Instrucțiuni pentru acordarea unitară a stimulentului de risc prevăzut de art. 7 alin. (5) din O.U.G nr. 43/2020 (OMMPS nr. 665/2021)

Actul publicat în Monitorul Oficial Sumar
Ordinul ministrului muncii și protecției sociale (OMMPS) nr. 665/2021 privind aprobarea instrucţiunilor pentru acordarea unitară a stimulentului de risc prevăzut de art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă

 

(M. Of. nr. 757 din 4 august 2021)

 

Se aprobă instrucțiunile pentru acordarea unitară a stimulentului de risc prevăzut de art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

 

În M. Of. nr. 757 din 4 august 2021 s-a publicat Ordinul ministrului muncii și protecției sociale (OMMPS) nr. 665/2021 privind aprobarea instrucţiunilor pentru acordarea unitară a stimulentului de risc prevăzut de art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă. 

Vă prezentăm, în continuare, conținutul respectivului Ordin.

Art. 1

„(1) Stimulentul de risc prevăzut la art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă pentru angajaţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru angajaţii centrelor rezidenţiale destinate altor categorii vulnerabile, ale furnizorilor publici şi privaţi, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Stimulentul de risc se acordă personalului prevăzut la alin. (1) izolat preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă, în baza prevederilor Ordonanţei militare nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare.

(3) Stimulentul de risc se plăteşte numai pentru perioada de izolare preventivă la locul de muncă din perioada stării de urgenţă.

(4) În situaţia în care perioada de izolare preventivă la locul de muncă este mai mică decât perioada de 14 zile prevăzută de Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare, atunci stimulentul de risc se acordă proporţional cu numărul de zile efectuate în perioada stării de urgenţă.

(5) Beneficiază de stimulentul de risc şi personalul care, după efectuarea perioadei de izolare preventivă la locul de muncă, nu mai are raporturi de muncă sau de serviciu cu furnizorul de servicii sociale.

(6) În situaţia în care în rândul personalului prevăzut la alin. (1) s-au înregistrat decese, stimulentul de risc se va acorda, după caz, soţului/soţiei, unuia dintre copii ori părinţilor persoanei decedate, în condiţiile art. 167 alin. (2) teza I din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(7) În situaţia prevăzută la alin. (4), dacă din calculul cuantumului stimulentului de risc rezultă fracţiuni de leu, acesta se rotunjeşte la leu în favoarea angajatului”.

Art. 2

„(1) Pentru a beneficia de stimulentul de risc, furnizorii de servicii sociale au obligaţia să fie acreditaţi, iar serviciile sociale în cadrul cărora este angajat personalul să fie licenţiate sau, după caz, să deţină aviz de înfiinţare sau reorganizare sau plan de restructurare avizat, în condiţiile legii.

(2) Personalul îndreptăţit să primească stimulentul de risc este cel stabilit prin decizia conducătorului furnizorului de servicii sociale, emisă în perioada stării de urgenţă”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 3

„(1) Pentru a beneficia de stimulentul prevăzut la art. 1, furnizorul de servicii sociale transmite agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi are sediul social, în format electronic, direct sau prin punctul de contact unic electronic, conform Hotărârii Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, o solicitare de alocare a fondurilor însoţită de lista nominală a personalului izolat preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă.

(2) Modelul solicitării de alocare a fondurilor este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.

(3) Modelul listei menţionate la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin. Lista se completează pentru fiecare serviciu social.

(4) În situaţia prevăzută la art. 1 alin. (6), documentele prevăzute la alin. (1) sunt însoţite şi de copia certificatului de deces.

(5) Toate documentele necesare pentru acordarea sumelor solicitate se certifică pentru realitatea şi exactitatea datelor raportate prin semnătura reprezentantului legal al furnizorului de servicii sociale, a reprezentantului financiar şi/sau al celui juridic, după caz”.

Art. 4

„(1) Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială centralizează de la nivelul agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti solicitările primite de la furnizorii de servicii sociale şi, în termen de 10 zile, transmite Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale situaţia centralizată a furnizorilor de servicii sociale publici şi situaţia centralizată a furnizorilor de servicii sociale privaţi.

(2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexele nr. 3 şi 4.

(3) Decontarea către furnizorul de servicii sociale a sumelor se efectuează de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în termen de maximum 30 de zile de la primirea situaţiilor centralizatoare prevăzute la alin. (1).

(4) Stimulentul de risc se acordă din fondul de salarii al furnizorului de servicii sociale, prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, de la titlul VI „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, art. 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.75 „Transferuri pentru stimulentul de risc”, în cazul furnizorilor de servicii sociale publici, şi de la titlul VII „Alte transferuri”, art. 55.01 „Transferuri interne”, alineatul 55.01.74 „Transferuri pentru stimulentul de risc pentru entităţi private”, în cazul furnizorilor de servicii sociale privaţi”.

Art. 5

„(1) Personalul prevăzut la art. 1 alin. (1) pentru care furnizorul de servicii sociale a efectuat plăţi în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2020 pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, izolate preventiv la locul de muncă, pe perioada stării de urgenţă, respinsă prin Legea nr. 166/2020, va primi diferenţa până la suma de 2.500 lei.

(2) În situaţia în care furnizorul de servicii sociale a efectuat plata stimulentului de risc în temeiul dispoziţiilor art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/2020, suma de 2.500 lei nu se mai acordă, iar cel deja acordat nu se mai recuperează”.

Art. 6

„Solicitarea furnizorilor de servicii sociale de alocare a fondurilor, lista nominală a personalului izolat preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă, situaţiile centralizate elaborate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, precum şi documentele de plată emise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se arhivează electronic sau, după caz, fizic, pentru o perioadă de 2 ani de la data înregistrării acestora la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”.

Art. 7

„Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin”.

Art. 8

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Art. 9

„Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Direcţia generală planificare bugetară şi management financiar, Direcţia politici beneficii sociale şi Direcţia politici servicii sociale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.

Precizăm că anexa nr. 1, care face parte integrantă din respectivul ordin, cuprinde modelul Solicitării de alocare a fondurilor pentru stimulentul de risc, iar anexa nr. 2, modelul Listei nominale a personalului izolat preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă, stabilită prin decizie a conducătorului serviciului social sau, după caz, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale.

Todatată, menționăm că anexele nr. 3 și nr. 4 cuprind modelele Situațiilor centralizare a furnizorilor de servicii sociale publici, dar și a celor privați.