201 views
Actul publicat |
Sumar |
Hotărârea nr. 2/2020 a Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali privind aprobarea Normelor privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi (M. Of. nr. 76 din 3 februarie 2020) |
Se aprobă Normele privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi |
În M. Of. nr. 76 din data de 3 februarie 2020 a fost publicată Hotărârea nr. 2/2020 a Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali privind aprobarea Normelor privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi.
Vă prezentăm, în continuare, dispozițiile respectivei hotărâri.
Art. 1
„Se aprobă Normele privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.
Art. 2
„Direcţia de învăţământ va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri”.
Art. 3
„La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Conferinţei naţionale a Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 7/2007 pentru aprobarea Normelor privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 22 ianuarie 2008, cu modificările ulterioare, se abrogă”.
Art. 4
„Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Vă prezentăm cele mai importante prevederi din Normele privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi regăsite în anexa prezentei hotărâri.
Art. 3
„În procesul de pregătire permanentă, membrii Camerei Consultanţilor Fiscali sunt asistaţi de Direcţia de învăţământ, care poate recomanda sau, după caz, poate furniza materialele de specialitate necesare pentru pregătirea profesională şi pentru informarea periodică”.
Art. 5
„La elaborarea Programului de pregătire profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi, Direcţia de învăţământ va avea în vedere următoarele considerente:
a) modificările legislaţiei fiscale;
b) propunerile consultanţilor fiscali cu privire la domeniile de formare şi temele de interes ce urmează a fi dezbătute;
c) propunerile specialiştilor din Ministerul Finanţelor Publice;
d) propunerile asociaţiilor profesionale;
e) evaluarea rezultatelor formării profesionale din anii anteriori”.
Art. 10
„În vederea înscrierii la cursuri, membrii vor fi informaţi de către Camera Consultanţilor Fiscali cu cel puţin 15 zile înaintea organizării acestora”.
Art. 12
„Camera Consultanţilor Fiscali va organiza gratuit, în limita veniturilor bugetare, programe de pregătire profesională în domeniile aprobate pentru anul în curs. Pentru alte activităţi desfăşurate de Direcţia de învăţământ pe linia pregătirii profesionale, taxele de participare se stabilesc pe principiul acoperirii cheltuielilor impuse de organizarea şi derularea acţiunilor de pregătire profesională, cu respectarea tarifelor pentru plata lectorilor aprobate de conducerea Camerei Consultanţilor Fiscali”.
Art. 13
„(1) Membrii Camerei Consultanţilor Fiscali care au absolvit într-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Finanţelor Publice, de asociaţiile profesionale sau de societăţile de profil din ţară, în baza acordurilor încheiate de Camera Consultanţilor Fiscali cu acestea, pot solicita includerea numărului de ore efectuate în orele de pregătire profesională prevăzute de prezentele norme.
(2) Membrii Camerei Consultanţilor Fiscali care au participat la seminare, conferinţe, colocvii internaţionale pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal pot solicita includerea numărului de ore efectuate în orele de pregătire profesională prevăzute de prezentele norme”.
Art. 14
„(1) Membrii Camerei Consultanţilor Fiscali care, în mod justificat, nu efectuează anual numărul de ore de curs prevăzut în prezentele norme şi nu fac dovada participării la una dintre formele de instruire organizate de Camera Consultanţilor Fiscali vor efectua pregătirea profesională obligatorie în anul următor, în caz contrar nu vor putea obţine viza anuală pentru exercitarea profesiei.
(2) Refuzurile nejustificate ale unor membri ai Camerei Consultanţilor Fiscali de a urma cursurile de pregătire profesională stabilite prin prezentele norme, deşi au fost notificaţi în acest sens, se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare”.