17 ani de la prăbuşirea turnurilor gemene din New York

Astăzi se împlinesc 17 ani de la atentatele din dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, când turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite, la un interval de câteva minute, de două avioane deturnate de terorişti. Presa americană face o sinteză a acţiunilor SUA împotriva terorismului, ce au urmat acelor tragice evenimente.

„După 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă perioadă neîntreruptă din istoria americană. SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de pe glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum şi există semne că vor mai dura încă mulţi ani. […] Aproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale. Criticii argumentează că Statele Unite au puţine succese de lungă durată să arate în urma intervenţiei militare în regiunea Orientului Mijlociu, şi, după cele mai multe standarde, regiunea este acum într-o stare mai gravă decât era în urmă cu 17 ani, relatează postul National Public Radio (NPR)”, scrie azi Mediafax.

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 22 octombrie, judecarea dosarului Colectiv, deoarece judecătorul care se ocupa de acest caz s-a pensionat, iar instanţa nu a reuşit să desemneze un alt magistrat care să preia dosarul.

„Pe 24 iulie, CSM a admis cererea de pensionare depusă de Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul care se ocupa de dosarul Colectiv, iar, pe 31 august, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţie. Tribunalul Bucureşti nu a reuşit să desemneze un alt magistrat care să preia dosarul Colectiv, astfel încât procesul a fost amânat pentru data de 22 octombrie”, arată Agerpres.

Presa scrie azi că şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au trimis o scrisoare Avocatului Poporului, prin care îi solicită să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare.

„Cei şapte membri semnatari ai scrisorii consideră că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională, «cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare». Aceştia expun mai multe motive care să susţină solicitarea, printre care şi retroactivitatea ordonanţei de urgenţă care dispune, chiar dacă aparent pentru viitor, asupra unui fapt trecut şi epuizat – vacanţa unor funcţii de conducere – mandatele conducătorilor Inspecţiei Judiciare îndrituiţi potrivit noii reglementări să asigure interimatul fiind expirate, la momentul intrării în vigoare ei aflându-se în situaţii identice cu orice inspector judiciar în funcţie de execuţie”, relatează Agerpres.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul lunii august, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care persoanele a căror condamnare s-a pronunțat în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţelor.

Luni seară, la Antena 3, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a revenit cu o declaraţie pe tema ordonanţei, anunţate în august de ministrul Toader.

„«Avem în vedere acest lucru (adoptarea unei O.U.G. privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI – n.r.), însă cred că nu e suficient. Am vorbit nu o dată despre necesitatea constituirii unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât probabil şi din străinătate, pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia şi Codurile penale, în aşa fel încât să avem siguranţa că revenim la normalitate, că revenim la respectul pentru apărarea oricărui cetăţean, că revenim la o justiţie normală, care nu are de-a face cu practicile din trecutul mai îndepărtat. Cred că această comisie va trebui să elaboreze în cel mai scurt timp un set de recomandări pe care să le avem în vedere», a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, luni seară, la Antena 3”, notează News.ro.

Casa din centrul Sibiului, pierdută în justiţie de familia Iohannis, revine în atenţia presei.

„Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni seară că a cerut Uniunii Notarilor din România să facă verificări la două cabinete notariale care s-au ocupat de încheierea unor documente privind casa pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a încheiat actul de proprietate pe numele preşedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierdută intra în posesia statului roman”, scrie News.ro.

„Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, e vorba despre două cabinete notariale: cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost ulterior invalidat de către instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred că da. Numai că între timp au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, a spus ministrul Tudorel Toader, conform News.ro.

„Referindu-se la faptul că statul nu a recuperat obligaţiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul justiţiei a spus că acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate şi s-a întrebat de ce «statul a stat în pasivitate până acum»”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!