35 views
Parlamentul European și Comisia Europeană (ec.europa.eu) au lansat primul sondaj realizat vreodată în comun de către cele două instituții, sondajul Eurobarometru special privind viitorul Europei. Acesta a fost întocmit în perioada 22 octombrie-20 noiembrie 2020 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Potrivit sondajului, marea majoritate (92 %) a respondenților din toate statele membre solicită ca vocile cetățenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei”, iar din punctul de vedere a trei sferturi dintre europeni, Conferința privind viitorul Europei va avea un impact pozitiv asupra democrației în UE. Astfel, 76 % dintre respondenți sunt de acord că această conferință reprezintă un progres semnificativ pentru democrație în cadrul UE (25 % „sunt total de acord” și 51 % „tind să fie de acord”), o majoritate clară susținând acest punct de vedere în fiecare stat membru.
Pe de altă parte, deși votul la alegerile europene este considerat cel mai eficient mod de a se asigura că vocile cetățenilor europeni sunt auzite de factorii de decizie de la nivelul UE, se simte necesitatea acordării unei mai mari importanțe opiniei europenilor, în ceea ce privește deciziile referitoare la viitorul Europei. Așadar, dintre cei 92 % dintre respondenți care consideră că vocile cetățenilor UE ar trebui luate mai mult în considerare, 55 % „sunt total de acord”, iar 37 % „tind să fie de acord”.
Totodată, „pe șase din zece europeni criza provocată de coronavirus i-a făcut să reflecteze asupra viitorului Uniunii Europene, în timp ce 39 % nu sunt de acord cu acest lucru”. Mai mult, europenii consideră că respectarea de către Uniune a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept și puterea sa economică, industrială și comercială reprezintă principalele sale atuuri.
Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.