161 views
În ultimele zile site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a funcţionat cu întreruperi, din cauza numărului mare de contribuabili care au intrat să depună online Declaraţia Unică. La fel, ghișeele ANAF au fost luate cu asalt de mii de contribuabili.
În consecinţă, „Guvernul a anunţat joi că, la propunerea Ministerului Finanţelor, a extins, prin O.U.G., termenul-limită pentru depunerea Declaraţiei Unice până în 31 iulie, faţă de 16 iulie cât era iniţial. (…) Decizia a fost luată în condiţiile în care Guvernul a anunţat că, în rest, toate modificările făcute de Guvern în acest an, în legătură cu depunerea declaraţiei unice, rămân în vigoare”, scrie News.ro.
„Curtea Constituţională a României a respins ieri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară, potrivit unor surse judiciare”, scrie Agerpres.
„Pe 28 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a anunţat Administraţia Prezidenţială.(…) Actul normativ a fost transmis de Parlament preşedintelui României, în vederea promulgării, la data de 22 iunie.(…) Motivele de reexaminare, structurate în 19 puncte şi dezvoltate pe 27 de pagini, vizau atât aspecte ce ţin de necesitatea reglementării ori de modul în care dispoziţiile nou introduse se integrează în sistemul normativ, cât şi respectarea normelor de tehnică legislativă de natură să asigure coerenţa actului normativ”, mai arată Agerpres.
Procurorul Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-şef interimar al DNA, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr.
„Procurorul Anca Jurma a spus că DNA are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi că în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani”, relatează News.ro.
„Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că «prima prioritate a DNA şi a Parchetului General» va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este «exact persoana» de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor”, mai scrie News.ro.
Şi tot News.ro consemnează comentariul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, din studioul Antenei 3, la decizia procurorului general Augustin Lazăr de a o numi pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General.
„Decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică, este revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care două decizii clare, fără niciun echivoc, ale Curţii Constituţionale care o priveau direct, plus alte motive şi tu o numeşti în altă funcţie”, a spus Tăriceanu, scrie News.ro.
Un alt comentariu vine de la preşedintele PNL, Ludovic Orban, în legătură cu propunerea USR de a o invita pe fostul procuror-şef să intre în viaţa politică.
„Sunt dezamăgit de poziţia pe care au luat-o colegii noştri din Opoziţie. Nu poţi, la prima adiere de vânt, să te lepezi de Iohannis şi să anunţi că ai candidat propriu la Preşedinţie. Chiar mi s-a părut total deplasată decizia preşedintelui USR de a o invita pe doamna Kovesi să fie candidat. Aproape că nu e nicio diferenţă între foamea de imagine a lui Firea, care a încercat să fure din gloria Simonei Halep şi tentativa lui Barna de a încerca să se lipească de imaginea doamnei Kovesi. Aici sunt nişte lucruri pe care nu le faci dacă ai o minimă experienţă politică şi minimă deontologie în materie de acţiune politică. Ştii că anumite lucruri nu se fac. Nu poţi să încerci să câştigi imagine de pe urma popularităţii cuiva care a dobândit popularitatea în altă zonă decât politică”, a spus Orban, la Realitatea Tv, notează Agerpres.
„Orban a adăugat că i s-a părut complet neinspirată încercarea preşedintelui USR de a câştiga imagine «printr-o persoană care se află într-o situaţie dificilă şi care tocmai a pierdut o poziţie»”, mai arată Agerpres.
Summitul NATO ia o decizie importantă pentru Republica Moldova.
„Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, cu ocazia summitului de la Bruxelles, că susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a cerut Rusiei să retragă trupele din regiunea separatistă Transnistria”, scrie Cotidianul.
Şi pentru că scriem despre Summit, în finalul Revistei, amintim de Kolinda Kitarovic, preşedintele Croaţiei, care a oferit preşedintelui Trump un tricou al echipei Croaţiei, cu numele său, după ce Croaţia a învins Rusia.
„Kolinda n-a mai putut să asiste şi la meciul din semifinale, cu Anglia, deoarece a fost nevoită să meargă la summitul NATO. Dar a ţinută să le transmită jucătorilor că este alături de ei. Preşedinta Croaţiei s-a îmbrăcat într-un costum roşu şi la gât şi-a pus o eşarfă cu pătrăţele roşii şi albe – combinaţia tradiţională a croaţilor. Liderii mondiali au apreciat charisma arătată de Kolinda şi au felicitat-o pentru parcursul Croaţiei la Cupa Mondială. La rândul ei, Kolinda a pregătit tricouri personalizate pentru Donald Trumps şi Theresa May”, scrie Telekomsport.
Seară frumoasă!