541 views
Actul publicat în Monitorul Oficial |
Sumar |
Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman
(M. Of. nr. 758 din 19 august 2020) |
Se stabilește conţinutul de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. |
În M. Of. nr. 758 din 19 august 2020 s-a publicat Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții regăsite în respectiva lege.
Legea nr. 182/2020 reglementează conţinutul de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecţie alimentară a consumatorilor.
Potrivit art. 2: (1) Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. (2) Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans în grăsimi animale.
Art. 4 prevede faptul că operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut, prevedere care se aplică și produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene, conform art. 5, iar nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.
Un alt articol important este art. 9, care reglementează următoarele: (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 8 se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerului Sănătăţii. (2) Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile art. 4 şi 5 se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman. (3) Pentru produsele care nu respectă prevederile art. 4 şi 5, operatorii economici din sectorul alimentar iniţiază de îndată procedurile pentru retragerea/rechemarea produsului alimentar respectiv de pe piaţă şi informează despre aceasta autorităţile competente din domeniul siguranţei alimentelor.
De menționat este faptul că prezenta lege intră în vigoare la 1 aprilie 2021.