Neconstituționalitate (comunicat CCR): Legea pentru completarea O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață

Decizia CCR Actul normativ Sumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 13 decembrie 2023

Legea pentru completarea O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 13 decembrie 2023, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, pentru a dezbate obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.

Obiectul obiecției de neconstituționalitate

Legea pentru completarea O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață (PL-x nr. 553/2019) a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, în ședința din 11 octombrie 2023.

Forma trimisă spre promulgare către Președintele României se poate consulta aici.

D.C.C. pronunțată în ședința din 13 decembrie 2023

În ședința din data de 13 decembrie 2023, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață este neconstituțională, deoarece încalcă prevederile art. 61 și art. 75 alin. (3) din Legea Fundamentală care consacră principiul bicameralismului.

În esență, Curtea a reținut că, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată în procesul de adoptare a Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, s-a limitat la a introduce în lista de definiții conținute în art. 4 al acestei Ordonanțe o nouă definiție, respectiv casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine, fără a introduce nicio reglementare de fond în conținutul ordonanței. În schimb, Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională, a adoptat, pe de o parte, o nouă definiție – acordul de funcționare a comercianților– și, pe de altă parte, reglementări de fond referitoare la acordul de funcționare a comercianților, care nu au fost dezbătute și de către Senat, în calitate de Primă Cameră sesizată. În aceste condiții, Curtea a constatat încălcarea prevederilor constituționale și a jurisprudenței sale referitoare la principiul bicameralismului, întrucât prin neîntrunirea celor două criterii esențiale pentru a se determina cazurile în care, prin procedura parlamentară, se încalcă acest principiu, se plasează pe o poziție privilegiată Camera decizională, cu eliminarea, în fapt, a primei Camere sesizate din procesul legislativ.

De asemenea, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, în ansamblul său, precum și dispozițiile art. I pct. 1 [cu referire la art. 2 alin. (1) lit. e)], art. I pct. 6 [cu referire la art. 13 alin. (1)], art. I pct. 11 [cu referire la art. 181-184], art. I pct. 16 [cu referire la art. 23 alin. (3)], art. I pct. 18 [cu referire la art. 25] și art. I pct. 19 [cu referire la art. 27 alin. (3)] din aceasta sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Sursa informației