Ţările centrale şi est-europene ar putea pierde 350 miliarde de euro

Banii alocaţi iniţial de către Comisia Europeană ţărilor est-europene ar putea să fie folosiţi pentru susţinerea economiilor din Grecia, Italia, sudul Franţei şi Spania, afectate de criza economică. Motivele: nerespectarea principiilor statului de drept şi refuzul unor ţări centrale şi est-europene de a primi azilanţi.

„Controversatele reforme vor fi parte a proiectului de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, care urmează să fie prezentat în luna mai, marcând reconfigurarea semnificativă a politicilor de coeziune în valoare de 350 de miliarde de euro. «Bruxelles-ul intenţionează să redirecţioneze fonduri de coeziune, de zeci de miliarde de euro, dinspre centrul şi estul Europei, din ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia, spre state afectate grav de crize financiare, de genul Spaniei şi Greciei. Detaliile reformelor încă sunt elaborate în culise. Dar diplomaţii şi alţi oficiali UE se aşteaptă ca rezultatul să fie o redirecţionare a fondurilor dinspre Polonia, Cehia şi ţările baltice spre state sudice precum Italia, Spania, Grecia şi chiar spre unele regiuni ale Franţei», precizează Financial Times”, citat de Mediafax.

„Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, au exprimat susţinere pentru ideea de a folosi fonduri comunitare pentru ajutarea ţărilor care acceptă solicitanţi de azil. Polonia şi Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza abaterilor de la standardele democratice. În plus, cele patru ţări din Grupul Vişegrad au denunţat solicitările de a primi refugiaţi extracomunitari în cadrul sistemului de redistribuire pe bază de cote, stabilit de Comisia Europeană”, scrie Mediafax, potrivit Financial Times.

La Bucureşti, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că premierul Viorica Dăncilă a semnat sesizarea către Curtea Constituţională privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar documentul a fost înaintat Curții Constituționale a României.

„«Domnia sa (n.n. – premierul Dăncilă) a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi, sesizarea ajunge la Curtea Constituţională», a declarat ministrul justiţiei”, scrie News.ro.

La scurt timp după anunţul ministrului justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o declaraţie legată de sesizarea Guvernului la Curtea Constituţională, în urma refuzului său de revocare a procurorului-şef al DNA.

„Nu am emoţii, dar dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm şi să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nu poate fi vorba de un conflict constituţional”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, mai notează News.ro.

Avocaţii ar putea primi onorarii mai mari pentru prestaţiile lor, achitate de către Ministerul Justiţiei.

„Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că ministerul a început procedurile pentru încheierea unui nou protocol între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Uniunea Barourilor, document în baza căruia să fie actualizat şi standardizat cuantumul onorariilor pentru serviciile prestate de avocaţi”, anunţă News.ro.

Tema protocoalelor încheiate între instituţii revine astăzi în presă. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus, vineri, denunțarea protocolului dintre minister și Parchetul General, anunță MApN.

„«În urma solicitării primului-ministru, Viorica Dăncilă, formulată în şedinţa de Guvern din data de 18 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a transmis către șeful Executivului faptul că, în urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale, având clasificare de „nesecret”. Vineri, 20 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul-ministru despre acest demers», susține MApN într-un răspuns la o solicitare a Mediafax”, citată de Cotidianul.

Cotidianul mai scrie: „Este vorba despre un protocol de colaborare între MApN și Parchetul General, semnat în 2011, care a fost făcut public duminică seara, de Antena 3. Potrivit sursei citate, documentul ar fi fost semnat, pe 4 aprilie 2011, de şeful de atunci al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi de prim-procurorul adjunct al PÎCCJ și aprobat de procurorul general al României de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea”.

„Preşedintele ÎCCJ, judecătorul Cristina Tarcea, a explicat că avizele de interceptare emise de către Curte au avut un temei legal, în ciuda interpretărilor care arată contrariul, magistratul subliniind că a cerut deja aviz pentru declasificarea protocolului atât la Parchetul General, cât şi la SRI”, notează azi Mediafax.

Pagina externă a presei este deschisă de o ştire din Canada, acolo unde cel puţin zece persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite, luni după-amiază, după ce un vehicul a lovit un grup de pietoni în centrul oraşului Toronto.

„… Autorul atacului este Alek Minassian, un tânăr de 25 de ani, fără antecedente penale. Martorii sunt de părere că incidentul rutier a fost un act deliberat. Reprezentanţi ai Ministerului canadian de Interne au susţinut că este prematur pentru a spune dacă incidentul este de natură teroristă”, notează Mediafax.

În finalul Revistei, scriem despre voucherele de vacanţă atât de aşteptate de bugetari, care pot fi utilizate doar pentru plata unor servicii turistice de pe teritoriul României.

„Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunţat luni, la Constanţa, că voucherele de vacanţa vor putea fi distribuite începând de săptămâna viitoare”, transmite corespondentul Mediafax.

„Salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei, potrivit unei hotărâri de aprobare a normelelor metodologice de aplicare a O.U.G. privind acordarea voucherelor de vacanţă”, mai scrie Mediafax.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!