4.872 views
Potrivit comunicatului de presă publicat în data de 10 august 2016, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin Ordinul nr. 4472/2016, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.
Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Forma finală s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educaţiei a organizat-o în perioada 17 iunie – 4 iulie. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017.
Conform statutul, drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii:
a) drepturi educaţionale;
b) drepturi de asociere şi exprimare;
c) drepturi sociale;
d) recompense;
e) alte drepturi.
De asemenea, actul prevede, îndatoririle, interdicţiile şi sancţiunile pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.
Statutul a fost elaborat de MENCS în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor. Acesta este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional.
La eloaborarea sa au fost avute în vedere accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul de învăţământ, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, respectiv deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.
Statutul poate fi consultat aici.