84 views
Deschidem Revista din această seară cu informaţii în legătură cu noua Secţie de investigare a infracţiunilor din Justiţie, recent înfiinţată de către Guvern.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat joi, în şedinţă, desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Atribuţiile acestui serviciu vor fi preluate de către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în Ministerul Public.
„Procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii. Declaraţia vine după ce Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de către magistraţi”, scrie News.ro.
„Secţia pentru procurori a mai avizat, de asemenea, desfiinţarea Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie II din cadrul Secţiei judiciare penale a DNA şi a Serviciului resurse umane, perfecţionare profesională şi documentare, registratură, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul cuprinzând Compartimentul resurse umane, perfecţionare profesională şi documentare şi Compartimentul registratură, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul din cadrul DNA, precum şi înfiinţarea Serviciului resurse umane, perfecţionare profesională şi documentare şi a Serviciului registratură, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul. CSM a decis joi şi ca delegarea procurorilor la sau de la DNA, DIICOT şi Parchetul General să fie dispusă de către Secţia pentru procurori. Până acum delegările erau decise de procurorul general”, mai notează News.ro.
Guvernul României a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Potrivit Cotidianul, noul act normativ „prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții”.
„Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării Programului de Guvernare. Pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS și CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016”, mai arată Cotidianul.
După greva de joi, transportatorii intră în atenţia Consiliului Concurenţei.
„Fiecare companie de transport rutier trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar înţelegerile şi/sau acţiunile concertate, privind comportamentul pe piaţă, cum ar fi un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii Concurenţei”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„«Noi am atras atenţia Ministerului Transporturilor în mod constant şi repetat asupra faptului că menţinerea criteriului privind vechimea pe traseu creează un avantaj operatorului de transport ce a mai activat deja pe acea rută. În acest fel, i se consolidează poziţia/prezenţa pe acel traseu şi, în acelaşi timp, se închide, practic, piaţa pentru alte companii care oferă condiţii tehnice, de siguranţă şi de confort mai bune. Noi am propus introducerea în reglementările naţionale a unor criterii obiective, cum ar fi înlocuirea criteriului vechimea pe traseu cu experienţa în domeniul transportului rutier de persoane. În acest fel, se va crea o presiune mai mare asupra companiilor care concurează pentru a obţine un traseu. În acelaşi timp, atragem atenţia Asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar înţelegerile şi/sau acţiunile concertate privind comportamentul pe piaţă, cum ar fi un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa legii», a explicat şeful autorităţii române de concurenţă”, mai scrie Agerpres.
Tinerii din România pot primi credit de la stat pentru continuarea studiilor.
„Românii pot merge de luni la CEC Bank pentru a accesa un credit fără dobândă, garantat de stat, pentru formare profesională, prin intermediul programului «Investeşte în tine», a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă”, scrie Adevărul.
„Programul «Investeşte în tine» este adresat în primul rând tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar şi celor cu vârste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei”, mai notează Adevărul.
Seară frumoasă!