MF. Proiect: Ordin privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic

Potrivit paginii oficiale (www.mfinante.gov.ro), Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (1 septembrie 2021), pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I.(1) Persoanele juridice fără scop patrimonial care, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic au obligația să înştiinţeze unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor despre exerciţiul financiar ales, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales. Persoanele nou-înfiinţate depun înştiinţarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării.

(2) Entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic au obligația să întocmească și să depună raportări contabile anuale la 31 decembrie la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, în condițiile prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(3) Raportările contabile anuale prevăzute la alin. (2) se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic.

(4) Entitățile prevăzute la alin. (1) întocmesc raportări contabile anuale la 31 decembrie distinct de situațiile financiare anuale încheiate la data aleasă pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) La întocmirea, de către entitățile prevăzute la alin. (1), a situațiilor financiare anuale sunt avute în vedere prevederile Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.103/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

(6) Prevederile prezentului articol se aplică începând cu raportările contabile anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021.

(…)

Art. III. – Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 21 din 12 ianuarie 2016, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul VI, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(7) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la art. 27 alin. (7) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, entitatea îşi modifică data aleasă pentru întocmirea de situaţii financiare anuale astfel încât exerciţiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilanţiere raportate începând cu următorul exerciţiu financiar încheiat se referă la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri şi cheltuieli corespund exerciţiului financiar curent, respectiv exerciţiului financiar precedent celui de raportare. De exemplu, în cazul unei entități care aplică Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare, și care revine la anul calendaristic începând cu data de 1 ianuarie 2021, pentru comparabilitatea informațiilor, acestea se raportează astfel:

− bilanţul care este parte componentă a situaţiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde solduri la următoarele date: 1 ianuarie 2021 şi 31 decembrie 2021;

− contul de profit şi pierdere care este parte componentă a situaţiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde două coloane cu rulaje corespunzătoare perioadelor 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 şi 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021.”

2. La articolul VI, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) și (9), cu următorul cuprins:

„(8) Modalitatea de raportare prevăzută la alin. (7) se aplică ori de câte ori entitatea revine la anul calendaristic şi se prezintă în notele explicative care însoţesc respectivele situaţii financiare anuale.

(9) Prevederile prezentului articol se aplică, de asemenea, persoanelor juridice fără scop patrimonial care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, respectiv revin la anul calendaristic.”

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

3. După articolul VI se introduce un nou articol, articolul VI1, cu următorul cuprins:

„Art. VI1. – Entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care revin la anul calendaristic, nu au obligația auditării situațiilor financiare anuale întocmite pentru exercițiul financiar în care revin la anul calendaristic, chiar dacă această obligație a existat pentru ultimele situații financiare anuale întocmite pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic. Din al doilea an calendaristic de raportare se aplică prevederile Secțiunii 10.1 „Cerinţe generale privind auditul” din reglementările contabile.”

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect, Referatul de aprobare și Anexă, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MF. Principalele măsuri privind consolidarea fiscal-bugetară, digitalizarea administrației publice și sprijinirea investițiilor