250 views
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea concurenţei nr. 21/1996
(M. Of. nr. 153 din 29 februarie 2016) |
O.U.G. nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996
(M. Of. nr. 379 din 18 aprilie 2022)
|
Se adoptă măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune. – modifică: Legea concurenței nr. 21/1996: art. 47 alin. (9)-(12); – introduce: Legea concurenței nr. 21/1996: art. 19 alin. (4) lit. g), art. 25 alin. (1) lit. u), art. 31^1, art. 47 alin. (13), art. 71^1. |
În M. Of. nr. 379 din 18 aprilie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.
În primul rând, vă prezentăm modificările aduse Legii concurenței nr. 21/1996.
Art. 19 alin. (4) lit. g)
Noua reglementare
La articolul 19 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
„g) autorizarea investiţiilor străine directe potrivit Regulamentului (UE) 452/2019 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune”.
Art. 25 alin. (1) lit. u)
Noua reglementare
La articolul 25 alineatul (1), după litera ţ) se introduce o nouă literă, litera u), cu următorul cuprins:
„u) asigură aplicarea şi respectarea dispoziţiilor Regulamentului (UE) 452/2019 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 79 I din 21 martie 2019, precum şi a oricăror reglementări subsecvente”.
Art. 31^1
Noua reglementare
După articolul 31 se introduce un nou articol, articolul 311, cu următorul cuprins:
„(1) Membrii Plenului Consiliului Concurenţei, precum şi personalul Consiliului Concurenţei care iau cunoştinţă de informaţii clasificate, confidenţiale sau de fapte/acţiuni care constituie secrete comerciale, bancare sau alte secrete sau informaţii sensibile protejate de lege sau reglementările interne ale Consiliului Concurenţei, în perioada în care desfăşoară activităţi legate de aplicarea prezentei legi, au obligaţia de a nu divulga şi de a păstra confidenţialitatea cu privire la aceste informaţii.
(2) Obligaţia păstrării confidenţialităţii informaţiilor, prevăzută la alin. (1), subzistă indiferent dacă persoana mai deţine sau nu calitatea de membru al Plenului Consiliului Concurenţei sau aceea de angajat al Consiliului Concurenţei.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) şi (2) atrage sancţionarea administrativă, civilă sau penală, după caz, în condiţiile legii”.
Art. 47 alin. (9)-(12)
Vechea reglementare
„(9) În situațiile în care o operațiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active prezintă riscuri pentru siguranța națională, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, va emite o hotărâre prin care aceasta să fie interzisă, cu respectarea competenței Comisiei Europene în acest domeniu. Consiliul Concurenței va informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării în legătură cu operațiunile de concentrare economică care sunt notificate acestuia, susceptibile să fie analizate din punctul de vedere al siguranței naționale.
(10) În situația în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării comunică Consiliului Concurenței că o operațiune de concentrare economică notificată este susceptibilă să prezinte riscuri pentru siguranța națională, termenele prevăzute la alin. (1)-(4) se suspendă de la data acestei comunicări. Suspendarea termenelor încetează, după caz, la data comunicării către Consiliul Concurenței a hotărârii Consiliul Suprem de Apărare a Țării în sensul interzicerii operațiunii în cauză, respectiv la data comunicării că operațiunea respectivă nu prezintă riscuri pentru siguranța națională.
(11) Autoritățile și structurile statale cu competențe în domeniul siguranței naționale pot solicita Consiliului Concurenței orice informații și documente necesare pentru aplicarea prevederilor alin. (9). Dispozițiile art. 34 alin. (1), art. 53, respectiv ale art. 54 se aplică în mod corespunzător.
(12) În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, emite o hotărâre în sensul interzicerii operațiunii examinate potrivit prevederilor alin. (9), procedura în fața Consiliul Concurenței încetează. În termen de 15 zile de la data comunicării acestei hotărâri, Consiliul Concurenței va informa partea notificatoare, printr-o adresă”.
Noua reglementare
La articolul 47, alineatele (9)-(12) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(9) În situaţiile în care o operaţiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active prezintă riscuri pentru siguranţa naţională, Guvernul, potrivit avizului Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, va emite o hotărâre prin care aceasta să fie interzisă, cu respectarea competenţei Comisiei Europene în acest domeniu.
(10) Consiliul Concurenţei va informa Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe în legătură cu operaţiunile de concentrare economică ce sunt notificate acestuia, susceptibile să fie analizate din punctul de vedere al siguranţei naţionale. Avizul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe se va emite în termen de 30 de zile de la informarea transmisă de Consiliul Concurenţei.
(11) În situaţia în care Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe comunică Consiliului Concurenţei că o operaţiune de concentrare economică notificată este susceptibilă să prezinte riscuri pentru siguranţa naţională, termenele prevăzute la alin. (1)-(4) se suspendă de la data acestei comunicări.
(12) Autorităţile şi instituţiile publice cu competenţe în domeniul siguranţei naţionale pot solicita Consiliului Concurenţei orice informaţii şi documente necesare pentru aplicarea prevederilor alin. (9). Dispoziţiile art. 34 alin. (1), art. 53, respectiv ale art. 54 se aplică în mod corespunzător”.
Art. 47 alin. (13)
Noua reglementare
La articolul 47, după alineatul (12) se introduce un nou alineat, alineatul (13), cu următorul cuprins:
„(13) În cazul în care se va emite o hotărâre de interzicere a operaţiunii examinate potrivit prevederilor alin. (9), procedura în faţa Consiliul Concurenţei încetează”.
Art. 71^1
Noua reglementare
După articolul 71 se introduce un nou articol, articolul 711, cu următorul cuprins:
„Protecţia preşedintelui Consiliului Concurenţei se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază, în condiţiile legii”.
Mai departe, redăm cele mai importante dispoziții privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452.
Art. 1: Obiectul şi domeniul de aplicare
„(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă stabileşte cadrul legal şi instituţional necesar aplicării Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, denumit în continuare Regulamentul, în scopul protejării intereselor esenţiale de securitate şi ordine publică.
(2) Prezenta ordonanţă de urgenţă nu aduce atingere acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
(3) Prevederile prezentei ordonanţe nu se aplică investiţiilor de portofoliu, astfel cum acestea sunt definite la art. 2 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 241/1998, cu modificările ulterioare”.
Art. 4: Persoanele obligate să depună cereri de autorizare a investiţiilor străine directe
„(1) Investitorii străini definiţi potrivit prevederilor art. 2 lit. a) care doresc să realizeze o investiţie străină directă definită la art. 2 lit. b) şi o investiţie nouă definită la art. 2 lit. c), supuse examinării şi avizării potrivit prevederilor art. 3 alin. (1), au obligaţia de a depune cerere de autorizare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), şi investitorii străini care doresc să realizeze o investiţie străină directă în temeiul altor reglementări şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) au obligaţia de a depune cerere de autorizare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, dispoziţiile art. 17 aplicându-se în mod corespunzător.
(3) În cazul investiţiilor străine directe care se realizează prin fuziunea a două sau mai multor întreprinderi, cererile de autorizare se depun de către fiecare dintre părţile implicate. În celelalte cazuri, cererea de autorizare se depune de către persoana, întreprinderea sau întreprinderile care dobândeşte/dobândesc controlul asupra uneia ori mai multor întreprinderi ori asupra unor părţi ale acesteia/acestora, respectiv cel care realizează/creează o investiţie nouă.
(4) Răspunderea pentru caracterul exact şi complet al informaţiilor furnizate revine părţii care depune cererea”.
Art. 6: Depunerea cererilor de autorizare a investiţiilor străine directe
„(1) Investitorul străin prevăzut la art. 2 lit. a), care doreşte să realizeze o investiţie străină directă în România, în condiţiile art. 2 lit. b), şi o investiţie nouă definită la art. 2 lit. c), depune la Secretariatul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe CEISD, asigurat de către o structură specializată din cadrul Consiliului Concurenţei, o cerere de autorizare a investiţiei străine directe, denumită în continuare cerere de autorizare.
(2) Cererea de autorizare va cuprinde cel puţin informaţiile prevăzute la art. 9 alin. (2) din Regulament.
(3) Cererile de autorizare se depun în limbile română şi engleză, pe hârtie şi în format electronic. Documentele anexate cererii vor fi prezentate în original şi/sau în copii, copiile fiind certificate, pentru conformitate, de către părţile care depun cererea sau de către împuterniciţii acestora, autorizaţi să le reprezinte.
(4) În situaţia în care apreciază că este necesar pentru soluţionarea cererii de autorizare, CEISD, prin intermediul Secretariatului, va solicita investitorului străin completarea cererii de autorizare cu informaţii suplimentare referitoare la clarificarea obiectului cererii depuse. În acest caz, termenul de soluţionare a cererii curge de la data declarării complete a cererii de autorizare”.
Art. 8: Mecanismul de cooperare în ceea ce priveşte investiţiile străine directe
„CEISD, prin intermediul secretariatului acesteia, asigură respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 6 şi 7 din Regulament referitoare la mecanismul de cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte investiţiile străine directe”.
Art. 12: Sancţiuni
„(1) Constituie contravenţie, dacă fapta nu constituie infracţiune, şi se sancţionează, prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială din anul financiar anterior sancţionării, următoarele fapte ale investitorului străin:
a) furnizarea cu intenţie într-o cerere de autorizare a investiţiei străine directe de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare;
b) punerea în aplicare a unei investiţii străine directe fără ca aceasta să fie autorizată în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, săvârşită cu intenţie sau din neglijenţă;
c) punerea în aplicare a investiţiei străine directe cu nerespectarea sau încălcarea angajamentelor asumate prin hotărârea de autorizare condiţionată prevăzută la art. 9 alin. (2) lit. b), săvârşită cu intenţie sau din neglijenţă.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care, în anul financiar anterior sancţionării, întreprinderea nu a înregistrat cifră de afaceri sau aceasta nu poate fi determinată, va fi luată în considerare cifra de afaceri aferentă anului financiar în care întreprinderea a înregistrat cifră de afaceri, an imediat anterior anului de referinţă pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancţiunii. În ipoteza în care nici în anul anterior anului de referinţă pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancţiunii întreprinderea nu a realizat cifră de afaceri, va fi luată în calcul ultima cifră de afaceri înregistrată de întreprindere.
(3) În cazul întreprinderilor nou-înfiinţate ca urmare a unei investiţii străine directe, care nu au înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, acestea vor fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 10.000.000 lei şi 50.000.000 lei.
(4) Dreptul Consiliului Concurenţei de a aplica sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se prescrie după cum urmează:
a) în termen de 3 ani, în cazul săvârşirii contravenţiei prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) în termen de 5 ani, în cazul săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(5) Prescripţia dreptului Consiliului Concurenţei de a aplica sancţiuni începe să curgă de la data săvârşirii încălcării. În cazul încălcărilor care au caracter de continuitate sau de repetabilitate, prescripţia începe să curgă de la data încetării ultimului act sau fapt anticoncurenţial în cauză.
(6) Solicitarea de informaţii în scris transmisă de către Consiliul Concurenţei în scopul investigării unei încălcări a prezentei ordonanţe de urgenţă întrerupe cursul termenelor de prescripţie prevăzute la alin. (4). Întreruperea termenului de prescripţie produce efecte de la data comunicării solicitării de către Consiliul Concurenţei, făcută către cel puţin un operator economic care a participat la săvârşirea încălcării legii. Întreruperea termenului de prescripţie îşi produce efectele faţă de toţi operatorii economici sau toate asociaţiile de operatori economici care au participat la săvârşirea încălcării legii.
(7) În cazul întreruperii termenului de prescripţie, un nou termen, cu o durată similară, începe să curgă de la data la care Consiliul Concurenţei a transmis solicitarea menţionată la alin. (6). Termenul de prescripţie va expira cel mai târziu în ziua în care se împlineşte perioada egală cu dublul termenului de prescripţie, aplicabil pentru săvârşirea încălcării în cauză, în situaţia în care Consiliul Concurenţei nu a impus niciuna dintre sancţiunile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(8) Termenul de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor se suspendă pe durata în care decizia Consiliului Concurenţei se află pe rolul instanţelor de judecată.
(9) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se constată şi se sancţionează de către Consiliul Concurenţei prin decizie, care poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ şi fiscal, în termen de 30 de zile de la comunicare. Sentinţa va fi pronunţată fără drept de apel, împotriva ei putând fi declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia contencios administrativ şi fiscal, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile adoptate de către Consiliul Concurenţei în temeiul alin. (9) şi art. 9 alin. (17) se publică pe pagina de internet a instituţiei, ţinându-se seama de interesele legitime ale părţilor implicate, astfel încât secretele comerciale să nu fie divulgate, iar datele confidenţiale să fie respectate”.
Art. 13: Cooperare internaţională
„În aplicarea art. 13 din Regulament, statul român poate coopera cu autorităţile responsabile din ţările terţe cu privire la chestiuni referitoare la examinarea investiţiilor străine directe din motive de securitate şi de ordine publică”.
Art. 14: Punctul naţional de contact
„În vederea aplicării regulamentului şi a prezentei ordonanţe de urgenţă se desemnează Consiliul Concurenţei, prin structura specializată care asigură Secretariatul CEISD, ca punct naţional de contact în relaţia cu Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene”.
Art. 17: Dispoziţii tranzitorii
„(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi investiţiilor străine în curs pentru care s-a anunţat intenţia de a se încheia un acord sau, în cazul ofertei publice, părţile şi-au anunţat intenţia de a face o astfel de ofertă. În vederea demonstrării intenţiei de a încheia un acord, părţile trebuie să prezinte un antecontract sau orice altă înţelegere preliminară care să demonstreze fără dubii intenţia de realizare a investiţiei străine.
(2) Dispoziţiile în materie contravenţională prevăzute la art. 12 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă şi se completează cu cadrul general în materie, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”.