149 views
După Slobozia şi Alba Iulia, municipiul Satu Mare ar urma să intre în carantină, începând de joi, timp de două săptămâni.
„Propunerea în acest sens a fost transmisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă comandantului acţiunii – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru a emite ordinul de carantinare. În judeţ, incidenţa cazurilor în ultimele 14 zile este de 4,48 la mia de locuitori, iar în municipiul Satu Mare este de 7,4 la mia de locuitori, «ceea ce arată că se intră într-un scenariu de creştere exponenţială». (…) Conform Prefecturii, luni a fost transmisă către Institutul Naţional de Sănătate Publică documentaţia realizată de Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare cu privire la situaţia epidemiologică la zi şi propunerea de carantinare a municipiului Satu Mare, având în vedere atingerea tuturor parametrilor minimali care impun această măsură”, relatează News.ro.
Testarea în masă a populaţiei, despre care se tot discută în mass-media, este deocamdată amânată.
„Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că nu a fost luată o decizie în ceea ce priveşte organizarea unei testări în masă în România, dar a menţionat totodată că în urma discuţiilor cu specialiştii «nu s-au degajat suficiente argumente» pentru a declanşa un astfel de proces”, relatează Agerpres.
„România are o populaţie mare. Încă nu am luat o decizie în acest sens (privind testarea în masă, n.r.). Ce pot să vă spun este că deja am adoptat un act normativ în care am decis achiziţionarea a 3 milioane de teste rapide, la rezerva pe care o constituim. Utilizarea acestor 3 milioane de teste rapide va fi decisă de specialiştii din domeniul sănătăţii publice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban, mai scrie Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o conferinţă e presă, cine va fi coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional.
„În şedinţa de astăzi, a fost numit şi un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional, în persoana domnului Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Militar Central. Aşa cum am mai menţionat, vaccinarea se va face etapizat şi va începe cu anumite grupe de populaţie, stabilite pe criterii epidemiologice şi medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente”, a arătat Preşedintele Iohannis, scrie Adevărul.
„La nivel european, avem motive de optimism şi se fac progrese evidente privind apariţia noilor vaccinuri. România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie şi de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii”, a mai arătat Preşedintele Iohannis, scrie Adevărul.
Un studiu al Institutului Național al Cancerului (INT) al orașului italian Milano arată că COVID-19 circula în Italia încă din septembrie 2019.
„Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus și COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, erau necunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie. Dar descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică INTori Tumori Journal, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de depistare a cancerului pulmonar între septembrie 2019 și martie 2020, au dezvoltat anticorpi coronavirus cu mult înainte de februarie. Un alt test specific anticorpi SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena pentru aceeași cercetare intitulată «Detecția neașteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia». Acesta a arătat că patru cazuri care datează din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive pentru anticorpii care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat, pentru Reuters, Giovanni Apolone, un coautor al studiului. Aceasta este principala constatare: persoanele fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut și anticorpi capabili să omoare virusul, a spus Apolone. Cercetătorii italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, în semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea anterior”, relatează Ştirile Transilvaniei.
Reprezentanții marilor confederații sindicale, alături de politicienii de stânga din cele mai importante state europene solicită implementarea săptămânii de lucru de patru zile.
„Marea Britanie, Germania, Spania şi alte ţări ar trebui să adopte o săptămână de lucru de patru zile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină de pe urma pandemiei de coronavirus, potrivit unui grup de politicieni de stânga şi reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga Europă. O săptămână de lucru de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică generată de pandemie, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez şi altor lideri. Scrisoarea evidenţiază «oportunitatea» regândirii modelelor de lucru, cât şi a reducerii consumului de energie, un avantaj în eforturile de combatere a crizei climatice”, notează Ştirile Transilvaniei.
Seară frumoasă!