Primăvara

Dacă ieri scria despre idea Europei cu două viteze, azi presa menţionează şi punctul de vedere al preşedintelui României în această chestiune.

„Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului exclude o Europă cu mai multe viteze, aceasta conducând, în opinia lui, la dezintegrarea proiectului european”, scrie DC News.

„Șeful statului a subliniat că România se pronunță pentru o Europă puternică, consolidată, unitară și incluzivă”, se arată în comunicat. Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Șeful statului a reiterat că pentru România continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic”, mai notează DC News.

Audierile în Dosarul Revoluţiei continuă.

„Fostul premier, Petre Roman, s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, unde a fost citat pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul Revoluției”, scrie Agerpres.

În timp ce politicienii caută un om potrivit pentru postul vacant de director al SIE, parlamentarii au votat azi în şedinţa plenului reunit al Parlamentului component Comisiei pentru controlul SIE.

„Deputatul PSD, Mihai Weber, a fost ales preşedinte al Comisiei de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), în timp ce funcția de vicepreşedinte i-a revenit liberalului Sorin Răzvan Hrişcă. Marius Surgent (ALDE) a fost ales secretar”, scrie Cotidianul.

Şi pentru că aminteam de activitatea parlamentarilor, menţionăm o lege despre care se discută în ultimile zile, atât în parlament, cât şi în media: „Legea graţierii”.

„Legea graţierii trebuie însoţită de măsuri pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat efecte în privinţa supraaglomerării din penitenciare, a apreciat la RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan”, scrie Cotidianul.

„Judecătoarea consideră însă că s-a ajuns la o oarecare normalitate şi anume, la faptul că acest proiect de lege se dezbate exact în cadrul potrivit pentru a se dezbate legile şi anume în Parlament”, mai notează ziariştii de la Cotidianul.

HotNews scrie azi despre activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Conform informațiilor existente pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, „ANI este doar piesa centrală sau motorul unui mecanism complex de evaluare, identificare și sancționare a derapajelor de integritate”. În cei opt ani de activitate, Agenţia a creat una din cele mai mari baze de date cu privire la declaraţii de avere şi de interese (5,5 milioane de documente) şi a finalizat peste 10.000 de dosare ce au vizat identificarea incidentelor de integritate survenite în cazul mai multor funcţionari publici, parlamentari, membri ai Guvernului, sefi de instituţii din administraţia publică locală etc”, notează HotNews.

Despre ultimele investigaţii ale ANI scrie şi Agerpres: „Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate și existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a 18 foști și actuali aleși locali”.

DC News face o radiografie a creditelor românilor, citând un studiu Deloitte.

„România a fost campioana Europei Centrale și de Est la vânzarea de portofolii de credite neperformante, cu tranzacții de peste trei miliarde euro, arată un studiu al unei firme de consultanță”, scrie DC News.

„Clasamentul arată că cele mai multe tranzacții încheiate au avut loc în România (37%), urmată de Ungaria (24%), Polonia (11%) și Slovenia (9%). În 2017, băncile românești vizează micșorarea ratei creditelor neperformante de 10% înregistrată la sfârșitul anului 2016, astfel că vor ținti reducerea diferenței dintre nivelul actual și media europeană de 5%. În acest context, mă aștept să văd patru până la cinci tranzacții cu credite neperformante în acest an, fiecare cu valori nominale de câteva sute de milioane de euro. Creditele neperformante corporative și retail ipotecare vor rămâne în continuare vedetele tranzacțiilor în Europa Centrală și de Est”, a spus Radu Dumitrescu, partener Deloitte România”, mai scrie DC News.

În final, vorbim despre un Oscar câștigat de un român.

„Românul care a câştigat alături de echipa lui un premiu Oscar este directorul tehnic de efecte speciale al producţiei „The Jungle Book/Cartea Junglei”, film ce a primit Premiul Oscar la categoria „Cele mai bune efecte vizuale”. În cadrul ceremoniei, cel căruia i-a fost înmânat trofeul a fost Adam Valdez, manager al firmei Scanline VFX. Ioan Boieriu și-a trăit copilăria în cartierul Astra din Braşov, iar apropiații spun despre el că a fost pasionat întotdeauna de echipamentele tehnologice şi de artele vizuale”, relatează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă şi un gând bun, acum, la început de primăvară!