188 views
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri noile propuneri pentru posturile vacante din Executiv. Dăncilă a anunţat că va transmite către preşedintele României următoarele nominalizări: portofoliul Mediului şi viceprim-mininstru – Graţiela Gavrilescu, pentru portofoiul Energiei – Ion Cupă şi pentru Relaţia cu Parlamentul – Ştefan Băişanu.
„Am decis să nominalizez reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor de la finalul lunii august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate şi dincolo de interesul personal sau miza politică importanţi sunt România şi românii şi au deci să respecte votul din 2016 şi programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună”, a spus premierul Dăncilă, scrie News.ro.
„Având în vedere că pe data de 12 sptembrie expiră interimatul la MAI şi trebuie pregătite alegerile prezidenţiale, pe 18 septembrie expiră interimatul la MEN, iar funcţia de vicepremier pe probleme economice este vacantă – pentru MAI este propus Dan Chirilă, în prezent secretar de stat la acelaşi minister. pentru Educaţie – Camelia Gavrilă, iar pentru postul de vicepremier Dan Matei”, relatează News.ro.
Presa aduce azi în atenţia opiniei publice şi răspunsul primit de deputatul PMP, Robert Turcescu de la ANP la o interpelare parlamentară cu privire numărul infractorilor români daţi în urmărire naţională sau internaţională.
„Nu mai puţin de 4.450 de condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea se află în libertate, fiind daţi în urmărire naţională şi internaţională, arată Ministerul de Interne (MAI). Practic, 350 dintre condamnaţii definitiv sunt daţi în urmărire la nivel naţional, în vreme ce restul de 4.100 la nivel internaţional.Astfel, potrivit datelor oficiale numărul fugarilor reprezintă o cincime din totalul condamnaţilor la pedepse privative de libertate din România, având în vedere că, potrivit statisticilor publicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în prezent în închisorile din ţară se află 20.307 persoane”, scrie Adevărul.
„Citiţi şi vă cruciţi, document oficial, răspuns la o interpelare a subsemnatului adresată MAI: sunt 4450 de persoane condamnate care se sustrag executării pedepsei cu închisoarea! (…) Aici sunt reţelele de trafic de carne vie, de droguri şi multe altele. Aici e dovada putreziciunii din statul român! (…) Ca să aveţi un ordin de mărime, la penitenciarul Jilava sunt încarceraţi în jur de 1350 de deţinuţi. Dacă ar fi duşi în arest şi cei 4450 de condamnaţi care se sustrag executării pedepsei, ar mai fi nevoie de cel puţin trei penitenciare precum Jilava!”, spune deputatul Robert Turcescu într-o postare pe Facebook, notează Adevărul.
Presa mai scrie azi şi despre audierile în cazul Caracal.
„Audierea lui Gheorghe Dincă de luni a fost una cu adevărat senzaţională, căci monstrul din Caracal şi-a schimbat declaraţia iniţială într-un punct esenţial: el a declarat în faţa anchetatorilor şi a avocaţilor că: nu a mai ars-o în butoi pe Alexandra timp de şase ore, ci numai două ore, ceea ce este imposibil! Această nouă declaraţie îi pune în mare dificultate pe procurorii DIICOT, care, din dorinţa de a închide cât mai repede cazul, au luat declaraţia iniţială a lui Dincă, cea din 28 iunie a.c., ca pe un fapt deja demonstrat, fără să încerce măcar un experiment simplu, care să le arate dacă procedeul acela înfiorător prin care ar fi încercat să scape de cadavru era posibil. Chiar după declaraţia iniţială a lui Dincă, specialiştii au spus că incinerarea în acel butoi era imposibilă, dar procurorii au ignorat toate acele opinii”, menţionează Cotidianul.
Membrii Comisiei juridice a Senatului îl vor audia, la începutul săptămânii viitoare, pe fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, pentru care DNA a solicitat Camerei Superioare încuviinţarea începerii urmăririi penale.
„Domnul Bodog are termen până luni să depună notă scrisă, dacă doreşte, cu apărările domniei sale, urmând ca în prima şedinţă a comisiei, luni sau marţi, să fie audiat. Ideea era ca membrii comisiei să vadă notele scrise, dacă apreciază că e nevoie să se apere şi în acest fel”, a spus senatorul Robert Cazanciuc la finalul şedinţei Comisiei juridice de miercuri, la care a participat şi senatorul Bodog, scrie Agerpres.
„Cazanciuc a precizat că termenul pentru raport acordat de Biroul permanent Comisiei juridice este 16 septembrie, dar în şedinţa de luni se va stabili dacă este necesară o solicitare de prelungire a acestui termen”, mai notează Agerpres.
Presa scrie azi şi despre un proiect de lege care ar putea uşura contestarea amenzilor de circulaţie sau suspendarea permiselor auto.
„Vești bune pentru șoferi. Un proiect care vizează contestarea amenzilor a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul aduce o serie de noi reglementări cu privire la contestarea unei amenzi sau suspendarea permisului. Cu alte cuvinte, dacă un șofer a primit o sancțiune în alt județ față de cel în care este înmatriculată mașina., acesta va putea depune contestația la judecătoria de care aparține, conform domiciliului din buletin. Contestarea procesului-verbal de contravenție se va putea face în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune”, notează Evenimentul Zilei, citând Antena 3.
Seară frumoasă!