1.569 views
Actul normativ | Sumar |
OMAPN nr. M.82/2015 (M. Of. nr. 668 din 2 septembrie 2015) | Cap. I („Dispoziţii generale”) Cap. II („Dosarul de pensie”) Cap. III („Fişa de pensie”) Cap. IV („Completarea şi transmiterea în format electronic a datelor cuprinse în adeverinţele privind veniturile lunare realizate de către persoana asigurată”) Cap. V („Dispoziţii tranzitorii şi finale”) |
În M. Of. nr. 668 din 2 septembrie 2015, s-a publicat Ordinul ministrului apărării naţionale (OMAPN) nr. M.82/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind modalităţile tehnice de întocmire şi transmitere a documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Instrucţiuni privind modalităţile tehnice de întocmire şi transmitere a documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie
Cap. I („Dispoziţii generale”)
Art. 1 prevede la primul alineat faptul că reglementările din cuprinsul respectivelor instrucţiuni au ca scop:
a) corelarea şi transpunerea în mod unitar a prevederilor legale de nivel superior referitoare la întocmirea şi transmiterea documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie;
b) fluidizarea circuitului documentelor şi datelor prevăzute la lit. a), ţinând cont de specificul atribuţiilor în domeniu ale unităţilor/structurilor Ministerului Apărării Naţionale, denumit în continuare MAPN;
c) asigurarea transparenţei în cadrul activităţilor de stabilire a drepturilor de pensii.
Potrivit alineatului următor, prin documente şi date necesare stabilirii drepturilor de pensie, în sensul prezentelor instrucţiuni, se înţelege dosarul de pensie.
Art. 2 dispune la primul alineat faptul că prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată în baza prezentelor instrucţiuni se realizează ţinând cont de prevederile art. 15 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 263/2010.
Potrivit alineatului următor, actele care alcătuiesc dosarul de pensie şi care se transmit Casei de pensii sectoriale a MAPN nu pot fi documente clasificate.
Cap. II („Dosarul de pensie”)
Art. 3 prevede la primul alineat faptul că pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, cererea de pensionare prevăzută la anexa nr. 6 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin H.G. nr. 257/2011, denumite în continuare normele de aplicare, se depune însoţită de actele prevăzute de art. 76 alin. (1) lit. a) din normele de aplicare.
Conform alineatului următor, în categoria actelor doveditoare necesare stabilirii drepturilor de pensie, prevăzute generic la art. 76 alin. (1) lit. a) ultima liniuţă din normele de aplicare, se includ şi următoarele documente:
a) brevetul/atestatul de conferire, în original şi în copie, sau adeverinţa, în original, din care să rezulte conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei/Ordinului Meritul Militar;
b) adeverinţe, întocmite în condiţiile legii, privind câştigul salarial lunar brut/net până la 1 aprilie 2001, în cazul persoanelor care au avut vechime în muncă şi au fost asigurate în sistemul public de pensii – în original;
c) adeverinţe, întocmite în condiţiile legii, privind veniturile realizate lunar în unităţile militare ale MAPN pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011 – în original;
d) adeverinţe, întocmite în condiţiile legii, privind desfăşurarea activităţii în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau, după caz, adeverinţe, întocmite în condiţiile legii, privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în instituţii ale sistemului/în afara sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională – în original.
Art. 4 stabilește faptul că pentru acordarea pensiei de invaliditate, cererea de pensionare prevăzută în anexa nr. 7 la normele de aplicare se depune însoţită de actele prevăzute de art. 76 alin. (1) lit. b) din acestea şi, după caz, de cele prevăzute la art. 3 alin. (2) din respectivele instrucţiuni.
Art. 5 prevede faptul că pentru acordarea pensiei de urmaş, cererea de pensionare prevăzută în anexa nr. 8 la normele de aplicare se depune însoţită de actele prevăzute de art. 76 alin. (1) lit. c) din acestea, precum şi de următoarele documente:
a) actele prevăzute la art. 3 alin. (2) din prezentele instrucţiuni, pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
b) în situaţia prevăzută la art. 84 lit. c) din Legea nr. 263/2010, înscrisuri din care să rezulte că invaliditatea s-a ivit în perioada în care copiii se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) sau b) din Legea nr. 263/2010 – în original şi copie.
Art. 6 prevede următoarele:
„(1) În situaţia în care dosarul de pensie este înaintat conform art. 74 din normele de aplicare, copiile documentelor ce însoţesc cererea de pensionare se certifică pentru conformitate cu originalul de către structura de resurse umane a unităţii militare.
(2) Copiile documentelor depuse direct de solicitant la Casa de pensii sectorială a MAPN se certifică pentru conformitate cu originalul de către persoana căreia i-au fost prezentate documentele originale, potrivit procedurilor interne ale acestei instituţii.
(3) După certificarea copiilor, documentele depuse în original, pentru care nu există obligaţia transmiterii/păstrării la Casa de pensii sectorială a MAPN , se restituie solicitantului”.
Art. 7 are următorul conținut:
„(1) Dosarul de pensie cuprinde formularul tipizat denumit „fişa de pensie”, completat potrivit prezentelor instrucţiuni, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, fişa cu locurile de muncă în care a lucrat cadrul militar/soldatul sau gradatul profesionist şi care îi dau dreptul la încadrare în locuri de muncă şi activităţi cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, în copie, formularul tipizat denumit „situaţia veniturilor realizate lunar”, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, precum şi toate celelalte documente, ordonate potrivit anexei nr. 3 şi consemnate în opis.
(2) Situaţia veniturilor realizate lunar, în cuprinsul căreia sunt preluate datele referitoare la veniturile consemnate în adeverinţele întocmite în condiţiile legii şi care însoţesc cererea de pensionare, se transmite Casei de pensii sectoriale a MAPN atât sub formă de înscris, cât şi electronic.
(3) Unităţile militare din MAPN transmit dosarul de pensie Casei de pensii sectoriale a MAPN , însoţit de adresa de înaintare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4.
(4) Datele înscrise în cererea de pensionare şi în celelalte documentele ce alcătuiesc dosarul de pensie sunt supuse confidenţialităţii, putând fi folosite doar în scopul emiterii deciziei de admitere sau de respingere a cererii de pensionare, al efectuării eventualelor operaţiuni ulterioare stabilirii dreptului de pensie, precum şi în vederea întocmirii unor situaţii statistice”.
Art. 8 stabilește următoarele:
„(1) În situaţia în care dosarul de pensie nu conţine toate documentele corespunzătoare tipului de pensie solicitat, astfel cum sunt prevăzute la art. 76 din normele de aplicare şi la art. 3-5 din prezentele instrucţiuni, Casa de pensii sectorială a MAPN , în termen de 5 zile de la data înregistrării, informează unitatea militară care a întocmit dosarul de pensie, în vederea completării acestuia şi/sau înştiinţării în scris a solicitantului, după caz, stabilind şi un termen în acest sens.
(2) În situaţia în care documentele ce însoţesc cererea de pensionare nu îndeplinesc cerinţa prevăzută la art. 6 din prezentele instrucţiuni, Casa de pensii sectorială a MAPN analizează cauzele care au condus la această situaţie şi înştiinţează în scris solicitantul, în vederea remedierii deficienţelor constatate, stabilind şi un termen în acest sens.
(3) În cazul în care există perioade pentru care nu se regăsesc documente doveditoare ale veniturilor, unităţile militare consemnează în mod expres despre aceasta în adeverinţele/documentele emise”.
Potrivit art. 9, cererea de pensionare, însoţită de actele doveditoare, se depune de către solicitant, cu respectarea prevederilor art. 74 din normele de aplicare.
Art. 10 prevede faptul că pentru cadrele militare din Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cererile de pensionare se depun la Casa de pensii sectorială a MAPN , potrivit protocoalelor încheiate cu aceste instituţii.
Cap. III („Fişa de pensie”)
Art. 11 prevede faptul că fişa de pensie cuprinde date şi informaţii necesare pentru stabilirea şi plata pensiilor.
Art. 12 are următorul conținut:
„(1) Fişa de pensie se întocmeşte de către unitatea militară competentă, prevăzută la art. 74 alin. (3) din normele de aplicare, în trei exemplare, având următoarea destinaţie:
a) exemplarul nr. 1 se introduce în dosarul de pensie, împreună cu actele originale din care rezultă stagiul de cotizare pentru perioadele de timp până la data de 1 aprilie 2001 în care cel în cauză a fost încadrat în muncă, înainte de a avea calitatea de personal militar în activitate;
b) exemplarul nr. 2 se anexează la memoriul original/dosarul personal al persoanei asigurate obligatoriu, potrivit art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din Legea nr. 263/2010, împreună cu fotocopiile celorlalte documente care constituie dosarul de pensie;
c) exemplarul nr. 3 se arhivează la unitatea militară unde s-a depus cererea de pensionare, împreună cu fotocopiile documentelor care constituie dosarul de pensie.
(2) În situaţia în care cererea de pensionare se depune direct la Casa de pensii sectorială a MAPN , aceasta se comunică de îndată, împreună cu actele doveditoare care o însoţesc, centrului militar zonal/judeţean/de sector din raza de domiciliu a urmaşilor pensionarilor militari decedaţi.
(3) Pe baza documentelor comunicate potrivit alin. (2) şi a memoriului original/dosarului personal, precum şi a altor documente pe care le deţine, centrul militar întocmeşte fişa de pensie şi situaţia veniturilor realizate lunar şi le înaintează Casei de pensii sectoriale a MAPN în termen de 15 zile de la primirea solicitării”.
Art. 13 la primul alineat prevede faptul că înscrierea datelor în fişa de pensie se face doar pe baza înscrisurilor prevăzute de reglementările în vigoare, rezultate din evidenţele unităţilor militare sau depuse de cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti sau, după caz, de către urmaşii acestora.
Potrivit alineatului următor, dacă datele din memoriul original sau din celelalte documente nu sunt complete sau prezintă erori, şeful structurii de resurse umane din unitatea militară unde este depusă cererea de pensionare ia măsuri pentru completarea şi/sau corectarea acestora, folosind în acest scop orice documente verificabile, astfel încât în fişa de pensie să fie înscrise exclusiv date care să corespundă realităţii.
Art. 14 prevede următoarele:
„(1) Completarea rubricilor din fişa de pensie se efectuează potrivit contexturii prevăzute de aceasta.
(2) Completarea fişei de pensie se efectuează obligatoriu cu litere majuscule, înscrise lizibil, cu cerneală/pix de culoare albastră, fără ştersături sau modificări, ori se tehnoredactează.
(3) Eventualele erori se corectează prin tăierea cu o linie a textului sau a cifrei greşite, confirmată prin semnătura persoanei care a înscris datele respective în fişa de pensie şi prin ştampila comandantului/şefului unităţii militare emitente.
(4) În situaţia în care sunt mai multe date de completat decât casetele rezervate la unele puncte din fişa de pensie, acestea se înscriu pe file similare, anexate fişei de pensie, cu menţionarea punctului la care se referă, datele respective urmând a fi certificate de persoana care le-a înscris”.
- 1
- 2