180 views
Reprezentanţii sistemului judiciar s-au întâlnit în data de 23 septembrie 2016 pentru a discuta despre soluţiile pentru eficientizarea justiţiei cuprinse în Memorandumul privind justiţia, iniţiat de asociaţiile de magistraţi şi adoptat până în prezent de mai mult de jumătate din instanţele din ţară, anunță UNJR.
Magistraţii prezenţi la întâlnire, reprezentând CSM, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, preşedinţii Curţilor de Apel şi ai altor instanţe au fost de acord că Memorandumul este un document programatic, ce prezintă o fundaţie pentru găsirea de soluţii în vederea eficientizării sistemului de justiţie.
La întâlnire au fost prezenţi din partea Guvernului ministrul muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul justiţiei, Raluca Prună.
Ministrul Pîslaru a participat la partea din discuţie unde s-a vorbit despre criza actuală dintre Guvern şi sistemul judiciar, generată de acţiunea Guvernului care a adoptat o ordonanţă de urgenţă ce menţionează că în interpretarea legii nu se iau în considerare hotărârile judecătoreşti.
Ministrul Pîslaru a admis eroarea din partea Guvernului şi faptul că a exagerat afirmând că magistraţii au dat dovadă de rea-credinţă, motiv pentru care la ieşirea de la întâlnire a şi retractat acea afirmaţie.
„Aş vrea să clarific, în primul rând, anumite afirmaţii pe care le-am făcut în spaţiul public. Le-am spus şi colegilor: retractez acel lucru care poate a fost un pic cam rapid aruncat, legat de reaua-credinţă a sistemului de justiţie. Nici nu se pune problema, pe fond, de o rea-credinţă”, a afirmat, citat de Agerpres, ministrul Pîslaru la ieşirea de la întâlnire organizată de CSM.
Ulterior s-a stabilit în cadrul întâlnirii că ministrul justiţiei, Raluca Prună, va discuta cu colegii dânsei din Guvern, iar săptămâna viitoare reprezentanţii Guvernului vor veni cu o propunere de soluţie pentru a ieşi din această criză.
Referitor la celelalte solicitări din Memorandum, CSM deja a oferit un raport sistemului judiciar pe punctele din acesta, rămânând ca şi Ministrul Justiţiei să ofere unul similar în două săptămâni.
Pornind de la aceste puncte concrete, magistraţii au fost de acord că vor dezvoltă direcţii de acţiune în vederea identificării şi implementării de soluţii practice, care să ducă la eliminarea problemelor sistemului judiciar, pentru a putea oferi un act de justiţie eficient şi de calitate cetăţenilor acestei ţări.
„Întâlnirea de azi dintre magistraţi şi reprezentanţii Guvernului a fost una exploratorie, motiv pentru care aşteptăm propunerea Guvernului de ieşire din actuală criză”, a spus judecător Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
„În continuare vor avea loc adunări generale în vederea adoptării Memorandumului, iar în funcţie de soluţia oferită de Guvern vom analiza următorii paşi pe care îi vom urma”, a mai spus Gîrbovan.
Presa l-a citat pe domnul ministrul Pîslaru, la ieşirea de la întâlnire, spunând: „Majorarea salariilor cu 18% pentru oamenii din justiţie nu este oportună bugetar”.
Afirmaţia este greşită din două puncte vedere.
În primul rând nu este vorba despre o majorare, ceea ce nici Memorandumul nu a cerut şi nici la această întâlnire nu s-a discutat, ci e vorba despre eliminarea inechităţilor salariale.
Apoi, nu este vorba despre faptul că magistraţii ar contesta „oportunitatea” Guvernului de a stabili politicile salariale, ci despre “legalitate” actelor emise de Guvern.
Aşa cum magistraţii au declarat, desconsiderarea de către Guvernul Cioloş în emiterea unor acte a drepturilor recunoscute printr-o hotărâre judecătorească creează un precedent deosebit de periculos pentru democraţia din România, eroare care trebuie corectată, se arată în comunicatul UNJR.