104 views
Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind condiţiile de acordare a despăgubirilor de viaţă, sănătate și bunuri pentru polițiștii de penitenciare.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului de Hotărâre:
„ART. 1 – (1) Despăgubirile prevăzute la art. 104 lit. m) și art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare se acordă, în condiţiile prezentei hotărâri, din bugetul instituției angajatoare.
(2) Despăgubirile prevăzute la alin. (1) constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare, sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului de penitenciare, ale soțului/soției și ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestuia sau în legătură cu acestea.
(3) Poliţiştii de penitenciare au dreptul la despăgubiri și în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
(4) Despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului de penitenciare, iar acesta nu a acționat printr-o încălcare gravă a normelor legale, regulilor de conduită ori de securitate a muncii de la locul de desfăşurare a activităţii.
(…)
ART. 3 – (1) Unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale, polițiștilor de penitenciare sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în următoarele cazuri:
a) vătămare;
b) invaliditate;
c) deces;
d) prejudicii aduse bunurilor.
(2) În cazul în care din aceeaşi împrejurare au rezultat concomitent sau succesiv două sau mai multe din consecinţele prevăzute la alin. 1 lit. a)-d), se acordă despăgubiri pentru fiecare prejudiciu în parte.
(3) Despăgubirile pentru cazurile prevăzute la alin. (1) se acordă indiferent de momentul la care polițistul de penitenciare și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru.
(…)
ART. 6 – (1) În situația decesului polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, se acordă despăgubiri în valoare de 20.000 euro, care se plătesc familiei polițistului de penitenciare decedat.
(2) Acordarea despăgubirii prevăzute la alin. (1) se face pe baza unei cereri care se depune, de către moștenitorii polițistului de penitenciare, la unitatea unde a fost încadrat acesta, la care se anexează următoarele documente, în copie conformă cu originalul:
a) actul de identitate al persoanei/persoanelor îndreptățite la acordarea despăgubirii;
b) certificatul de deces al polițistului de penitenciare;
c) după caz, certificatul de moștenitor, certificatul de căsătorie, certificatul de naștere al copiilor polițistului de penitenciare;
d) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate, potrivit legii;
e) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de polițist de penitenciare şi faptul prejudiciabil, după caz.
(3) Dacă persoana îndreptăţită la acordarea despăgubirii este lipsită de capacitatea de exerciţiu sau are capacitatea de exerciţiu restrânsă, cererea se formulează de reprezentantul legal al acesteia sau, după caz, de persoana în cauză, cu acordul reprezentantului legal. (…)”
De asemenea, propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise la adresa de e-mail: dean@just.ro.
Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.