Memorandumul privind justiția a fost pasat Guvernului pentru soluționare

26 sept. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 493

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Reprezentanții sistemului judiciar s-au întâlnit în data de 23 septembrie 2016 pentru a discuta despre soluțiile pentru eficientizarea justiției cuprinse în Memorandumul privind justiția, inițiat de asociațiile de magistrați și adoptat până în prezent de mai mult de jumătate din instanțele din țară, anunță UNJR.

Magistrații prezenți la întâlnire, reprezentând CSM, asociațiile profesionale ale magistraților, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, președinții Curților de Apel și ai altor instanțe au fost de acord că Memorandumul este un document programatic, ce prezintă o fundație pentru găsirea de soluții în vederea eficientizării sistemului de justiție.

Conferintele Video Universul Juridic

La întâlnire au fost prezenți din partea Guvernului ministrul muncii, Dragoș Pîslaru și ministrul justiției, Raluca Prună.

Ministrul Pîslaru a participat la partea din discuție unde s-a vorbit despre criza actuală dintre Guvern și sistemul judiciar, generată de acțiunea Guvernului care a adoptat o ordonanță de urgență ce menționează că în interpretarea legii nu se iau în considerare hotărârile judecătorești.

Ministrul Pîslaru a admis eroarea din partea Guvernului și faptul că a exagerat afirmând că magistrații au dat dovadă de rea-credință, motiv pentru care la ieșirea de la întâlnire a și retractat acea afirmație.

Aș vrea să clarific, în primul rând, anumite afirmații pe care le-am făcut în spațiul public. Le-am spus și colegilor: retractez acel lucru care poate a fost un pic cam rapid aruncat, legat de reaua-credință a sistemului de justiție. Nici nu se pune problema, pe fond, de o rea-credință”, a afirmat, citat de Agerpres, ministrul Pîslaru la ieșirea de la întâlnire organizată de CSM.

Ulterior s-a stabilit în cadrul întâlnirii că ministrul justiției, Raluca Prună, va discuta cu colegii dânsei din Guvern, iar săptămâna viitoare reprezentanții Guvernului vor veni cu o propunere de soluție pentru a ieși din această criză.

Referitor la celelalte solicitări din Memorandum, CSM deja a oferit un raport sistemului judiciar pe punctele din acesta, rămânând ca și Ministrul Justiției să ofere unul similar în două săptămâni.

Pornind de la aceste puncte concrete, magistrații au fost de acord că vor dezvoltă direcții de acțiune în vederea identificării și implementării de soluții practice, care să ducă la eliminarea problemelor sistemului judiciar, pentru a putea oferi un act de justiție eficient și de calitate cetățenilor acestei țări.

Întâlnirea de azi dintre magistrați și reprezentanții Guvernului a fost una exploratorie, motiv pentru care așteptăm propunerea Guvernului de ieșire din actuală criză”, a spus judecător Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

În continuare vor avea loc adunări generale în vederea adoptării Memorandumului, iar în funcție de soluția oferită de Guvern vom analiza următorii pași pe care îi vom urma”, a mai spus Gîrbovan.

Presa l-a citat pe domnul ministrul Pîslaru, la ieșirea de la întâlnire, spunând: „Majorarea salariilor cu 18% pentru oamenii din justiție nu este oportună bugetar”.

Afirmația este greșită din două puncte vedere.

În primul rând nu este vorba despre o majorare, ceea ce nici Memorandumul nu a cerut și nici la această întâlnire nu s-a discutat, ci e vorba despre eliminarea inechităților salariale.

Apoi, nu este vorba despre faptul că magistrații ar contesta „oportunitatea” Guvernului de a stabili politicile salariale, ci despre “legalitate” actelor emise de Guvern.

Așa cum magistrații au declarat, desconsiderarea de către Guvernul Cioloș în emiterea unor acte a drepturilor recunoscute printr-o hotărâre judecătorească creează un precedent deosebit de periculos pentru democrația din România, eroare care trebuie corectată, se arată în comunicatul UNJR.

 

Memorandumul privind justiția a fost pasat Guvernului pentru soluționare was last modified: septembrie 26th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter