594 views
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016 (M. Of. nr. 660 din 29 august 2016) |
H.G. nr. 876/2022 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016 (M. Of. nr. 712 din 15 iulie 2022)
|
– modifică: art. 2 alin. (1), art. 9, art. 18, art. 19; – introduce: art. 3^1, art. 8 alin. (3)-(5), art. 8^1, art. 8^2, art. 17^1, art. 18^. |
În M. Of. nr. 712 din 15 iulie 2022 s-a publicat H.G. nr. 876/2022 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016.
Redăm, în cele ce urmează, modificările, dar și completările aduse respectivului act normativ.
Art. 2 alin. (1)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) În aplicarea prevederilor Legii nr. 219/2015, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, apartenenţa la grupul vulnerabil definit conform art. 6 alin. (1) lit. j) din lege se dovedeşte prin documente eliberate de autorităţi sau, după caz, alte categorii de persoane juridice cu competenţe în domeniu, după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului sau, după caz, hotărârea instanţei prin care a fost dispusă măsura de protecţie specială, conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutorul social potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, copia deciziei pentru plată a directorului executiv al agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti sau talonul de plată;
c) pentru persoanele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, copia deciziei pentru plată a directorului executiv al agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti sau talonul de plată;
d) pentru persoanele solicitante de azil sau beneficiare ale protecţiei internaţionale definite conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, documentul temporar de identitate sau permisul de şedere, valabile potrivit legii;
e) pentru persoanele fără adăpost, adeverinţă eliberată de primăria din cadrul unităţii administrativ-teritoriale în care trăiesc, prin care se certifică faptul că nu au domiciliu în acea unitate administrativ-teritorială şi nici în altă unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul României conform informaţiilor obţinute de la structura judeţeană de administrare a bazelor de date de evidenţă a persoanelor, respectiv a municipiului Bucureşti;
f) pentru persoanele cu handicap beneficiare ale prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, copia certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti;
g) pentru orice altă persoană aflată în situaţie de risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai, ancheta socială efectuată, pe baza modelului prevăzut în anexa nr. 1, de serviciul public de asistenţă socială în a cărui rază teritorială se află domiciliul sau reşedinţa persoanei respective, la solicitarea întreprinderii sociale.”
Art. 9
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 9
(1) Suspendarea, încetarea suspendării, renunţarea şi retragerea atestatului se stabilesc prin decizie emisă de directorul executiv al agenţiei de ocupare, pe baza notificării de renunţare a solicitantului sau a unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenţiei de ocupare.
(2) Nota de constatare prevăzută la alin. (1) conţine în mod obligatoriu propunerea pentru suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea atestatului, precum şi motivele legale care conduc la propunerea formulată.
(3) În situaţia în care suspendarea sau retragerea atestatului se realizează în urma constatărilor organelor de control, motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată sunt cele prevăzute în procesul-verbal de control, încheiat de către acestea.
(4) Decizia privind suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea atestatului care conţine motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică întreprinderii sociale, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia, de către agenţia de ocupare prin compartimentul pentru economie socială.
(5) Întreprinderile sociale cărora li s-a retras atestatul pot solicita o nouă atestare numai după ce fac dovada plăţii amenzilor stabilite, după caz.
(6) Întreprinderile sociale care au renunţat la atestat prin notificare în condiţiile art. 8 alin. (8) din lege pot solicita acordarea unui nou atestat, cu respectarea prevederilor art. 3.
(7) Retragerea atestatului ca urmare a notificării de renunţare la statutul de întreprindere socială conform art. 8 alin. (8) din lege nu poate face obiectul contestaţiei.
(8) În cazul în care întreprinderea socială renunţă la atestat în condiţiile art. 8 alin. (8) din lege şi este deţinătoarea unui certificat de întreprindere socială de inserţie, renunţă inclusiv la certificatul de întreprindere socială de inserţie şi la dreptul de utilizare a mărcii sociale.”
Art. 18
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 18
(1) Suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale, emiterea unui duplicat după certificat/marca socială se stabilesc prin decizie emisă de directorul executiv al agenţiei de ocupare pe baza unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenţiei de ocupare.
(2) Nota de constatare prevăzută la alin. (1) conţine în mod obligatoriu propunerea pentru suspendare, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale, emiterea unui duplicat după certificat/marca socială, precum şi motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată.
(3) În situaţia în care suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea mărcii sociale se realizează în urma constatărilor organelor de control, motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată sunt cele prevăzute în procesul-verbal de control, încheiat de către acestea.
(4) În cazul renunţării la statutul de întreprindere socială de inserţie conform art. 13 alin. (5) din lege, notificarea constituie motiv de retragere a atestatului în baza căreia se emite decizia directorului executiv.
(5) Întreprinderile sociale care au renunţat la certificat prin notificare în condiţiile art. 13 alin. (5) din lege pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.
(6) Retragerea certificatului ca urmare a notificării de renunţare la statutul de întreprindere socială de inserţie conform art. 13 alin. (5) din lege nu poate face obiectul contestaţiei.
(7) Decizia privind suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale sau respingerea cererii privind eliberarea unui duplicat după certificat/marca socială în care sunt menţionate motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică în scris întreprinderii sociale de inserţie, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.”
Art. 19
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 19
(1) Marca socială se anulează:
a) în situaţia în care pe perioada de valabilitate a mărcii sociale expiră valabilitatea atestatului care a stat la baza acordării acesteia;
b) în situaţia în care, în perioada de valabilitate a mărcii sociale, întreprinderea socială de inserţie nu obţine prelungirea valabilităţii atestatului;
c) în situaţia anulării atestatului, conform art. 81 (1) lit. a);
d) în situaţia retragerii atestatului, conform art. 9;
e) în situaţia renunţării la statutul de întreprindere socială de inserţie în condiţiile art. 13 alin. (5) din lege.
(2) Anularea mărcii sociale se dispune prin decizie emisă de directorul executiv al agenţiei de ocupare, pe baza unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenţiei de ocupare, care conţine motivele legale avute în vedere care au condus la emiterea deciziei respective.
(3) Decizia privind anularea mărcii sociale care conţine motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică în scris întreprinderii sociale de inserţie, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.
(4) Întreprinderilor sociale de inserţie cărora le-a fost anulat certificatul prevăzut la art. 13 alin. (1) pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.
(5) Certificatul anulat în condiţiile alin. (1) lit. c) se arhivează şi se eliberează un nou certificat.
(6) Noul certificat se întocmeşte pe un formular identic cu cel original, inserându-se nota: «prezentul certificat înlocuieşte Certificatul seria …… nr. …….. din data ………….., deoarece conţinea următoarele erori: ……….».”
Art. 3^1
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, după art. 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu următorul cuprins:
„Art. 3^1
Dacă întreprinderea socială îşi schimbă sediul social într-un alt judeţ, aceasta trebuie să solicite o nouă atestare în judeţul unde şi-a stabilit noul sediu social şi să renunţe la atestatul obţinut în judeţul în care a avut iniţial sediul social.”
Art. 8 alin. (3)-(5)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (2) se introduc trei noi alineate, alin. (3)-(5), cu următorul cuprins:
„(3) Atestatele retrase potrivit alin. (1) şi (2) se arhivează, iar în registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale se va înscrie, în rubrica cu această destinaţie, «atestat retras», specificând data retragerii.
(4) Criteriul prevăzut la art. 8 alin. (4) lit. a) din lege se consideră îndeplinit dacă în actele de înfiinţare şi funcţionare sunt menţionate şi activităţile cu caracter social, definite conform art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din lege.
(5) În cazul în care întreprinderea socială are angajaţi sau membrii cu norme diferite de timp de lucru, conform contractelor individuale de muncă sau convenţiilor individuale de muncă, principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, prevăzut la art. 8 alin. (4) lit. d) din lege, se stabileşte prin raportarea salariului pe oră cel mai mic la salariul pe oră cel mai mare.”
Art. 8^1 și art. 8^2
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, după art. 8 se introduc două noi articole, art. 8^1 şi 8^2, cu următorul cuprins:
„Art. 8^1
(1) Anularea atestatului întreprinderilor sociale se face de către agenţiile de ocupare, în următoarele situaţii:
a) dacă întreprinderile sociale nu dovedesc înlăturarea cauzelor care au stat la baza luării măsuri de suspendare a atestatului prevăzute la art. 7 alin. (3) şi nu fac dovada plăţii amenzilor stabilite, după caz;
b) în cazul completării în mod eronat a unor înscrisuri în formularul tipizat, constatate de emitent, de întreprinderea socială sau de organele de control.
(2) Anularea se realizează prin decizie a directorului executiv al agenţiei de ocupare în baza unei note justificative, care conţine motivele ce au stat la baza acestei decizii, întocmită de compartimentul de economie socială din agenţia de ocupare.
(3) Decizia prevăzută la alin. (2) se comunică de către agenţia de ocupare, prin compartimentul pentru economie socială, întreprinderii sociale, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.
(4) Atestatul anulat în condiţiile alin. (1) lit. b) se arhivează şi se eliberează un nou atestat.
(5) Noul atestat se întocmeşte pe un formular identic cu cel original, inserându-se nota: «prezentul atestat înlocuieşte Atestatul seria ……… nr. …………. din data ………, deoarece conţinea următoarele erori: …………….».
Art. 8^2
Renunţarea la atestat se face prin notificarea scrisă a întreprinderii sociale, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, depusă sau transmisă prin poştă cu confirmare de primire la agenţia de ocupare prevăzută la art. 3 alin. (2), însoţită de atestatul prevăzut la art. 8 alin. (1) din lege.”
Art. 17^1 și art. 18^1
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, după art. 17 și art. 18 se introduc două noi articole, art. 17^1 şi 18^1, cu următorul cuprins:
„Art. 17^1
(1) Renunţarea la marca socială se face prin notificarea scrisă a întreprinderii sociale de inserţie, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, depusă sau transmisă prin poştă cu confirmare de primire la agenţia de ocupare prevăzută la art. 11 alin. (1), însoţită de certificatul prevăzut la art. 13 alin. (1) din lege.
(2) Întreprinderile sociale de inserţie care au renunţat la cerere la marca socială pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.
(3) Nedepunerea certificatului prevăzut la art. 13 alin. (1) odată cu notificarea de renunţare nu permite întreprinderilor sociale de inserţie solicitarea unei noi certificări.
și
Art. 18^1
Împotriva deciziei prevăzute la art. 9 alin. (4) privind suspendarea sau retragerea atestatului şi împotriva deciziei privind suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale sau respingerea cererii privind eliberarea unui duplicat după certificat/marca socială, prevăzută la art. 18 alin. (7), întreprinderea socială sau întreprinderea socială de inserţie, după caz, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”