[UPDATE: Guvernul a aprobat introducerea noilor măsuri] MMPS. Noi măsuri de sprijin pentru formarea și angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, precum și a tinerilor

16 sept. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 54

UPDATE: Guvernul a aprobat introducerea noilor măsuri

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) informează că Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență care modifică Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat și Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Astfel, principalele modificări vizează stimularea participării pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenței de acest beneficiu, precum și măsuri pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor NEET.

Principalele modificări aduse Legii nr. 416/2001:

− Menținerea ajutorului social, timp de încă 6 luni din momentul angajării, dacă beneficiarul se angajează pentru o perioadă de cel puțin 24 luni;

− Posibilitatea ca persoanele beneficiare de ajutor social să urmeze cursuri de tip „A doua șansă”;

− Decontarea transportului pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social care urmează cursurile programului „A doua șansă”, la o distanță mai mare de 5 km față de locuință etc.

De asemenea, în ceea ce privește Legea nr. 76/2002, principala modificare constă în faptul că a fost extinsă grupa de vârstă pentru care se aplică măsurile destinate tinerilor NEET, de la 16 – 25 de ani, cât este în prezent, la 16 – 30 de ani. 

Sursa informației


Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) informează că a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului care vizează stimularea participării pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social, precum și prevenirea dependenței lor de acest beneficiu.

De asemenea, proiectul vizează și introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forței de muncă și la reducerea șomajului în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.

Astfel, una dintre prevederile proiectului de act normativ vizează menținerea ajutorului social, încă 6 luni, din momentul angajării, dacă beneficiarul se angajează pentru o perioadă de cel puțin 24 luni, iar pentru a preveni dependența de acest tip de sprijin, se introduce obligativitatea ca persoanele să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta.

Totodată, o altă măsură de sprijin constă în decontarea transportului pentru cei care urmează cursurile programului „A doua șansă”, la o distanță mai mare de 5 km față de locuință. Astfel, se propune decontarea către autoritățile administrației publice locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar.

Proiectul include și modificări ale Legii nr. 76/2002, respectiv introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forței de muncă și la reducerea șomajului în rândul tinerilor NEET, iar principala modificare vizează extinderea grupei de vârstă din definiția tânărului NEET, de la 16 – la 30, față de 16-25 de ani în prezent.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MMPS a elaborat un proiect de O.U.G. ce prevede noi măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile din centrele de servicii sociale

[UPDATE: Guvernul a aprobat introducerea noilor măsuri] MMPS. Noi măsuri de sprijin pentru formarea și angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, precum și a tinerilor was last modified: septembrie 16th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter