98 views
Măsurile propuse de Guvern pentru deschiderea anului şcolar nu rămân fără reacţie din partea elevilor.
„Reprezentanţii unor asociaţii ale elevilor din Bucureşti-Ilfov şi Constanţa anunţă că au depus, vineri, o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele prim-ministrului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan şi ministrului Educaţiei, Monica Anisie, sub acuzaţia de îngrădire a dreptului la educaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), citat de Agerpres.
„Sintagma «România Educată» este doar o metaforă în ceea ce priveşte învăţământul românesc, iar autorităţile ne demonstrează acest lucru în fiecare zi. În contextul epidemiologic actual guvernul îşi propune să lase responsabilitatea pe umerii părinţilor prin decizia alarmantă de a pune achiziţionarea măştilor în spatele fiecărui elev, iar în data de 27 august a fost anunţat faptul că dispozitivele conectat la internet nu vor fi gata pentru începerea anului şcolar”, precizează AEC, scrie Agerpres.
„Dreptul la educaţie şi sănătate nu se negociază, autorităţile fiind principalii responsabili atunci când vine vorba de asigurarea acestora pentru fiecare elev din România. Facem din nou apel la legalitate şi cerem achiziţionarea de materiale igienico-sanitare precum şi cea de echipamente IT conectate la internet, pentru a asigura digitalizarea echitabilă a învăţământului şi integritatea fizică a copiilor”, se arată în finalul comunicatului de presă, mai notează Agerpres.
Temerile şi nemulţumirile exprimate de asociaţiile elevilor se regăsesc şi într-un sondaj IRES realizat recent.
„Anul școlar 2020-2021 va începe în România pe 14 septembrie, iar două treimi dintre părinți vor ca elevii să urmeze cursurile în format clasic, chiar dacă situația epidemiologică este încă îngrijorătoare”, este una dintre concluziile unui sondaj de opinie IRES, scrie Libertatea.
„Pentru acest studiu, au fost consultați 1.175 de părinți cu copii de vârstă școlară (5-19 ani) care vor frecventa cursurile în anul școlar 2020-2021. Studiul arată că 6 din 10 părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online. Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.(… ) De asemenea, 46% dintre părinți nu au înțeles, din declarațiile recente ale autorităților, care va fi felul în care va începe anul școlar în această toamnă – arată sondajul de opinie. O altă concluzie a studiului este că 40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, «o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare», spun autorii sondajului”, arată Libertatea.
Consiliul Concurenţei a publicat o listă neagră cu firmele implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, care conține și deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă. Lista cuprinde firme cunoscute din mediul de afaceri românesc.
„Pentru a veni în sprijinul autorităţilor care fac evaluarea, Consiliul Concurenţei va publica pe pagina proprie de Internet o listă actualizată (blacklist) care va cuprinde denumirea operatorilor economici care au fost implicaţi în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă”, a informat recent autoritatea de concurenţă, relatează News.ro.
Şi tot News.ro scrie că Ministerul Justiţiei va lansa în dezbatere publică proiectele reparatorii ale legilor justiţiei, în cursul lunii septembrie.
„«Ministerul Justiţiei salută declaraţia Preşedintelui Iohannis privind legile justiţiei! Ministerul Justiţiei va lansa proiectele reparatorii ale legilor justiţiei în dezbatere publică în cursul lunii septembrie», arată reprezentanţii MJ. Potrivit acestora, pe lângă legile justiţiei, vor fi puse în dezbatere publică şi alte legi importante pentru sistemul judiciar, tot în luna septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că legile Justiţiei au fost «ciuntite» de PSD şi social-democraţii au vrut să controleze justiţia, însă nu le-a ieşit, pentru că românii s-au exprimat la referendumul pe Justiţie. Şeful statului a adăugat că legile Justiţiei trebuie corectate şi a solicitat Guvernului şi ministrului Justiţiei să facă acest lucru. El şi-a exprimat speranţa că până în această toamnă Executivul va veni cu proiecte care să corecteze situaţia”, relatează News.ro.
Seară frumoasă!