Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 1/2018 (M. Of. nr. 239/19.03.2018): Competența de soluționare a cererii de recunoaștere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii, formulată în vederea contopirii şi deducerii duratei executate în străinătate

 

Decizia ÎCCJ Complet ÎCCJ Actul normativ Articol Sumar
Decizia nr. 1/2018 (M. Of. nr. 239 din 19 martie 2018) Complet RIL Legea nr. 302/2004 (rep. M. Of. nr. 377 din 31 mai 2011; cu modif. ult.) Art. 140^1 alin. (2) În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 140^1 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cu modificările și completările ulterioare, cererea de recunoaștere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunțată de o instanță străină, formulată de persoana condamnată, aflată în România, în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanțele române și deducerii duratei executate în străinătate este o cerere incidentală de competența instanței învestite cu soluționarea cererii de contopire.

 

 

În M. Of. nr. 239 din 19 martie 2018, s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 1/2018 privind examinarea recursului în interesul legii, vizând „calificarea şi competenţa de soluţionare a cererii de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină formulată de condamnat în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate”.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Legea nr. 302/2004

„Art. 140^1 („Recunoașterea hotărârilor judecătorești străine, în vederea producerii de alte efecte decât cel al executării în regim de detenție a pedepsei, precum și a altor acte judiciare emise de autoritățile străine”)

(…)

(2) Recunoașterea hotărârilor judecătorești străine, în vederea producerii de efecte juridice, altele decât executarea în regim de detenție a pedepsei, se face și pe cale incidentală, în cadrul unui proces penal în curs, de către procuror, în faza de urmărire penală, sau de către instanța de judecată pe rolul căreia se află cauza spre soluționare”.

 

Examenul jurisprudenţial 

În urma verificării jurisprudenţei la nivel naţional s-a constatat că nu există o interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1401 şi art. 142 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,  instanţele pronunţându-se diferit cu privire la calificarea şi competenţa de soluţionare a cererilor de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină, formulată de condamnat în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate.

 

 

Opinia procurorului general al PÎCCJ

Potrivit opiniei procurorului general al PÎCCJ, persoana condamnată în străinătate poate solicita contopirea pedepsei aplicate prin hotărâre judecătorească străină, după executarea acesteia în statul de condamnare, doar în situaţia în care mai există o pedeapsă de executat în România, concurentă cu cea pronunţată în străinătate, în baza dispoziţiilor art. 1401 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

Raportul asupra recursului în interesul legii 

Referitor la chestiunea de drept ce face obiectul sesizării şi care a fost soluţionată diferit de instanţele judecătoreşti, prin raportul întocmit în cauză, judecătorul-raportor a considerat că sunt aplicabile dispoziţiile art. 1401 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât în sintagma „în vederea producerii de efecte juridice, altele decât executarea în regim de detenţie a pedepsei”, din cuprinsul acestui text legal, se încadrează şi situaţia recunoaşterii, pe cale incidentală, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină, la cererea persoanei condamnate aflate în România, în vederea contopirii pedepsei executate în alt stat cu pedeapsa de executat în România şi a deducerii perioadei executate în străinătate, competenţa revenind instanţei de judecată pe rolul căreia se află cererea principală de contopire a pedepselor, conform prevederilor art. 1401 alin. (2) din legea specială.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 1/2018

Prin Decizia nr. 1/2018, ÎCCJ (Complet RIL) a  admis recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.

ÎCCJ a stabilit faptul că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1401 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cererea de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţată de o instanţă străină, formulată de persoana condamnată, aflată în România, în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate, este o cerere incidentală de competenţa instanţei învestite cu soluţionarea cererii de contopire.

Obligatorie, conform dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.