185 views
Consiliul Concurenței a suspus spre dezbatere publică Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996.
Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise, până la data de 24 noiembrie 2021, la adresa de e-mail: andreea.cucu@consiliulconcurentei.ro.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Art. I – Legea concurenței nr. 21/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din data de 29 februarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, se introduc 3 alineate noi, alineatele (2) – (4), cu următorul cuprins:
„(2) În înţelesul prezentei legi, principiile statuate de Directiva UE 2019/1 a Parlamentului European şi a Consiliului, transpusă prin prezenta lege se aplică atât situaţiilor în care Consiliul Concurenţei aplică doar prevederile art. 101 şi/sau 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (denumit în continuare, “tratat”), aplică în mod paralel legislaţia naţională şi prevederile art. 101 şi/sau 102 din tratat, precum şi atunci când aplică legislaţia naţională în mod exclusiv.”
(3) Consiliul Concurenţei exercită în calitate de autoritate naţională administrativă de concurenţă atribuţiile conferite de prezenta lege, dispunând de garanțiile de independență, resurse și competențe în materie de aplicare a legii, astfel încât concurența să nu fie denaturată pe piața internă.
(4) În vederea asigurării asistenţei reciproce pentru garantarea bunei funcţionări a pieţei interne, Consiliul Concurenţei cooperează cu Comisia Europeană şi cu celelalte autorităţi naţionale de concurenţă în cadrul Reţelei europene în domeniul concurenţei.”
(…)
23. La articolul 34, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(1) În vederea analizării plângerilor formulate potrivit art. 33 alin. (1) lit. b) şi a notificărilor privind concentrările economice, precum şi în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 25 alin. (1), inspectorii de concurenţă, indicând temeiul legal, scopul, termenele, precum şi sancţiunile prevăzute, după caz, la art. 53 lit. a) şi b), art. 54 alin. (1) lit. a) şi alin. (2), art. 542 şi art. 59 alin. (1) lit. e), pot solicita, acordând un termen limită rezonabil, informaţiile şi documentele care le sunt necesare şi care sunt accesibile:
a) întreprinderilor şi asocierilor de întreprinderi;
b) autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale;
c) oricărei persoane fizice ce deţine informaţii care pot fi relevante pentru aplicarea legii.
(2) În realizarea procedurii de examinare preliminară, necesară în vederea exercitării din oficiu a atribuţiilor prevăzute la art. 25 alin. (1) lit. a) şi g), inspectorii de concurenţă, indicând temeiul legal, scopul, termenele, precum şi sancţiunile prevăzute la art. 53 lit. c), art. 54 alin. (1) lit. b) sau art. 542, pot solicita întreprinderilor şi asocierilor de întreprinderi, autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanelor fizice, orice informaţii şi documente necesare, care le sunt accesibile şi care pot fi relevante pentru aplicarea legii.”
24. La articolul 34, după alineatul (2), se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins:
„(2¹) Solicitările de informații trebuie să fie proporționale și să nu oblige destinatarul cererii să recunoască o încălcare a legii.”
(…)
48. La articolul 51, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1¹) – (1³), cu următorul cuprins:
„(1¹) Deciziile adoptate de Consiliul Concurenţei în aplicarea prevederilor 46 alin. (1) lit. b) și art.47 alin. (2) şi (4) vor fi motivate şi comunicate părţilor în termen de maximum 15 de zile de la deliberare.
(1²) Deciziile Consiliului Concurenţei prevăzute la alin. (1) şi (1¹) pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(1³) Deciziile adoptate de Consiliul Concurenţei în aplicarea prevederilor art. 50 pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare, prin derogare de la Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Hotărârea curţii de apel este supusă recursului, care se declară în termen de 5 zile
de la comunicare. Instanţele vor soluţiona cauza de urgenţă şi cu precădere.”
(…)
(Copyright fotot: freepik)
Art. II. – După alineatul (1) al articolului 246 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 510 din data de 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatul (2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Nu se pedepsesc persoanele fizice, actuali și foști directori, administratori și alţi membri ai personalului unei întreprinderi care a participat la o înțelegere între participanții la o licitație pentru denaturarea prețului de adjudecare dacă întreprinderea depune la Consiliul Concurenţei, anterior informării respectivilor actuali sau foști directori, administratori și altor membri ai personalului de către autoritățile competente cu privire la procedurile care conduc la impunerea de sancțiuni,o cerere de imunitate la amenzi pentru practica interzisă de art. 101 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene referitoare la aceeași situație de fapt, în cazul în care cooperează activ cu autoritatea competentă să desfășoare urmărirea penală şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 552 alin. (1) din Legea concurenţei nr.21/1996, republicată.
(3) Cooperarea activă a unei persoane este evaluată în funcție de următoarele criterii:
a) persoana este la dispoziția autorităților competente să desfășoare urmărirea penală și a Consiliului Concurenței pentru a răspunde la orice întrebare care ar putea ajuta la stabilirea faptelor;
b) persoana se abține de la distrugerea, falsificarea sau ascunderea informațiilor sau dovezilor relevante;
c) persoana aduce dovezi susceptibile să stabilească infracțiunea și să identifice ceilalți făptași sau complici.”
Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect , Nota de fundamentare și Tabelul Comparativ, vă rugăm să accesați sursa informației.