131 views
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind modificarea și completarea Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
ART. I − Legea nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 561 din 28 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Prin prezenta lege se reglementează și condiţiile de atestare a întreprinderilor sociale şi de certificare a întreprinderilor sociale de inserţie”.
2. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2 − (1) Economia socială reprezintă ansamblul activităților private cu caracter economic și social, servind interesul general, interesele unei colectivități şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creșterea incluziunii sociale și/sau furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.
(2) Economia socială are la bază iniţiativa privată, voluntară şi solidară, cu un grad ridicat de autonomie şi responsabilitate, precum şi distribuirea limitată a profitului sau excedentului, după caz, către asociaţi sau membri”.
(…)
4. La articolul 4, după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h) cu următorul cuprins:
„h) proces decizional transparent și responsabil în interesul colectivității pe care o deservește”.
5. La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Economia socială contribuie la:
a) dezvoltarea comunităţilor locale;
b) crearea de locuri de muncă;
c) dezvoltarea incluziunii și coeziunii sociale;
d) tranziție către economia circulară și inovarea socială;
e) implicarea persoanelor din grupul vulnerabil în activităţi cu caracter social şi/sau activităţi economice;
f) accesul persoanelor din grupul vunerabil la resursele şi serviciile comunităţii”.
(…)
9. Articolul 9 se modifică și se completează după cum urmează:
„Art. 9 − (1) Întreprinderea socială are următoarele obligaţii:
a) de a comunica agenţiei de ocupare orice modificări ale actelor de înfiinţare sau constitutive, în termen de 15 zile de la modificare;
b) de a comunica agenţiei de ocupare rapoartele de activitate anuale, în termen de 3 luni
de la încheierea anului calendaristic agenției de ocupare;
c) de a transmite, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic sau de la încheierea exerciţiului financiar specific categoriei de persoană juridică, raportul social anual privind activitatea desfăşurată şi situaţiile financiare anuale, agentiei de ocupare.
(2) Documentele prevăzute la alin.(1) pot fi consultate, la cerere, de către orice persoană interesată;
(3) Întreprinderile sociale se supun controlului cu privire la respectarea condiţiilor legale de desfăşurare a activităţii, pentru a se verifica respectarea criteriilor care au stat la baza eliberării atestatului de întreprindere socială.
(4) Controalele prevăzute la alin.(3) se realizează de către organele de control ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale conform Planului Anual de Control sau ori de câte ori este nevoie, precum și de organele de control ale instituțiilor subordonate sau aflate sub autoritatea acestuia”.
10. La articolul 10, alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) are cel puțin 30% din personalul angajat sau membrii cooperatori, aparținând grupului vulnerabil sau timpul de lucru cumulat al acestor angajați reprezintă cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților;”.
11. La articolul 11, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Măsurile de acompaniament pot fi:
a) informare și consiliere profesională;
b) acces la formare profesională;
c) îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională;
d) adaptarea și accesibilizarea locului de muncă la capacitatea persoanei;
e) alte măsuri de acompaniament care să asigure inserţia profesională şi socială”.
(…)
ART. II − În tot cuprinsul legii, sintagma „Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice” va fi înlocuită cu sintagma „Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”.
ART. III − În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei Ordonanțe de Urgență în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale va elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
ART. IV − Legea nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 561 din 28 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum și cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 10-19 martie 2022.
Pentru a consulta mai multe detalii privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.
(Copyright foto: freepik)