258 views
Decizia CCR | Actul normativ | Articol | Sumar |
DCC pronunțate în ședința din 15 iulie 2020 | Legea pentru aprobarea O.U.G. nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori
Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente
|
în ansamblul său
art. 18 indice 1 alin. (4)
|
Neconstituționalitate |
Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), la data de 15 iulie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
De asemenea, Curtea s-a pronunţat și asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 18 indice 1 alin. (4) din titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, potrivit cărora „Titlurile de despăgubire se valorifică în termen de 3 ani de la data emiterii, care însă nu expiră mai devreme de 12 luni de la prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea”.
În ședința din 15 iulie 2020, Curtea Constituțională:
– cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea O.U.G. nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art. 61 alin. (2) din Constituție.
– cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 18 indice 1 alin. (4) din Titlul VII al Legii nr. 247/2005, care condiţionează însuşi dreptul la despăgubiri al deţinătorilor de titluri de despăgubire de exercitarea dreptului de opţiune pentru o anumită modalitate de despăgubire, este neconstituţională.
Cu privire la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României – Senat, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire și Criminalistică, pe de altă parte, cerere formulată de președintele Senatului, Curtea Constituțională a decis amânarea deliberărilor pentru data de 15 septembrie 2020.