Statutul rezerviştilor voluntari (Legea nr. 270/2015)

18 nov. 2015
Vizualizari: 3828

Despre

  • M. Of. nr. 846 din 13 noiembrie 2015
  • Legea nr. 270/2015
  • Statutul rezerviştilor voluntari

Secț. a 2-a („Formarea rezerviștilor voluntari”)

Art. 15 are următorul conținut:

„(1) După semnarea angajamentului, cetățenii prevăzuți la art. 14 alin. (5) parcurg un program de instruire inițială în cadrul structurilor specializate ale Ministerului Apărării Naționale. Structurile specializate, modul de executare a instruirii inițiale și durata acesteia se stabilesc prin ordin al șefului Statului Major General.

(2) Pe durata programului de instruire inițială, participanții au aceleași drepturi, facilități și îndatoriri ca și soldații profesioniști în activitate. Ei beneficiază, lunar, de o sumă egală cu solda de funcție corespunzătoare unui soldat profesionist în activitate, la care se adaugă solda gradului minim al fiecărui corp de personal militar pentru care se instruiește. Suma primită pe durata programului de instruire inițială constituie venit asimilat salariilor în înțelesul impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale.

(3) Cetățenii care au îndeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire inițială”.

Art. 16 prevede la primul alineat faptul că nerespectarea de către participanții la instruirea inițială a angajamentului prevăzut la art. 14 alin. (5), precum și întreruperea instruirii inițiale din motive imputabile lor atrag plata cheltuielilor efectuate pentru recrutare, selecție și instruirea inițială.

Potrivit alineatului următor, metodologia de determinare a cheltuielilor efectuate pe timpul recrutării, selecției și instruirii inițiale, precum și modalitatea de restituire a cheltuielilor generate de acestea se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.

Art. 17 dispune faptul că la finalul perioadei de instruire inițială, cetățenii care au participat la aceasta depun jurământul militar prevăzut de lege.

Cap. IV („Serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar”)

Secț. 1 („Raporturile de serviciu dintre rezerviștii voluntari și Ministerul Apărării Naționale”)

Art. 18 prevede următoarele:

„(1) Raporturile de serviciu dintre rezerviștii voluntari și Ministerul Apărării Naționale se stabilesc în baza contractului.

(2) Contractul se încheie între Ministerul Apărării Naționale și cetățenii care consimt, pe bază de voluntariat, să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar, în condițiile legii, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 12 alin. (1).

(3) Contractul conține, cel puțin, clauze privind obiectul și durata contractului, drepturile și obligațiile părților contractuale, stabilite de lege, precum și răspunderea contractuală în cazul încălcării clauzelor acestuia.

(4) Calitatea de rezervist voluntar se acordă cetățenilor prevăzuți la alin. (2), numai după semnarea contractului”.

Art. 19 stabilește faptul că primul contract se încheie, în condițiile prevăzute de lege, pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani, având în vedere încadrarea în clasele de evidență ca rezervist stabilite de lege.

Art. 20 are următorul conținut:

„(1) Ministerul Apărării Naționale poate încheia contracte cu rezerviștii proveniți din rândul cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști, care au încetat raporturile de serviciu cu aceste instituții și îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 12 alin. (1).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) În situația în care contractul prevăzut la alin. (1) se încheie în termen de 3 ani de la trecerea în rezervă, rezerviștii nu mai participă la instruirile anuale.

(3) Durata primului contract, precum și a următoarelor contracte încheiate în condițiile prevăzute la alin. (1) sunt de maximum 3 ani fiecare”.

Secț. a 2-a („Îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar”)

Art. 21 prevede următoarele:

„(1) Rezerviștii voluntari pot fi concentrați sau mobilizați, după caz, pentru participare la instruire sau la misiuni în structurile în care sunt încadrați, potrivit legii.

(2) Rezerviștii voluntari sunt concentrați/mobilizați și pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național, în raport cu nevoile forțelor destinate apărării, potrivit legii.

(3) Chemarea rezerviștilor voluntari, în situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), se face prin ordine de chemare, care cuprind motivele chemării și perioada concentrării, întocmite și înmânate prin grija structurilor în care sunt încadrați, astfel:

a) până la data de 20 decembrie a fiecărui an, pentru participarea la instruirile prevăzute în contract pentru anul următor;

b) cu cel puțin 60 de zile înainte, pentru concentrările în vederea participării la misiuni cu o durată mai mare de 15 zile sau la alte forme de instruire neprevăzute expres în contract;

c) imediat, la declararea stării de război, a mobilizării, instituirea stării de asediu, a stării de urgență, precum și pe timpul antrenamentelor/exercițiilor de mobilizare, precum și altor activități stabilite prin ordin al șefului Statului Major General.

(4) Modificările privind motivele chemării și perioadele de desfășurare ale instruirilor prevăzute la alin. (3) lit. a) se comunică rezerviștilor voluntari cu cel puțin 30 de zile înainte de data desfășurării acestora.

(5) În perioada în care dețin calitatea de rezervist voluntar, cetățenii nu pot fi mobilizați la locul de muncă și nu pot fi folosiți pentru prestări de servicii, în condițiile legii”.

Art. 22 dispune următoarele:

„(1) Rezerviștii voluntari execută instruirea în unitatea la care sunt încadrați, pe durata a 15 zile calendaristice, anual.

(2) Modul de executare a instruirilor se stabilește prin ordin al șefului Statului Major General.

(3) Rezerviștii voluntari sunt obligați să se prezinte la unitatea militară, la solicitarea comandantului acesteia, pentru actualizarea datelor de evidență”.

Potrivit art. 23, planificarea, organizarea, desfășurarea și evaluarea instruirii rezerviștilor voluntari, pe timpul concentrărilor pentru instruire, se stabilesc prin ordin al șefului Statului Major General.

Art. 24 prevede faptul că în baza ordinului de chemare, rezerviștii voluntari sunt obligați să înștiințeze angajatorii cu care au încheiate raporturi de muncă sau de serviciu, despre participarea la concentrări, prezentând totodată documentele justificative, astfel:

a) pentru instruirile prevăzute în contractul încheiat în condițiile legii, înștiințarea se face cu cel puțin 15 zile înainte de data prezentării la concentrare;

b) pentru concentrările în vederea participării la misiuni sau instruiri cu o durată mai mare de 15 zile, înștiințarea se face cu cel puțin 45 de zile înainte de termenul prevăzut pentru prezentarea la concentrare;

c) imediat după primirea ordinului de chemare, în situațiile prevăzute la art. 21 alin. (3) lit. c).

Statutul rezerviștilor voluntari (Legea nr. 270/2015) was last modified: noiembrie 18th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.