Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
264 views
Articol de Marilena Ispas, preluat din cariereonline.ro.
Brandingul în viața profesională versus în viața personală
În viaţa profesională sunt foarte importante poziţionarea, credibilitatea și încrederea. Pe lângă profesionalism și capabilităţi, și ele pot fi conturate coerent și autentic cu ajutorul unui consultant de brand. În viaţa personală este importantă imaginea de ansamblu, acele „detalii” care ne fac unici, mai iubiţi și mai lesne acceptaţi de cei din jur.
„Societatea romanească este din păcate una de polish, a aparenţelor, fără repere solide ale valorilor. De multe ori trăiești cu o imagine poleită a cuiva, iar atunci când îl cunoști și mai ales dorești să intri într-o relaţie de business cu respectiva persoană, parcă nu-ţi mai vine, de aici și puţinele relații de colaborare între oamenii de business, în general, la noi”, afirmă consultantul.
De ce? Raluca este de părere că există o neconcordanţă între imaginea transmisă și tarele persoanei sau modul în care face business. „Coerenţa la toate nivelurile este cuvântul cheie, iar un consultant de brand are rolul de a identifica poziţionarea corectă, adică să comunici ceea ce te diferenţiază, astfel încât, la finalul zilei, imaginea ta personală să te ajute în business, să fie o continuare armonioasă a personalității tale și la nivelul brandului pe care îl reprezinţi”.
Când vorbim despre profesional și personal trebuie să reținem un lucru: nu trebuie să ne comportăm diferit. „Nu, cel puțin nu la nivel de imagine, e nevoie de coerenţă. Ca apariţie, vestimentaţie și look, sigur că în business ne îmbrăcăm în stil business, iar în viaţa personală putem adopta și ţinute mai lejere. În ambele situaţii însă este bine să aducem o notă personală, un mic accesoriu unicat sau parfum special care să ne personalizeze ţinuta și să ne facă remarcaţi în ochii celorlalţi. Parfumul generează memorabilitate încă de la prima întâlnire. Şi, în plus un parfum de suflet purtat în momente cheie ne poate aduce un plus de încredere și unicitate”, este de părere Raluca.
De ce să ai propriul brand?
Fiecare dintre noi este unic în felul lui, însă societatea de consum ne învață să cumpărăm mai degrabă de la oameni care ni se par speciali sau în tendinţe, să preferăm produsele care sunt unice, care ne dau senzaţia că sunt diferite sau care ne fac pe noi să ne simțim unici dacă le cumpărăm. „Fie că vrem să o recunoaștem sau nu, cumpărăm cel mai adesea după modelul „vreau şi eu” (modelul de similitudine) și, de fapt, ne dorim la nivel aspiraţional să fim ca cei pe care îi admirăm, adică trendsetterii. Însă foarte puţini se gândesc că acești trendsetteri n-au fost mereu acolo, ei doar au gândit altfel, au știut să fie unici, diferiţi, să își creeze şi să devină un brand aspiraţional”, spune Raluca.
În cazul companiilor, „brandul simplifică alegerea consumatorului și face diferenţa atunci când ai de ales între mai multe produse sau servicii. Fie că este vorba de brandul de companie, care aduce încredere şi siguranţă, fie că vorbim de brandul de produs, care vinde mai bine pentru că beneficiile sale merg dinspre raţional spre latura emoţională și se creează și acea poveste aspiraţională și conexiune cu audienţa ţintă, ce crește afinitatea faţă de brand și, în final, preferinţa de cumpărare”, afirmă Raluca.
Sfaturi în ceea ce privește brandingul personal
Raluca ne spune că o persoană care vrea să aibă brandingul personal bine structurat ar trebui să știe următoarele:
• să-și identifice foarte bine atuurile în special, dar și punctele slabe și să își creeze o imagine coerentă, să nu facă schimbări majore de imagine la intervale scurte (de obicei minim 3 ani);
• să mizeze pe maxim trei atribute personale, pentru a-și genera o bună memorabilitate atunci când se prezintă unor audienţe sau anturaje noi sau partenerilor de business. Dacă avem tendinţa de a enumera prea multe calităţi, riscăm să nu mai fim credibili sau să nu se reţină despre noi lucrurile care contează cu adevărat;
• atuurile umane (empatie, colaborare, flexibilitate, modestie, perseverenţă) contează foarte mult în stabilirea noilor relaţii personale și de business, uneori chiar primează în primă fază faţă de competenţe și calităţi profesionale. Mă refer aici la o strategie bazată pe inteligenţa emoţională, de a-ţi contura încă de la prima impresie un profil plăcut, ulterior, cu care să deschizi cât mai multe uși.
Citiți continuarea articolului pe Cariere Online