Tribunalul București se raliază protestelor din justiție

26 sept. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1133

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

La Tribunalul București s-a desfășurat în data de 23.09.2016 Adunarea Generală a Judecătorilor ce funcționează la această instanță, pe ordinea de zi aflându-se situația cu care se confruntă în ultima perioadă sistemul judiciar, analiza situației expuse în Memorandumul privind justiția, emis de către Asociațiile Profesionale ale Magistraților.

În cadrul Adunării Generale, judecătorii care funcționează la Tribunalul București au agreat majoritar o serie de principii expuse în acest memorandum, iar prin votul exprimat au hotărât să solicite partenerilor de dialog social să analizeze într-un termen de o lună aspectele expuse la punctele nr. 2, nr. 4, nr. 6, nr. 7, nr. 9, nr. 10, nr. 11 ale Memorandumului supus dezbaterii.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Adunarea Generală a Judecătorilor care funcționează la Tribunalul București a subliniat că este absolut necesară asigurarea unei independențe reale a sistemului judiciar prin garantarea unui cadru legislativ stabil și coerent, precum și a infrastructurii financiare și umane adecvată cerințelor unei justiții eficiente și moderne.

S-a arătat că forța obligatorie a hotărârilor definitive pronunțate de instanțele judecătorești nu poate să fie pusă în discuție sub nici o formă, acesta fiind de altfel pilonul esențial al funcționării statului de drept (punctul nr. 3 din Memorandum).

Judecătorii Tribunalului București arată că justiția ca serviciu public nu poate funcționa fără alocarea unui buget corespunzător menit să asigure justițiabililor condiții decente pentru derularea procedurilor judiciare.

S-a subliniat că modul în care este gestionat bugetul instanțelor este depășit de realitățile cotidiene, fiind susținută necesitatea trecerii bugetului instanțelor judecătorești către înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum de altfel legea prevede.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București consideră util a se aduce la cunoștința publicului că inechitățile și discriminările salariale se impun a fi înlăturate din perspectiva respectării statutului judecătorilor și a independenței acestora, inclusiv prin finanțarea corespunzătoare a bugetului instanțelor. A fost susținută necesitatea adoptării unor modificări legislative de natură să consolideze independența justiției (statutul judecătorilor, responsabilizarea și eficientizarea activității Consiliului Superior al Magistraturii).

Adunarea Generală a arătat că presiunea mediatică exercitată asupra sistemului judiciar nu reprezintă un factor constructiv, așa cum CEDO urmărește, fiind subliniat imperativul respectării drepturilor tuturor cetățenilor și a prezumției de nevinovăție în orice demers jurnalistic.

Judecătorii care funcționează la Tribunalul București arată că munca personalului auxiliar din instanțe este ignorată de partenerii sociali, volumul impresionant de muncă introdus de Noile Coduri nefiind luat în calcul pentru adecvarea schemelor de personal. Această categorie de personal are o contribuție importantă în derularea eficientă a activității instanțelor, context în care judecătorii Tribunalului București susțin demersurile inițiate legal de această categorie profesională. Totodată, magistrații Tribunalului București consideră necesar a se aloca un buget adecvat Consiliului Superior al Magistraturii în așa fel încât cifra de școlarizare a Școlii Naționale de Grefier să fie mărită.

Magistrații Tribunalului București solicită Ministrului Justiției prezentarea unui răspuns asumat și detaliat față de problemele semnalate în Memorandum, cu indicarea unor măsuri concrete de soluționare, dată fiind calitatea sa de autoritate cu inițiativă legislativă și ordonator principal de credite.

În raport de răspunsurile oferite de Ministrul Justiției, judecătorii Tribunalului București se vor întruni în data de 1.11.2016 într-o nouă Adunare Generală pentru a decide asupra formelor de protest ce pot fi urmate.

Magistrații Tribunalului București își manifestă solidaritatea față de toți colegii magistrați din țară, care au decis deja în Adunările Generale adoptarea principiilor Memorandumului, în raport de formele de protest angajate specific de către fiecare instanță.

Sursa informației

Tribunalul București se raliază protestelor din justiție was last modified: septembrie 26th, 2016 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter