băncii centrale nu pot fi prezenţi la audierea propusă pentru 11 februarie, la ora 11.00, deoarece la acea oră este prezentat «Raportul asupra inflaţiei», ediţia februarie 2019”, mai arată Mediafax.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, are parte, odată cu organizarea la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, a Reuniunii Informale a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), şi de proteste din partea sindicaliştilor din Ministerul de Interne şi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Peste 250 de sindicalişti reprezentând angajaţi din poliţie şi penitenciare, dar şi rezervişti militari, protestează joi, în faţa Ministerului Justiţiei, cerând salarii echitabile, condiţii de lucru mai bune şi oprirea discriminării pensionarilor militari”, scrie Cotidianul.

Azi dimineaţă, de la ora 9.00, ofiţeri şi agenţi de poliţie şi din penitenciare, alături de rezervişti militari, au protestat şi în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor. În data de 8 februarie 2019, începând cu ora 8.30, protestul va continua la Parlament.

 „«Acţiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la nivel de miniştri, iar prin pichetările comune ale instituţiilor sus-amintite, dorim să atragem atenţia asupra unor probleme care afectează drepturile şi interesele personalului activ şi în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională», arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP)”, menţionează Cotidianul.

Ministrul Toader se întreabă într-o postare pe Facebook, citată de Agerpres: „La MAI, MJ şi Parlament – protest organizat de sindicaliştii din MAI şi ANP! Oare câţi protestatari sunt numai din ANP?”.

Secţia pentru investigarea infracțiunilor din justiție, înfiinţată de ministrul Toader, este contestată în instanţă.

„Două asociații de magistrați au dat în judecată Parchetul General la Curtea de Apel Pitești și solicită, printre altele, anularea ordinului prin care a fost înființată Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Asociaţia «Forumul Judecătorilor din România», Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog l-au dat în judecată pe procurorul general, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), la Curtea de Apel Piteşti”, scrie Mediafax.

Potrivit Mediafax, printre solicitările celor două asociații se află: „1. Suspendarea executării Ordinului nr. 252/23.10.2018 privind organizarea şi funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la soluţionarea definitivă a cauzei, în temeiul art. 15 raportat la art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. 2. Anularea Ordinului nr. 252/23.10.2018 privind organizarea şi funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

În încheierea Revistei, din această seară scriem despre o decizie istorică a Parlamentului ucrainean.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Ucraina şi-a înscris joi, în Constituţie, aspitaţia de a adera la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, într-un vot în Parlament, catalogat ”istoric” de către preşedintele Petro Poroşenko, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP”, citată de News.ro.

Seară frumoasă!