Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări – modificări (Regulamentul ASF nr. 5/2021)

23 mart. 2021
Vizualizari: 575
Art. 10 alin. (10) din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (abrogat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 10, alin. (10) prevedea:

„(10) Calea de acces la SSER@CNVM prin fiecare dintre cele două conexiuni la internet va fi publicată pe website-ul C.N.V.M. și va fi indicată starea de funcționare a fiecăreia”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 10, alin. (10) se abrogă.

 

Art. 11 alin. (1) și alin. (3) din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 11, alin. (1) și alin. (3) prevedeau:

„(1) Entitățile raportoare prevăzute la art. 3 alin. (1) au obligația de a transmite electronic raportările în conformitate cu prezentul regulament, cu respectarea termenelor și a celorlalte condiții de transmitere a rapoartelor, prevăzute de Legea nr. 297/2004, OUG nr. 99/2006 și de reglementările emise în aplicarea acestora. Entitățile raportoare vor avea obligația furnizării rapoartelor pe format hârtie, la cererea C.N.V.M., cu excepția prevăzută la art. 7 alin. (5).

(…)

(3) În situația în care, din motive tehnice neimputabile entităților raportoare (de exemplu, întreruperea comunicațiilor de date sau a curentului electric, alte cazuri de forță majoră) rapoartele nu pot fi transmise prin respectivele sisteme, entitățile raportoare vor avea obligația transmiterii acestora pe format hârtie. Entitatea raportoare are obligația de a retransmite rapoartele prin sistemele de raportare electronică, odată ce acestea sunt accesibile”.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 11, alin. (1) și alin. (3) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(1) Entitățile raportoare au obligația de a transmite electronic raportările în conformitate cu prezentul regulament, cu respectarea termenelor și a celorlalte condiții de transmitere a rapoartelor, prevăzute de legislația menționată la art. 3 alin. (1) și de reglementările emise în aplicarea acesteia, precum și de regulamentele europene cu aplicabilitate directă. Entitățile raportoare vor avea obligația furnizării rapoartelor pe format hârtie, la cererea A.S.F., cu respectarea reglementărilor incidente, cu excepția cazului în care rapoartele au fost transmise cu semnătură electronică calificată validă și marcate temporal, potrivit prezentului regulament.

(…)

(3) În situația în care, din motive tehnice neimputabile entităților raportoare (de exemplu, întreruperea comunicațiilor de date sau a curentului electric, alte cazuri de forță majoră), rapoartele nu pot fi transmise prin respectivele sisteme, entitățile raportoare vor avea obligația transmiterii acestora fie prin e-mail, la adresa office@asfromania.ro sau ERegistratura@asfromania.ro, cu semnătură electronică calificată validă și marcate temporal, respectiv, după caz, în formă scanată, cu respectarea corespunzătoare a prevederilor art. 7 alin. (3) sau a prevederilor art. 10 alin. (6) și (7), fie, în mod excepțional, pe suport hârtie, în cazul în care, din motive tehnice neimputabile entităților raportoare, acestea nu pot fi transmise prin adresele de e-mail menționate. Entitatea raportoare are obligația de a retransmite rapoartele prin sistemele de raportare electronică, odată ce acestea sunt accesibile. Prevederile art. 7 alin. (6) și (7), ale art. 8 alin. (2) și art. 10 alin. (8) și (9) se aplică corespunzător și în cazul transmiterii rapoartelor prin e-mail sau pe format hârtie”.

 

Art. 11 alin. (4)-(6) din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (introdus prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 11, după alin. (3) se introduc trei noi alineate, alin. (4)-(6), cu următorul conținut:

„(4) A.S.F. publică pe site-ul propriu lista raportărilor care se transmit de către entitățile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)-j) și m), prin aplicațiile informatice SIR, SSER și ReSE, potrivit prezentului regulament, fiind evidențiate, după caz, raportări care pot fi transmise doar prin e-mail, la adresele specificate de A.S.F., caz în care entitățile raportoare transmit respectivele rapoarte cu respectarea condițiilor de formă menționate la alin. (3), sau, în mod excepțional, pe suport hârtie, în cazul în care, din motive tehnice neimputabile entităților raportoare, rapoartele nu pot fi transmise prin adresele de e-mail menționate. Prevederile art. 7 alin. (6) și (7) și art. 10 alin. (8) și (9) se aplică corespunzător și în cazul transmiterii rapoartelor prin e-mail sau pe format hârtie.

(5) În vederea transmiterii de către entitățile raportoare a unor informații către A.S.F. care, potrivit prevederilor legale incidente, se pun și la dispoziția altor autorități competente din alte state membre și/sau a ESMA, A.S.F. poate înființa alte canale de transmitere a informațiilor, comunicate și puse în mod corespunzător la dispoziția entităților raportoare. Entitățile raportoare transmit respectivele informații cu respectarea regulilor specifice respectivelor canale de transmitere a informațiilor.

(6) Rapoartele transmise de entitățile raportoare potrivit prezentului regulament, indiferent de forma în care acestea sunt transmise, au înscrise în cuprinsul lor numele și funcția reprezentanților entității raportoare, respectiv ale persoanelor care au obligația să le semneze potrivit legii”.

 

Art. 12 din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 12 prevedea:

„Art. 12

Destinatarul va asigura confidențialitatea informațiilor obținute prin aplicarea prezentului regulament în conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004 și cu celelalte prevederi aplicabile, cu excepțiile prevăzute în legislația în vigoare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 12 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 12

Destinatarul asigură confidențialitatea informațiilor obținute prin aplicarea prezentului regulament în conformitate cu prevederile legale aplicabile”.

 

Art. 14 din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 14 prevedea:

„Art. 14

Nerespectarea dispozițiilor prezentului regulament de către o entitate raportoare se va sancționa în conformitate cu prevederile titlului X al Legii nr. 297/2004”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 14 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 14

Nerespectarea dispozițiilor prezentului regulament de către o entitate raportoare se sancționează în conformitate cu prevederile titlului VI din Legea nr. 24/2017, titlului X din Legea nr. 126/2018, cap. VII al titlului I din OUG nr. 32/2012, cap. IX din Legea nr. 74/2015 sau cu cele ale titlului III din Legea nr. 243/2019, după caz”.

 

Anexa nr. 1 din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 1 prevedea:

„Anexa 1

––-

la regulament

––––-

Nr. …/Data ……….

Către

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

SECTORUL INSTRUMENTELOR ȘI INVESTIȚIILOR FINANCIARE

DIRECȚIA AUTORIZARE-SUPRAVEGHERE ENTITĂȚI REGLEMENTATE

Vă transmitem atașat Anexa nr. ….. (și nr. …..) la Regulamentul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări, aprobat prin Ordinul președintelui Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 100/2010, cu modificările ulterioare – Convenția pentru transmiterea raportărilor prin intermediul SIR@CNVM și/sau Convenția pentru transmiterea raportărilor prin intermediul SSER@CNVM*1), în două exemplare, semnată de către reprezentantul legal; lista angajaților desemnați pentru utilizarea SIR@CNVM și SSER@CNVM și datele de identificare ale persoanei desemnate pentru a ridica de la Autoritatea de Supraveghere Financiară plicul conținând contul de acces, format din nume de utilizator și parolă.

Semnatar,

…………

––

*1) Entitățile raportoare care au obligația să transmită raportări atât prin SIR@CNVM, cât și prin SSER@CNVM vor transmite atât convenția prevăzută în anexa nr. 2, cât și pe cea prevăzută în anexa nr. 3 la regulament.

–––”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

„ANEXA nr. 1:

(- Anexa nr. 1 la regulament)

Către

Autoritatea de Supraveghere Financiară

Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare

Vă transmitem atașat anexa nr. …….. (și nr. ………) la Regulamentul nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări, aprobat prin Ordinul președintelui Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 100/2010, cu modificările și completările ulterioare – Convenția pentru transmiterea raportărilor prin intermediul SIR și/sau Convenția pentru transmiterea raportărilor prin intermediul SSER1, în două exemplare, semnată de către reprezentantul legal.

1Entitățile raportoare care au obligația să transmită raportări atât prin SIR, cât și prin SSER vor transmite atât convenția prevăzută în anexa nr. 2, cât și pe cea prevăzută în anexa nr. 3 la regulament.

Datele de identificare ale angajaților desemnați pentru utilizarea SIR și SSER, inclusiv adresele de e-mail ale persoanelor desemnate pentru a primi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară contul de acces, format din nume de utilizator și parolă, sunt următoarele:

Nr. crt.  CNP       Numele și prenumele      Funcția  E-mail

Ori de câte ori intervine o modificare a informațiilor transmise conform informațiilor de mai sus, entitatea raportoare are obligația transmiterii informațiilor actualizate în termen de maximum 48 de ore.

Semnatar,

………………….”.

 

Anexa nr. 2 partea introductivă a convenției din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 2 partea introductivă a convenției prevedea:

„Între:

– Autoritatea de Supraveghere Financiară, persoană juridică română, cu sediul în București, Splaiul Independenței nr. 15, sectorul 5, cod fiscal 31588130, reprezentată prin …………………………………………………, șef departament, coordonator al Direcției autorizare-supraveghere entități reglementate și al Direcției supraveghere tranzacții și emitenți, în calitate de destinatar,

și

……………………………., cu sediul în ……………………………., cod fiscal …………………….., reprezentată prin ………………………., în calitate de entitate raportoare, a intervenit următoarea convenție:”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 2 partea introductivă a convenției se modifică și va avea următorul conținut:

„Între:

– Autoritatea de Supraveghere Financiară, persoană juridică română, cu sediul în București, Splaiul Independenței nr. 15, sectorul 5, cod fiscal 31588130, reprezentată prin …………………………., director general, coordonator al Direcției generale din cadrul Sectorului Instrumentelor și Investițiilor Financiare,

și

– …………………………………, cu sediul în …………………………., cod fiscal ………………, reprezentată prin ……………………….., în calitate de entitate raportoare, a intervenit următoarea convenție:”.

 

Anexa nr. 2 art. 3 din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 2 art. 3 prevedea:

„Art. 3

Predarea-primirea contului de acces (nume de utilizator și parolă) se va face pe bază de proces-verbal semnat de ambele părți”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 2 art. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 3

Predarea-primirea contului de acces (nume de utilizator și parolă) se va face către persoana desemnată de entitatea raportoare pentru a primi de la A.S.F. respectivul cont de acces”.

 

Anexa nr. 2 partea refritoare la semnături din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 2 partea referitoare la semnături prevedea:

„Destinatar,

Autoritatea de Supraveghere Financiară,       Entitate raportoare,

prin șef departament,                         ……………………..

……………………………

Direcția tehnologia informației               prin reprezentantul legal,

……………………………             ……………………..”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 2 partea referitoare la semnături se modifică și va avea următorul conținut:

 

„Destinatar,

Autoritatea de Supraveghere Financiară,

prin director general,

……………………………..

Entitate raportoare,

……………………………………

prin reprezentantul legal,

…………………………………..

Direcția comunicații și tehnologia informației

……………………………..”.

 

Anexa nr. 3 partea introductivă a convenției din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 3 partea introductivă a convenției prevedea:

„Între:

– Autoritatea de Supraveghere Financiară, persoană juridică română, cu sediul în București, Splaiul Independentei nr. 15, sectorul 5, cod fiscal 31588130, reprezentată prin ………………………………, șef departament, coordonator al Direcției autorizare-supraveghere entități reglementate și al Direcției supraveghere tranzacții și emitenți, în calitate de destinatar,

și

…………………………………, cu sediul în ……………………, cod fiscal …………………………….., reprezentată prin ……………………., în calitate de entitate raportoare, a intervenit următoarea convenție:”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 3 partea introductivă a convenției se modifică și va avea următorul conținut:

„Între:

– Autoritatea de Supraveghere Financiară, persoană juridică română, cu sediul în București, Splaiul Independenței nr. 15, sectorul 5, cod fiscal 31588130, reprezentată prin …………………………, director general, coordonator al Direcției generale din cadrul Sectorului Instrumentelor și Investițiilor Financiare,

și

– ………………………………, cu sediul în ……………………….., cod fiscal ……………….., reprezentată prin ……………………………, în calitate de entitate raportoare, a intervenit următoarea convenție:”.

 

Anexa nr. 3 art. 3 din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 3 art. 3 prevedea:

„Art. 3

Predarea-primirea contului de acces (nume de utilizator și parolă) se va face pe bază de proces-verbal semnat de ambele părți”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 3 art. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 3

Predarea-primirea contului de acces (nume de utilizator și parolă) se va face către persoana desemnată de entitatea raportoare pentru a primi de la A.S.F. respectivul cont de acces”.

 

Anexa nr. 3 art. 4 lit. f) din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 3 art. 4 lit. f) prevedea:

„f) la transmiterea rapoartelor, entitățile raportoare au obligația să se asigure că toate câmpurile din cadrul secțiunii „Încărcare” a SIR@CNVM (de exemplu: periodicitate, nume raportare etc.) corespund conținutului fișierului/fișierelor atașate. În cazul emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, ale căror rapoarte în format „pdf” vor fi publicate pe site-ul destinatarului, rapoartele se transmit după cum urmează: rapoartele curente vor fi transmise în cadrul secțiunii „Excepționale” din cadrul secțiunii „Încărcare”, elementele raportului anual vor fi transmise în cadrul secțiunii „Anuale”, cele trimestriale în cadrul secțiunii „Trimestriale”, iar cele semestriale în cadrul secțiunii „Semestriale”;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 3 art. 4 lit. f) se modifică și va avea următorul conținut:

„f) la transmiterea rapoartelor, entitățile raportoare au obligația să se asigure că toate câmpurile din cadrul secțiunii «Încărcare» a SIR (de exemplu: periodicitate, nume raportare etc.) corespund conținutului fișierului/fișierelor atașat/atașate. În cazul emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, ale căror rapoarte în format «pdf», respectiv, după caz, în format .xhtml vor fi publicate pe site-ul destinatarului, rapoartele se transmit după cum urmează: rapoartele curente vor fi transmise în cadrul secțiunii «Excepționale» din cadrul secțiunii «Încărcare», elementele raportului anual vor fi transmise în cadrul secțiunii «Anuale», cele trimestriale în cadrul secțiunii «Trimestriale», iar cele semestriale în cadrul secțiunii «Semestriale»;”.

 

Anexa nr. 3 art. 5 alin. (3) din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 3 art. 5 alin. (3) prevedea:

„(3) Rapoartele transmise de entitățile raportoare (emitenți) prin SIR@CNVM și publicate în Sistemul oficial de stocare a rapoartelor emitenților nu pot fi retrase sau șterse din cadrul acestuia. În cazul în care este necesară introducerea unor informații suplimentare sau a unei modificări, respectiva informație ar trebui să precizeze informația pe care o modifică și să indice faptul că este vorba de un corrigendum sau un addendum”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 3 art. 5 alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Rapoartele transmise de entitățile raportoare (emitenți) prin SIR și publicate în Mecanismul oficial de stocare a rapoartelor emitenților nu pot fi retrase sau șterse din cadrul acestuia. În cazul în care este necesară introducerea unor informații suplimentare sau a unei modificări, respectiva informație ar trebui să precizeze informația pe care o modifică și să indice faptul că este vorba de un corrigendum sau un addendum”.

 

Anexa nr. 3 partea referitoare la semnături din Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări (modificat prin Regulamentul ASF nr. 5/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, anexa nr. 3 partea referitoare la semnături prevedea:

„Destinatar,

Autoritatea de Supraveghere               Entitate raportoare,

Financiară, prin șef departament,         ………………..

…………………                     prin reprezentantul legal,

………………..

Direcția tehnologia informației

…………………”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 3 partea referitoare la semnături se modifică și va avea următorul conținut:

 

„Destinatar,

Autoritatea de Supraveghere Financiară,

prin director general,

……………………………..

Entitate raportoare,

……………………………………

prin reprezentantul legal,

…………………………………..

Direcția comunicații și tehnologia informației

……………………………..”.

Regulamentul ASF nr. 27/2010 privind supravegherea electronică prin raportări – modificări (Regulamentul ASF nr. 5/2021) was last modified: martie 24th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.