229 views
Pe prima pagină a presei din România este, astăzi, decizia ÎCCJ în dosarul „Ferma Băneasa”.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat joi verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ÎCCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani. Omul de afaceri Remus Truică a fost luat de acasă, joi seară, de poliţişti, pentru executarea pedepsei de şapte ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa. Oamenii legii nu l-au găsit însă la reşedinţa sa pe prinţul Paul”, relatează News.ro.
Despre negocierile pentru formarea noului Executiv scrie Digi 24.
„Formula politică ce pare să se contureze după întâlnirea de joi a liderilor PNL, USR PLUS și UDMR, nu îl are pe Ludovic Orban pe postul de prim-ministru. Florin Cîțu este varianta acceptată de USR PLUS și UDMR pentru funcția de premier. (…) În varianta în care Florin Cîțu ar fi prim-ministru, USR PLUS ar accepta ca poziția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină lui Ludovic Orban, însă, pentru această cedare, useriștii cer compensații maxime. Ei vor primi funcția de președinte al Senatului și ministerele avizatoare pe care le doresc. Si UDMR va primi ministere importante, drept compensație pentru că nu primește niciunul din posturile de președinte în Parlament”, relatează Digi 24.
Scoşi, cel puţin deocamdată, din calculele pentru formarea noului Guvern, PSD se pare că şi-a stabilit liderii grupurilor parlamentare de la Cameră şi Senat.
„Social-democraţii au stabilit ca lider al grupului PSD la Senat să fie Lucian Romaşcanu, iar la Camera Deputaţilor să fie lider de grup tot Alfred Simonis”, au declarat surse ale formaţiunii, pentru News.ro.
Marcel Ciolacu a anunţat că, la şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, a fost luată decizia de a fi atacată, în contencios administrativ, Hotărârea Guvernul care prevede alocarea, din Fondul de rezervă, a peste 876 de milioane lei către unităţile administrativ-teritoriale pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul anului. El a mai spus că niciun Guvern sau premier nu şi-a permis să emită o astfel de hotărâre, însă sub Guvernul lui Orban s-a întâmplat de trei ori acest lucru.
„Am luat hotărârea, în cadrul Consiliului Politic Naţional alături de colegii mei, să atacăm atât la contenciosul administrativ această hotărâre de Guvern, să solicităm o ordonanţă de suspendare a aplicării hotărârii de Guvern şi mai mult să facem un demers penal către primarii, către miniştrii care au avizat această hotărâre de Guvern. Mi se pare corect ca, după 30 de ani, această practică să înceteze. Nimeni niciodată, niciun premier şi niciun Guvern nu şi-a permis aşa ceva. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori sub guvernul domnului Orban”, a arătat Marcel Ciolacu, notează News.ro.
Liderul PSD a explicat că banii au fost mutaţi discreţionar din Fondul de rezervă al Guvernului, către unităţile administrativ-teritoriale, fără a exista o formulă de calcul a Ministerului de Finanţe.
„S-au mutat sume importante în Fondul de rezervă al premierului şi de acolo discreţionar, deoarece dacă această distribuire a banilor se făcea prin Ministerul de Finanţe şi s-ar fi făcut în funcţie de o formulă, s-au mutat în Fondul de rezervă al prim-ministrului şi de acolo fiecare sumă a fost transmisă după bunul plac al celui care a redactat acest document”, a mai spus Preşedintele social-democraţilor, mai scrie News.ro.
Partidul Civic Maghiar, cel de-al doilea partid maghiar din Transilvania, și-a ales – în cadrul unei şedinţe organizate la Căpâlniţa (Harghita) – noul președinte executiv.
„Este vorba despre Attila Örs Sorbán, preşedintele Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI). În cadrul ședinței amintite, preşedintele PCM, János Mezei i-a retras sprijinul politic lui Zoltán Salamon, fost preşedinte executiv al formaţiuni, iar acesta şi-a înaintat demisia, încă înainte de votul de încredere. (…) PCM este cel de al doilea partid maghiar din Transilvania. La alegerile locale din 2016 formaţiunea a obţinut 13 fotolii de primar, pe cont propriu, şi alte două, în coaliţie cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Dintre oraşele din Ţinutului Secuiesc Gheorgheniul, Odorheiul Secuiesc şi Vlăhiţa sunt conduse de primari PCM”, relatează Ştirile Transilvaniei.
Şi tot Ştirile Transilvaniei scrie despre modelul electric EQB, de la Mercedes-Benz, care va fi produs în Ungaria.
„Mercedes-Benz Manufacturing Hungary îşi extinde în mod semnificativ fabrica sa din Kecskemét cu o nouă investiţie de 50 de miliarde forinţi (141,47 milioane euro). În urma investiţiei, compania va fi prima din Ungaria care va începe să producă maşini complet electrice”, a anunţat, luni, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, scrie Ştirile Transilvaniei.
„Christian Wolff, directorul executiv al Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a afirmat că, la Kecskemét, va fi fabricat modelul EQB, adică autoturismul complet electric, iar producţia în serie a acestuia ar putea începe din ultimul trimestru al anului 2021. Noul model va avea premiera mondială în primăvara anului viitor. Noua fabrică, cu unitatea de presaj, anunţată în martie anul acesta, va începe să funcţioneze în anul 2022, a precizat specialistul”, mai arată Agerpres.
Seară frumoasă!