103 views
Pe pagina oficială (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Redăm, în continuare, textul Proiectului:
Art. I – Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:
1. După articolul 19, se introduce un articol nou, art. 19¹ care va avea următorul cuprins:
„Art. 19¹ − (1) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d), referitoare la măsuri de protecție a vieții şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, pe perioada stării de alertă, în funcție de incidența cazurilor din județ/localitate, comunicată de comitetul județean pentru situații de urgență și al municipiului București, furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale prevăzute la art. 19 care, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:
a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
b) adeverința emisă de medicul de familie sau medicul curant prin care se certifică existența unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare;
c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test antigen rapid;
d) dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
(2) Costurile aferente testării, în vederea prezentării dovezii prevăzută la alin. (1) lit. c), se suportă de angajat.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale și pentru persoanele care nu au încheiat schema completă de vaccinare/se află în perioada dintre prima și a doua doză, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București asigură testele antigen rapide necesare testării acestora.
(4) Neprezentarea de către angajați, a documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-c), după caz, conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
(5) În aplicarea prevederilor alin. (4), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului.
2. La articolul 65 lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) neluarea de către furnizorii publici și privați, a măsurilor stabilite conform art. 5 alin. (1) lit. e) referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității, și a măsurilor stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d), referitoare la măsuri de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor;”
Art. II − Prevederile art. 65 lit. a), așa cum sunt modificate prin art. I pct. 2 din prezenta lege, intră în vigoare la 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 21-30 septembrie 2021.
Pentru mai multe detalii privind Proiectul și expunerea de motive, vă rugăm să accesați sursa informației.